Online grafikus kiállítás – szemezgetés az elmúlt két év PécsiBölcsész grafikái közül

Mihályi Emese Dorka
2024.07.31.

A PécsiBölcsész magazinban a szövegek mellett az illusztrációk is fontos szerepet játszanak. Nem csak színesebbé teszik a cikkeket, hanem elmélyítik azok jelentését, új fényben tüntetnek fel részleteket. Ebben az írásban az elmúlt két évben megjelent cikkek grafikusi munkáiból szemezgettem. 

Ismeretterjesztés

2024 májusában jelent meg a Szellemes szellemtörténetek margójára című szöveg, amely a paranormális jelenségek világnapja apropóján íródott. A szerző tisztázza, hogy mi a paranormális és a természetfeletti közötti különbség, történeti hátteret ad a fogalmaknak, valamint példákkal támasztja alá a két jelenséget. A téma iránt érdeklődők könyv- és filmajánlót is találnak a szöveg végén.  A cikkhez tartozó illusztráció több, a szövegben is említett jelenséget is megjelenít, ilyen például a Loch Ness-i szörny, az azonosítatlan repülő tárgy (UFO), az illuminati és a jeti. Gálfalvi Erika alkotása gazdag színvilágával vonzza a tekintetet, részletgazdagsága miatt pedig hosszasan elidőzhet rajta a befogadó.


Készítette: Gálfalvi Erika

Magazinunk az alvásról és álmainkról is közölt cikket, ahol a szerző olyan kérdésekre kereste a tudományos választ, mint például mi történik velünk, miután elalszunk és mi a szerepe az álmoknak a mindennapi életünkben. Az is kiderül a szövegből, hogy léteznek univerzális álmok, mint a zuhanás vagy a meztelenség, valamint, hogy a legtöbb kultúrában születtek az álmodáshoz köthető hiedelmek, melyek mind a mai napig élnek a köztudatban. A cikkhez készült illusztráció a befogadóban egy álomkép érzetét keltheti a szürreális részletek és az egymásba folyó alakok miatt. A kép egyszerre jelenít meg álomvilágot és egy kutatólabort, így vonva össze a szöveg különböző pontjait.


Készítette: Boes Bodza

Fontos téma

Június 4-e az erőszak ártatlan gyermekáldozatainak nemzetközi napja. Az ebben a témában íródott cikkünk foglalkozik a fizikai és mentális abúzussal, valamint a nemzetközi konfliktusok kapcsán is felhívja a figyelmet a gyermekek fokozott veszélyeztetettségére. A témában érdekeltek találhatnak helyi és országos szintű egyesületeket, akikhez fordulni lehet segítségért. A szöveg legfontosabb állítása, hogy mindenkinek kötelessége nyitott szemmel járni és ha az erőszak legapróbb gyanúja is fenn áll, akkor mindannyiunk felelőssége értesíteni a szakértőket. A cikkhez készült grafikusi munka kidomborítja, hogy mennyire meghökkentő szembesülni a gyermekek elleni erőszakkal. A rajz nyers volta miatt talán nem szívesen időzik el rajta a tekintetünk, azonban fontos tisztában lenni a gyermekek ellen irányuló erőszakkal, hogyha kell, közbe tudjunk lépni.


Készítette: Gálfalvi Erika

Irodalom

A tavalyi év során jelent meg egy ismeretterjesztő szöveg Allen Ginsberg munkásságáról és életéről, Szabadság & szex & művészet címen. A cikk bepillantást nyújt nemcsak Ginsberg a 60-as évekre jellemző, szabadszellemű életvitelébe, de a beatnemzedék munkásságába is. Ginsberg hosszas elfeledettség után ismét kezd népszerű lenni a fiatalok körében, ez részben a 2022-ben megjelent Nélkülözhetetlen Allen Ginsberg című könyvnek köszönhető. A cikkhez tartozó grafika egy Ginsbergről készült sketch, a kép tetején az írónak tulajdonított híres idézettel: Follow your inner moonlight don’t hide the madness”.


Készítette: Kiss Henrietta

A békéért küzdő írók világnapja alkalmából, A toll élesebb a kardnál? címmel szövegünk jelent meg, amelyben olyan magyar és nemzetközi költőkről olvashatunk, akik azzal szereztek hírnevet maguknak, hogy bátran kiálltak a békéért, nem törődve a következményekkel. Közéjük tartozik több nyugatos költő, Nemes Nagy Ágnes, valamint Maya Abu Al-Hayat. Emellett olyan szervezeteket is bemutat a cikk, mint a PEN Club vagy a Poems for Peace, amelyek kifejezettek a békéért küzdő írók, zenészek és költők mellet állnak ki. Az illusztráción látható írógép betűk helyett békejeleket tartalmaz csak, ezzel jelezve, hogy az  írók, mint a társadalom szócsövei, a békét hirdetik. 

Készítette: Horváth Anna

Nőiség

2023-ban két olyan cikk is megjelent, amely a nőiség kérdésével foglalkozik. Az Akkor most szüljek még egy magyart? című szöveg az anyaság, a gyermekszülés és a nőiesség közötti kapcsolatot elemzi, felhívva arra a figyelmet, hogy a kislányoktól már fiatalon elvárja a társadalom, hogy a családalapítás kérdésével foglalkozzanak. Nagy Borbála Teodóra, a cikk szerzője végül arra a megállapításra jut, hogy a mai, óriási léptékben fejlődő társadalmunkban már nem szabadna, hogy a nőkre még mindig, mint a reprodukcióért felelős másikra tekintsünk. A terhesség és szülés nem csak fizikailag, de mentálisan is megterheli a nőket, így hagynunk kellene, hogy külső nyomás nélkül, szabadon dönthessenek arról, mikor és hány gyermeket szeretnének. A szöveghez készült illusztráció frappáns módon ragadja meg ennek lényegét. A képen négy darab matrjoska babát láthatunk, amely egy orosz eredetű játék, maga a név annyit tesz, kicsi anya. A figurákat szétnyitva egyre kisebb (általában) női figurákat találunk, míg végül a legkisebb hasában már csak egy kisbaba rejlik. Munkácsi Zsófia munkája megmutatja, hogy csupán külsőségek alapján nem lehet értékítéletet mondani egyetlen nőről sem, nem attól lesz valaki igazi nő, hogy szül, ugyanakkor az anyaságnak sem kell a független nőiség végét jelentenie. 


Készítette: Munkácsi Zsófia

A természetből fakadó nőiség Sherry B. Ortner tanulmányát dolgozza fel. A Nő és férfi, avagy természet és kultúra? a feminizmus második hullámának meghatározó szövege. Részben C. L. Strauss elméleteire, részben Simone de Beauvoir A második nem című művére támaszkodva vizsgálja meg a nők, valamint a nőiség viszonyát természethez és kultúrához. Antropológiai célja a szövegnek, hogy megtalálja, mi a gyökere a nő-természet és a férfi-kultúra szétválasztásának. Ugyanakkor arra is kísérletet tesz, hogy az elemzés által dekonstruálja azt a fogalmi- és metaforahálót, ami meghatározza ezt a kérdést. A cikkhez készült grafika színvilága és stílusa a Magyar népmeséket juttathatja eszünkbe, ahol a női szereplők gyakran fel vannak ruházva természeti jegyekkel. Az Aphrodité alakját megidéző női figurák kört alkotva, kezeikkel egy napot formázva láthatók.


Készítette: Rudas-Mekkey Csenge

Praktikák

A PécsiBölcsész magazin szerkesztősége igyekszik minél több témában hasznos tanácsokkal ellátni a  hallgatókat, hogy minél egyszerűbben tudjanak átvészelni egy-egy vizsgaidőszakot, vagy éppen a legpénztárcabarátabb helyekre tudjanak beülni órák után. A tavaszi fáradtságról írt cikkből nem csak azt tudjuk meg, hogy pontosan mi okozza ezt a fáradtságot, de különböző tippeket is kapunk az időszak legkényelmesebb átvészelésére. Érdemes például odafigyelni a rendszeres és kiegyensúlyozott étkezésre, valamint arra hogy szánjunk több időt önmagunkra, a testünk és lelkünk regenerálódása érdekében. Horváth Anna grafikája ez utóbbi tanácsot jeleníti meg. A kép központi színe a sárga, amit gyakran a tavasszal azonosítunk, a melegséggel, a pozitív energiákkal és az optimizmussal.


Készítette: Horváth Anna

A Hova utaztok a nyáron? – Pénztárcabarát jegyek és helyek olyan információkat tartalmaz, amelyek több nyáron is hasznosak lehetnek azon hallgatók számára, akik spórolni szeretnének, ugyanakkor a nyaralásról sem szeretnének lemondani. A cikkben belföldi és külföldi utazási tippeket, valamint különböző lehetőségeket találtok a kedvezményes utazásra. Az illusztráció rajzfilmszerű stílusával, gyermekkorunk nyarait juttathatja eszünkbe, a sok-sok utazási tervet és a túl gyorsan elszálló időt.


Készítette: Szabó Dalma


Create Account



Log In Your Account