A toll élesebb a kardnál? – a békéért küzdő írók világnapja

Dani Sára
2024.03.08.

Az irodalom megmutathatja nekünk azt, amit nem ismerünk. Általa megérezhetjük azt, amit nem tapasztalnánk. Az írók, költők a társadalom szócsövei, összekötnek minket, akár egy telefonzsinór. Rajtuk keresztül egy nép, egy ország fájdalmait, reményeit ismerhetjük meg, legyen az a jelenben vagy 100 évvel ezelőtt. Ezek a művek arra késztetnek, hogy beszéljünk róla, elismerjük a béke törékenységét, és megtanuljuk értékelni azt.

Az első világháborúval a nemzetek közötti összetartás alapjaiban rengett meg. Ennek a kulturális kapcsolatnak a megerősítése, újjáépítése céljából alakult meg 1921-ben a Nemzetközi PEN Club (Poets, Essayists, Novellists) Catharine Amy Dawson Scott angol írónő kezdeményezésére. Ma már 5 kontinensen, több mint 90 országban 130 központjuk van. A

PEN Club mindig is fontosnak tartotta a szólás- és sajtószabadságot, kiálltak a fogvatartott, elhallgattatott művészekért, akiket ars poeticajuk miatt büntettek meg.

A világháborúkat követően sem szűntek meg a fegyveres konfliktusok, ezért 1984-ben az éves nemzetközi tokiói konferencián a szlovén PEN elnöke, Miloš Mikeln javasolta a Békéért Küzdő Írók Bizottságának (Writers for Peace Committee) megalapítását.

Ők azok, akik a tollat választották a kard helyett. Akik ugyanolyan hősiesen és kitartóan küzdöttek a békéért, mint a frontkatonák, mégsem kaptak érte érdemkeresztet. Ők azok, akik nem maradtak némák, a nemzeti és nemzetközi viszályok színterén is a béke szószólóivá váltak. Ők azok, akikre emlékezünk.

Babits Mihály

A pécsi kötődésű Babits Mihály és nyugatos kortársai már a kezdetektől fogva háborúellenesek voltak, emellett töretlenül és hangosan kitartottak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint amikor Babits 1916-ban a Zeneakadémián nyilvánosan felolvasta a Húsvét előtt című művét, amelyben élesen bírálja a harcokat, és követeli a békét:


„Ó béke! béke!

legyen béke már!

Legyen vége már!”

    További háborúellenes szerzők a Nyugattól:

  • Ady Endre

  • Kosztolányi Dezső

  • Tóth Árpád

  • Móricz Zsigmond

  • Juhász Gyula

  • Krúdy Gyula

  • Ignotus

  • József Attila

  • Radnóti Miklós

Nemes Nagy Ágnes

A magyar PEN Club tagjaként nem meglepő, hogy Nemes Nagy Ágnes életében és munkásságában is jelen van a béke iránti küzdelem. A háború időszakában zsidó családokat bújtatott, amiért később kitüntették. A nemzetközileg is jó viszonyokat ápoló írónő a Között című versében ír a háború viszontagságairól.


Grafika: Horváth Anna 

Anakreón

Az ókori világban sem volt ismeretlen a háború fogalma, sőt egyenesen dicsőségesnek és hősiesnek gondolták a harcokat.

Ezzel ellentétben Anakreón, akinek életművében a szerelem és az idill meghatározó, a klasszikusnak számító Gyűlölöm című epigrammájában elítéli azt, aki a békét feledné és a harcokra vár.

Homérosz Íliász eposzában is megfigyelhető a béke, mint motívum.

Maya Abu Al-Hayat

Palesztin költőnő, novellaíró, műfordító. Munkássága világszerte elismert, több művét is lefordították és kiadták külföldön. Származása és jeruzsálemi élete miatt jól ismeri a háborút és a béke utáni vágyakozást. A házam című versét Izsó Zita és Kareem Gamaleldin fordította le magyarra, amiben saját békéjének és biztonságának rögös útjáról mesél, néhol mellbevágóan valóságosan.

Sajnos az elmúlt évtizedek folyamán és jelenleg is tanúi lehetünk aktívan zajló háborúk, fegyveres konfliktusok történéseinek. Párhuzamosan az is megfigyelhető, ahogy a művészek a világot máshogyan szólítják fel a békére.

A populáris zene, ahogy a költészet és az irodalom is, reflektál a világ eseményeire, talán még nagyobb befolyással, még nagyobb embertömegekhez juttatva el azt.

Íme néhány legendás zene a békéről, amik talán nem maiak, de még mindig ugyanolyan relevánsak:

  • Alicia Keys: We Are Here (2014)

  • Hair: Let the Sunshine In (1969)

  • John Lennon: Imagine (1971)

  • Louis Armstrong: What a Wonderful World (1967)

  • Michael Jackson: Heal the World (1992)

  • Seress Rezső: Szeressük egymást, gyerekek – 2022-ben ismert hazai énekesek és színészek közösen énekeltek az orosz–ukrán háború békekötéséért.


Az UNICEF honlapján megtalálható a Poems for Peace program. Ennek keretein belül azok a fiatalok, akik háborús övezetekből jöttek, lehetőséget kapnak, hogy hallassák hangjukat és verseikben mutassák be gyerekkorukat. 10–24 éves korú fiúk és lányok számolnak be a valóságukról, a reményeikről Afganisztánból, Maliból, Szíriából, Ukrajnából, Szomáliából és Jemenből.

Az, hogy a toll valóban élesebb-e a kardnál, azt a fentiek alapján döntse el az olvasó.


Create Account



Log In Your Account