A nyári hőségben nagyrészt olyan ételeket, italokat választunk, amik némiképp felfrissítenek, hűsítenek, ezenfelül főzés nélkül, gyorsan elkészíthetőek. Mutatok pár egyszerű receptet, ami mellett nem kell órákig a konyhában állni és még a kedvünket is feldobja!
Avokádós-kukorica saláta: 1 fej jégsaláta 100 g koktélparadicsom vagy szilvaparadicsom 2 avokádó 1 kukoricakonzerv koriander (ízlés szerint) Dressing: 1 lime leve 2 evőkanál olívaolaj 1 teáskanál darált fokhagyma Só Bors A jégsalátát felszeleteljük, majd a koktélparadicsomokat is félbevágjuk. Ezután az avokádót felkockázzuk, hozzáadjuk a kukoricát és az apróra vágott koriandert. Utána hozzálátunk a dressinghez, a limelevet összeöntjük az olívaolajjal, a fokhagymával, a sóval és borssal, ezt követően pedig alaposan átdolgozzuk. A dressing később rákerül a salátára és tálalható. Körözött: 25 dkg túró 1 teáskanál őrölt pirospaprika 1 dl tejföl 1-2 gerezd fokhagyma (vagy 1 kávéskanál granulátum) 1 kisebb fej lilahagyma Só Bors Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, majd alaposan összekeverjük. Ezután hűtőbe tesszük és hűtés után fogyasztható. Hideg zabkása: Epres variáció 5 evőkanál gluténmentes vagy sima zabpehely 1 evőkanál chia mag 6 db eper 1 teáskanál vanília aroma 1 evőkanál méz 1 dl tej + görög joghurt, fehércsokoládé Először a zabpelyhet és a chia magot összekeverjük, majd félretesszük. Közben az epret a vanília aromával, a mézzel és a tejjel együtt turmixgépbe tesszük, majd alaposan összeturmixoljuk. Ezután a kapott krémesebb állagú keveréket a zabpehely tetejére öntjük és az egészet jól átkeverjük. Extraként kerülhet a tetejére egy kis görög joghurt, amit elegyengetünk (de nem keverjük össze) és olvasztott fehércsokoládé is. Ezt követően hűtőbe tesszük és egy éjszakán át pihentetjük. Banános variáció 5 evőkanál gluténmentes vagy sima zabpehely 1 evőkanál chia mag 1 db banán 2 evőkanál kakaópor 1 evőkanál méz 1 dl tej + Görög joghurt, étcsokoládé Először a zabpelyhet és a chia magot összekeverjük, majd félretesszük. Közben a banánt a kakaóporral, a mézzel és a tejjel turmixgépbe tesszük, majd alaposan összeturmixoljuk. Ezután a kapott krémesebb állagú keveréket a zabpehely tetejére öntjük és az egészet jól átkeverjük. Extraként kerülhet a tetejére egy kis görög joghurt, amit finoman elegyengetünk (de nem keverjük össze) és olvasztott étcsokoládé is. Ezt követően hűtőbe tesszük és egy éjszakán át pihentetjük. Gyümölcssaláta mézes-lime-os öntettel: 1 kisebb dinnye vagy sárgadinnye 1 marék eper 1 marék szőlő 1 marék áfonya 1-2 nektarin vagy barack 1 lime leve 1-2 teáskanál méz A gyümölcsöket felkockázzuk és összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a lime levét és a mézet, majd az egészet összedolgozzuk. Amennyiben ezt követően hűtőbe tesszük, nem csak kellemesen lehűl, de az ízek is jobban összeérnek. Ebben a receptben az a legjobb, hogy szó szerint bármilyen gyümölcsöt hozzá lehet még adni (például kiwit, sárkánygyümölcsöt) és bárhogyan kombinálható, ugyanúgy finom marad. Jeges gyömbéres limonádé: 1 nagy citrom (vagy 2 kisebb) 2-3 cm-es gyömbér 2-3 evőkanál méz vagy cukor 1 liter hideg szénsavmentes vagy szénsavas víz Jégkockák + friss mentalevél, citromkarikák a díszítéshez Először reszeld le a gyömbért vagy vékonyan szeleteld fel, majd egy kisebb edényben 1-2 dl vízzel és a mézzel/cukorral forrald fel. Kis lángon főzd 5-10 percig, hogy kioldódjanak az ízek, azután szűrd le és hagyd kihűlni. Ezt követően facsard le a citrom levét, szűrd le, hogy ne kerüljenek bele magok. Egy nagyobb kancsóba öntsd bele a citrom levét, a lehűtött gyömbéres keveréket, utána pedig töltsd fel hideg vízzel. Keverd jól össze, majd kóstold meg- ha kell, még édesítheted vagy citromlevet adhatsz hozzá, végül helyezd bele a jégkockákat és már díszíthető is citromkarikával és mentalevéllel. Nutellás-vanília fagyis kávé: Nutella Vanília fagylalt 1 adag espresso Első lépésként egy nagyobb bögre oldalát kikenjük nutellával, majd beletesszük a vaníliafagyit és ‘kibéleljük’ vele. Mikor a fagyit szépen eloszlattuk, a közepén egy lyukat kanalazunk és a forró espressot beleöntjük. Remélem, találsz kedvedre valót az általam ajánlott gyors, hűsítő finomságok között, hiszen a forróság nem lehet kifogás arra, hogy ne kényeztessük magunkat egy-egy frissítő itallal vagy könnyed salátával.