Főzés nélkül készült finomságok

Godinek Emese Luca
2025.07.16.

A nyári hőségben nagyrészt olyan ételeket, italokat választunk, amik némiképp felfrissítenek, hűsítenek, ezenfelül főzés nélkül, gyorsan elkészíthetőek. Mutatok pár egyszerű receptet, ami mellett nem kell órákig a konyhában állni és még a kedvünket is feldobja!

Avokádós-kukorica saláta:

  • 1 fej jégsaláta

  • 100 g koktélparadicsom vagy szilvaparadicsom

  • 2 avokádó

  • 1 kukoricakonzerv

  • koriander (ízlés szerint)

Dressing:

  • 1 lime leve

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 1 teáskanál darált fokhagyma

  • Bors

A jégsalátát felszeleteljük, majd a koktélparadicsomokat is félbevágjuk. Ezután az avokádót felkockázzuk, hozzáadjuk a kukoricát és az apróra vágott koriandert.

Utána hozzálátunk a dressinghez, a limelevet összeöntjük az olívaolajjal, a fokhagymával, a sóval és borssal, ezt követően pedig alaposan átdolgozzuk. A dressing később rákerül a salátára és tálalható.


Körözött:

  • 25 dkg túró

  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika

  • 1 dl tejföl

  • 1-2 gerezd fokhagyma (vagy 1 kávéskanál granulátum)

  • 1 kisebb fej lilahagyma

  • Bors

Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, majd alaposan összekeverjük. Ezután hűtőbe tesszük és hűtés után fogyasztható.


Hideg zabkása:

Epres variáció

  • 5 evőkanál gluténmentes vagy sima zabpehely

  • 1 evőkanál chia mag

  • 6 db eper

  • 1 teáskanál vanília aroma

  • 1 evőkanál méz

  • 1 dl tej

+ görög joghurt, fehércsokoládé

Először a zabpelyhet és a chia magot összekeverjük, majd félretesszük. Közben az epret a vanília aromával, a mézzel és a tejjel együtt turmixgépbe tesszük, majd alaposan összeturmixoljuk. Ezután a kapott krémesebb állagú keveréket a zabpehely tetejére öntjük és az egészet jól átkeverjük. Extraként kerülhet a tetejére egy kis görög joghurt, amit elegyengetünk (de nem keverjük össze) és olvasztott fehércsokoládé is. Ezt követően hűtőbe tesszük és egy éjszakán át pihentetjük. 

Banános variáció

  • 5 evőkanál gluténmentes vagy sima zabpehely

  • 1 evőkanál chia mag

  • 1 db banán

  • 2 evőkanál kakaópor

  • 1 evőkanál méz

  • 1 dl tej

+ Görög joghurt, étcsokoládé

Először a zabpelyhet és a chia magot összekeverjük, majd félretesszük. Közben a banánt a kakaóporral, a mézzel és a tejjel turmixgépbe tesszük, majd alaposan összeturmixoljuk. Ezután a kapott krémesebb állagú keveréket a zabpehely tetejére öntjük és az egészet jól átkeverjük. Extraként kerülhet a tetejére egy kis görög joghurt, amit finoman elegyengetünk (de nem keverjük össze) és olvasztott étcsokoládé is. Ezt követően hűtőbe tesszük és egy éjszakán át pihentetjük.




Gyümölcssaláta mézes-lime-os öntettel:

  • 1 kisebb dinnye vagy sárgadinnye

  • 1 marék eper

  • 1 marék szőlő

  • 1 marék áfonya

  • 1-2 nektarin vagy barack

  • 1 lime leve

  • 1-2 teáskanál méz


A gyümölcsöket felkockázzuk és összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a lime levét és a mézet, majd az egészet összedolgozzuk. Amennyiben ezt követően hűtőbe tesszük, nem csak kellemesen lehűl, de az ízek is jobban összeérnek. Ebben a receptben az a legjobb, hogy szó szerint bármilyen gyümölcsöt hozzá lehet még adni (például kiwit, sárkánygyümölcsöt) és bárhogyan kombinálható, ugyanúgy finom marad.


Jeges gyömbéres limonádé:

  • 1 nagy citrom (vagy 2 kisebb)

  • 2-3 cm-es gyömbér

  • 2-3 evőkanál méz vagy cukor

  • 1 liter hideg szénsavmentes vagy szénsavas víz

  • Jégkockák 

+  friss mentalevél, citromkarikák a díszítéshez

Először reszeld le a gyömbért vagy vékonyan szeleteld fel, majd egy kisebb edényben 1-2 dl vízzel és a mézzel/cukorral forrald fel. Kis lángon főzd 5-10 percig, hogy kioldódjanak az ízek, azután szűrd le és hagyd kihűlni. 

Ezt követően facsard le a citrom levét, szűrd le, hogy ne kerüljenek bele magok. Egy nagyobb kancsóba öntsd bele a citrom levét, a lehűtött gyömbéres keveréket, utána pedig töltsd fel hideg vízzel. Keverd jól össze, majd kóstold meg- ha kell, még édesítheted vagy citromlevet adhatsz hozzá, végül helyezd bele a jégkockákat és már díszíthető is citromkarikával és mentalevéllel.


Nutellás-vanília fagyis kávé:

  • Nutella

  • Vanília fagylalt

  • 1 adag espresso 

Első lépésként egy nagyobb bögre oldalát kikenjük nutellával, majd beletesszük a vaníliafagyit és ‘kibéleljük’ vele. Mikor a fagyit szépen eloszlattuk, a közepén egy lyukat kanalazunk és a forró espressot beleöntjük.

Remélem, találsz kedvedre valót az általam ajánlott gyors, hűsítő finomságok között, hiszen a forróság nem lehet kifogás arra, hogy ne kényeztessük magunkat egy-egy frissítő itallal vagy könnyed salátával.


Grafika: Horváth Anna


Create Account



Log In Your Account