Mérgező fényjáték – A tűzijáték káros hatásai

Endrődi Csaba
2023.08.28.

Ha megkérdezünk valakit, hogy mi jut eszébe augusztus huszadikáról, feltehetőleg a tűzijátékot fogja mondani válaszként. Ez nem meglepő, hiszen már a 19. századtól ünneplik fényjátékkal az államalapítás évfordulóját, és manapság is minden évben káprázatos látványban lehet részünk akár élőben a lakóhelyünkön, vagy Budapesten a Duna-parton, akár a televíziós közvetítést nézve.

Kétségtelen, hogy a tűzijátékok csodásan be tudják világítani a sötét éjszakát, de mi az ára ennek? Milyen káros következményekkel jár ez a tradíció? Vannak-e más módszerek, amelyek helyettesíthetik a megszokott látványosságot? A legkárosabb része a tűzijátékkal való ünneplésnek nem más, mint a vége, amikor a fényes robbanások után gomolygó füst lepi be az eget, amiben számos légszennyező anyag található, mint például kén-dioxid és nitrogén-oxid, amelyek hozzájárulhatnak a savas esők kialakulásához. Azonban ezek elengedhetetlenek a tűzijáték készítéséhez.

A legmérgezőbb anyagok igazából kihagyhatóak lennének, ha az emberek nem ragaszkodnának a különböző színekhez. A kártékony kémiai összetevőket azért használják, hogy a robbanások ne csak sárgák legyenek.

Mindegyik árnyalathoz más-más színfestő elemre van szükség, amelyek általában fémsók, fém-oxidok (például stronciummal, magnéziummal és báriummal érik el a piros, fehér és zöld színeket), és azért számítanak mérgezőnek, mert nem égnek el tökéletesen, így bekerülnek a légkörbe. A fellőtt fémszármazékok pedig előbb-utóbb leérkeznek, azután meg a talajt és a vizet szennyezik. Ezen felül az alapanyagok kitermelésével, a rakéták csomagolásával és szállításával tovább nő az egyébként is környezetszennyező pirotechnika ökológiai lábnyoma.

A tűzijáték az emberekre és az állatokra egyaránt ártalmas lehet. A gyártás során könnyen megsebesülhetnek a munkások, ugyanis állandó robbanásveszélynek vannak kitéve. Manapság egyszerű szakmailag nem megfelelő termékhez jutni, ezért sok az ezzel kapcsolatos baleset is. A fentebb említett füst a szervezetünk számára is mérgező. A füst kb. egy óra hosszan hihetetlenül károsítja a levegő minőségét, s olyankor nagyobb a légszennyezettség, mint egy átlagos szmogriadó során.



Grafika: Rudas-Mekkey Csenge 

Mivel a tűzijátékok használata hang- és fényszennyezettséggel jár, gyakorlatilag az állatok számára a robbantgatás felér egy kínzással. Durvábban hat az ő füleikre, mint a mieinkre, számukra fájdalommal is járhat. Ösztönös cselekvés, hogy az állatok ilyenkor menedéket keresnek, ezért akarnak elszökni a kutyák, macskák.

Néhány országban már felismerték a fentebb sorolt negatív következményeket, és elkezdtek környezetkímélőbb alternatívákat keresni, például feltaláltak már olyan rakétákat, amelyek ha felrobbannak, kevesebb füstöt hagynak maguk után. Az USA-ban egyre népszerűbb a reflektoros alternatíva. Annak érdekében, hogy megóvják a levegő minőségét és elkerüljék az esetleges erdőtüzeket, reflektorokkal világítják meg az eget, így adnak lézershowt. Szintén Amerikából származik az az ötlet, hogy drónok világítsák be éjszaka az eget tűzijáték helyett, ami költséges és bonyolult megoldás, de környezetbarátabb is.

A légi előadásnak hatalmas ára van, a pompás látvány után nem marad más, csak szennyezett levegő, föld és víz, illetve rémült állatok. Az emberek pedig szép emlékekkel és méreggel teli tüdővel indulhatnak haza.

Ez egy régi hagyomány, de lehet, hogy fontolóra kellene venni más megoldásokat az ünneplésre. Mindegyik alternatíva kíméletesebb a levegő, az állatok és nem utolsósorban az emberek számára, arról nem is beszélve, hogy a hagyományos tűzijáték helyett is meseszép műsort lehet velük adni.



Create Account



Log In Your Account