A húsvét a megújulás ünnepe és ezt nem csak a természetben vagy a lelki világunkban tapasztalhatjuk, hanem akár a konyhánkban is. A magyar húsvéti asztal alapja minden családban hasonló: főtt-füstölt sonka, tojás, kalács és torma. Ezek az ízek igen nosztalgikusak, ugyanakkor könnyen unalmassá is válhatnak. Na, de mi lenne akkor, ha idén egy kicsit frissítenénk a hagyományokon?
Fontos, hogy ezek az újragondolt receptek nem arról szólnak, hogy teljesen kidobjuk a tradicionális, gyermekkort idéző ízeket. A cél az, hogy a klasszikusokat modern köntösbe bújtassuk, ezzel izgalmasabbá téve azokat. 1. Quiche medvehagymával és húsvéti sonkával, avagy a franciás csavar A főtt sonkát hidegen felszeletelve már mindenki ismeri. Idén viszont ahelyett, hogy ugyanígy tálalnád, süsd bele egy könnyű sajtos-tojásos quiche-be. Az omlós tészta (vagy akár leveles tészta) roppanós kontrasztot ad az omlós tölteléknek, amelyet akár friss, szezonális medvehagymával is megfűszerezhetsz. 2. Tojáskrém újragondolva: avokádóval, lime-mal és chilivel A klasszikus tojáskrém egy megosztó húsvéti étel, viszont most itt a frissített verzió. A főtt tojásokat turmixold össze érett avokádóval, pár csepp limelével, egy kevés mustárral, sóval, borssal és ízlés szerint chilivel. A végeredmény egy guacamole-szerű krém. Ezt a krémet akár visszatöltheted a főtt tojásfehérjébe is a különlegesebb megjelenés érdekében. 3. Tormás mascarponekrém, ami lágy, de mégis erős A torma, főleg reszelt változata, gyakran minden ízt elnyom, valakinek pedig túl erős. Ezen enyhíthetsz, ha a mascarponeba reszelt tormát, egy kevés citromlevet és egy csipet sót összekeversz. Tökéletes sonka mellé, de kenheted akár a friss kalácsra is. 4. Húsvéti frissítő: fűszeres-citrusos limonádé rozmaringgal és narancshéjjal És ha már megújulás, gondoljunk az italokra is. A nehezebb fogások mellé mindig jól esik valami frissítő, főleg a tavaszi melegben. Víz, citromlé, narancslé, méz, friss rozmaring és sok jég. A limonádéba tehetsz narancshéjat és egy kis gyömbért is a fűszeresebb ízért. Ez egy tökéletes alkoholmentes opció a vendégeknek, de ha "felnőtt-verzióra" vágysz, csak adj hozzá egy kis proseccót. 5. Maradékmentő bundás kenyér A maradék kalácsot és sonkát se felejtsük el. A kicsit már száraz fonott kalács szeleteket mártsd felvert tojásba, mintha bundás kenyeret készítenél, majd a szeletek közé tegyél sonkát és sajtot. Mehet is a serpenyőbe. Kívül ropog, belül olvad, édes és sós is egyszerre. +1. Tálalás kreatívan, húsvéti falatok Ha nem egész étkezésre készült, érdemes lehet a fogásokat akár kisebb adagokban, "finger food" stílusban tálalni. Mini kalács-szendvicsek, sonkás-tojásos muffinok, répatortás pohárkrém, minden, ami ismerős, csak új megközelítésben. Az újragondolt húsvéti menü tehát nem azt jelenti, hogy elhagyjuk mindazt, amit szeretünk, hanem, hogy lehetőséget adunk az újításra. Ezekkel a könnyű és gyors receptekkel pedig egy olyan húsvéti asztalt teremthetsz, ami egyszerre otthonos, de új is. Grafika: Kakuszi Zsófia