A Fiumei úti sírkert – ahol egyesül a történelem

Szilárd Alíz 2022.11.22.

145 éve, 1877. november 22-én született az az ember, aki vénülő kezével fogta meg szerelme kezét, aki a nesztelenül suhanó párizsi őszt figyelte, Ady Endre. Lédával való zűrzavaros viszonya mellett híres volt sajátos, egyszerre hazafias és haladó nézeteiről és tenni akarásáról, amelyek miatt a 20. század eleji magyar nyilvánosság egyik legmegosztóbb szereplője volt. A betegeskedő költő és újságíró 1919. január 27-én hajtotta végső álomra a fejét, teste a Fiumei úti sírkertben nyugszik. A sírkertben, ahol múltunk darabjai kirakószerűen érnek össze.

Elindult a Hallgatói Képviselő Választás!

PTE BTK HÖK 2022.11.21.

Kezdetét vette a szakos képviselő választás a PTE BTK-n. Az alábbi cikkünkben megtalálhatjátok a jelöltek önéletrajzát és motivációs levelét a választókörzetek szerint. A szavaztatási időszak 2022. november 21-én 14:00-kor indul, minden hallgató a saját választókörzetének jelöltjére szavazhat a Neptun felületén. A szavazás addig tart, amíg a Kar teljes idejű, nappali képzésben résztvevő, aktív hallgatóinak legalább 25 százaléka azon igazoltan részt vett. 

1895. november 18. – Nők az egyetemen!

Ilyés Borbála 2022.11.18.

„Emberi joga a nőnek, hogy tanulhasson, hogy szellemét kiművelhesse, és ezzel emberi értékét emelje” (Beke Manó)


127 évvel ezelőtt, 1895 novemberében Ferenc József rábólintott egy előterjesztésre, amely hatalmas felfordulást okozott Magyarországon. December 19-én pedig hatályba is lépett a királyi rendelet, miszerint az ország egyes egyetemein a nők is megkezdhetik tanulmányaikat. A rendelet megszületésének azonban viharos előzményei voltak, cikkelyezése után pedig még hosszú évekig folytatódott a harc azért, hogy a nők a merőkanál és a seprű mellett a diplomájukat is a kezükben tarthassák.  

Ilyen volt a 2022-es Gólyabál az Expo Centerben

Kozma Lilla 2022.11.16.

2022. november 8-án került megrendezésre a Pécsi Tudományegyetem gólyabálja, ahol idén a megszokottól eltérően most a karoknak (ÁJK – BTK – ETK – KPVK – KTK – MIK – MK – TTK) nem külön-külön, hanem egyszerre tartották meg az eseményt az Expo Centerben. 

Megalakult a PTE BTK HÖK Vezetősége

PTE BTK HÖK 2022.11.11.

A Küldöttgyűlés 2022. november 9-ei ülésén megválasztotta a BTK HÖK Vezetőségének tagjait, így Marusinszky Lora és csapata hivatalosan is megkezdte a munkáját.

„A fejlődés megértése az egyik fő alapja a személyiség megértésének” – Interjú dr. Varró-Horváth Diána Ágnessel, az év oktatójával

Csenki Janka 2022.11.12.

2022-ben dr. Varró-Horváth Diána Ágnes, a Pszichológia Intézet Fejlődés- és Klinikai Pszichológia Tanszék adjunktusa, valamint dr. Csibi Norbert, az Újkortörténeti Tanszék adjunktusa kapta az Év Oktatója címet. Interjúmat Varró-Horváth Diánával készítettem, aki azt mondta, ez a legnagyobb elismerés egy tanár számára, hiszen a díjat a hallgatóktól kapja, és ez visszaigazolás arról, hogy a munkájával célt ér. Az OMHV-kérdőívre adott válaszok, reakciók alapján pedig oktatási módszereit is fejleszti.

Create AccountLog In Your Account