Együtt egyedül – PSZIESZTA 2023

Siska Lili 2023.03.14.

A Pécsi Pszichológus Napok idén az együtt- és egyedüllét, a magány témáit hivatott vizsgálni, rengeteg érdekes és értékes eseményen keresztül. A március 23–25. között megrendezett konferencia mindenki számára tartogat valamit, amit magával vihet.

Minden megengedhető, ha valami művészet? Gyere – könyvkritika

Kozma Lilla 2023.03.09.

A dán származású írónő, Janne Teller nevével már többször találkozhatott a magyar olvasóközönség, hiszen hazánkban a Gyere című könyve már az ötödik olyan alkotás, amit olvashatunk tollából. A Semmi és a Minden sikerszerzője most sem egyszerű témát választott, az eddigiekhez hasonlóan ebben a kötetben is nehéz kérdéseket boncolgat. Hol szükséges meghúznia a határt egy művésznek? Mi lenne egy szerkesztő feladata? Kié a felelősség egy könyv megjelentetésénél? Ehhez hasonló morális és filozófiai kérdésekre keresi a választ a könyv elbeszélője.

Feministák vs. Feminácik – „Miből lesz a cserebogár?”

Szilárd Alíz 2023.03.08.

Közeledik a nemzetközi nőnap, az üzletközpontokat ellepik a virágok, minden férfiút arra buzdítanak, ajándékozza meg kedvesét, lányát, anyukáját, a szomszéd nénit. A nőkben ilyenkor felerősödhetnek azok az értékek, amiket fontosnak tartanak magukban és egymásban, hangsúlyozhatják önérzetüket, magabiztosságukat, erejüket. Ha pedig már ezekről a tulajdonságokról beszélünk, beleütközünk a feminizmus témakörébe is. Ti mire gondoltok, ha meghalljátok ezt a szót? Ne lepődjetek meg azon, ha ellentétes érzelmeket tapasztaltok – a femináci kifejezés bevezetése a köztudatba gondoskodott erről, idáig azonban hosszú út vezetett. Hogyan is születtek meg a feminista mozgalmak, mi a céljuk, és hogy lehet az, hogy manapság még maguk a nők sem tudják keserűség nélkül feministának vallani magukat?

Kultúra ingyen – Látogass múzeumokat belépő nélkül

Berta Boglárka 2023.03.05.

Napjaink felgyorsult világában egyre kevesebb időt találunk a minőségi kikapcsolódásra, szórakozásra. Ha a szabad idő eltöltéséről van szó, bátran kijelenthetjük, hogy a társadalmunk elkényelmesedett. Egyre kevesebbszer mozdulunk ki otthonról és szervezünk személyes jelenlétet igénylő programokat, hiszen az internet és az okoseszközök bőségesen ellátnak minket szórakoztató tartalmakkal. Bár világunk egyre inkább leszűkül a technikai eszközökre, szabad időnk eltöltése során érdemes tudatosan figyelembe vennünk nemcsak az online tér, hanem a fizikai világ nyújtotta kikapcsolódási lehetőségeket is. Ennek remek módja lehet a múzeumlátogatás, melyre 26 éves kor alatt bizonyos napokon ingyenesen is lehetőség nyílik.

Szerelmi vallomás Pécshez – Péntek Orsolya legújabb regényének bemutatása

Mihályi Emese Dorka 2023.02.28.

Péntek Orsolya írónő mély kötődése Pécs városához már az első könyvében, Az Andalúz lányaiban is megjelenik, ahol több gyermekkori emlékét is felidézi, melyek a Pécsett élő nagymamájához kötődnek. A tavaly szeptemberben megjelent legújabb regénye, a Vénusz jegyében pedig egy valódi szerelmi vallomás a városhoz.

Rocksuli helyett Zenélő Egyetem: ne csak játssz a hangszeren, értsd is! – Interjú Beck Zoltánnal (3. rész)

Prezsnyák Péter 2023.02.23.

Nincs Zenélő Egyetem kurzus telt ház nélkül. A töretlen népszerűség nem véletlen: a hallgatók nem mástól, mint a 30Y frontemberétől tanulhatnak. Beck Zoli szerint azonban ez nem egy rocksuli, hiszen a kurzus során a zene mélyebb megértése a cél, nem csak a gitározás vagy zongorázás technikájának megtanulása. Természetesen azért a hangszerek iránti szerelem témája is kibontakozott a Beck Zolival folytatott interjú harmadik részében.

Az interjú első és második részét a linkekre kattintva olvashatjátok, és hamarosan érkezik a negyedik, utolsó rész is.

Create AccountLog In Your Account