Online franciadrazsé

Rónoki Bertalan
2022.02.21.

Az első lockdown óta talán már természetessé vált, hogy számtalan program, amit eddig élőben látogattunk, mostanra elérhető lett online verzióban is. Ez sokkal kevésbé okoz keserű szájízt, mióta már nem csak ez az opció elérhető. Inkább egy alternatíva arra, hogy biztonságosan töltsük el a szabad időnket. Valamint egy új lehetőségként is felfoghatjuk, mivel az online tér lehetőségeit kihasználva olyan eseményekre is eljuthatunk, amiket fizikai távolságuk miatt eddig nem látogathattunk. Illetve ahol készül mondjuk egy kerekasztal-beszélgetésről egy felvétel, ott elérhetővé válik az az opció is, hogy nem muszáj egy időben sem ott lennünk a többi résztvevővel.

Ebben a cikkben ebből a virtuális franciadrazséból, abból a kínálatból szemezgetek a számotokra, amiben nem egyszer sikerült elvesznem nekem is a programdömping miatt. Elsősorban a „Zuckerberg-galaxison” keresztül mazsoláztam a könnyebb elérhetőség érdekében, és három blokkot állítottam össze.


Karosszéki kalandvágy

Két olyan programot hoztam, amiben a saját terünk tágításával vehetünk részt online sétákon. Természetesen egy ilyen típusú program magával hozza a technika adta lehetőségeket.


A japán pagodák titkai – online séta 


Az esemény során lehetőségünk nyílik Szabó Renátával, a Japánspecialista utazási iroda idegenvezetőjével virtuálisan ellátogatni a kiotói Yasaka pagodához.


A séta közben megismerhetjük a pagodák felépítését és kulturális vonatkozásait is. Mire szolgáltak ezek az építmények, és hogy nem dőltek össze az évszázadok alatt? Február 22-én, kedden, reggel 9 órakor tudunk csatlakozni, és választ kapni ezekre a kérdésekre.


Térkép e táj – virtuális séta Krakkóban

A Térkép e táj sorozat részeként Az Élet Menete Alapítvány február 24-én, csütörtökön, este 6 órakor Krakkóba kalauzol bennünket.


A séta során a résztvevők a város zsidó emlékhelyeit látogatják sorra, és érintik a nácik által létrehozott gettók területét is. Ehhez kapcsolódóan Oskar Schindler gyárát is körbejárják.


 A program regisztrációhoz kötött.




Pszichológia és önfejlesztés 

Az online térben számtalan olyan programra jelentkezhetünk, ahol pszichológiai témájú tartalmakkal vagy konkrétabban önfejlesztéssel kapcsolatos workshopokkal és más előadásokkal találkozhatunk. Ebből a kategóriából igyekeztem pár hitelesebbnek tűnő programot kiválasztani.


A Tudományos Stand Up előadásai már korábban is felkeltették az érdeklődésem, azonban akkoriban még csak élőben lehetett a programokon részt venni. 

Szabadulás a körülmények fogságából – a kiégés pszichológiája 

A Be Smart Klub szervezésében Dr. Séllei Beatrix pszichológus, egyetemi adjunktus tart előadást, aminek témái lesznek a kiégés jelei, okai és megelőzési módszerei is. Napjainkra ez a téma roppant jól körüljárt, azonban az egyén számára legjobb megoldások megismerése az igazi kulcs.


Az előadást február 14-én tartották meg, de a jegy birtokában további hét napig visszanézhető.


Valamint létrehoztak egy tagsági rendszert, amiben korlátlan hozzáférést kapnak a tagok a tartalmakhoz. 


Dr. Unoka Zsolt: Patológiás Egyensúly – párkapcsolatban, barátságban

A Tudományos Stand Up mottója szerint igényes kikapcsolódást biztosít tudományos témák stand-upos feldolgozásával. Március 10-én, csütörtökön, este 7-kor vetítik Dr. Unoka Zsolt estjét, amiről az eseményben így nyilatkozik: 


Az önfeláldozás szempontjából klasszikus felállás az a párkapcsolati konstelláció, hogy az önfeláldozó/önfeladó személy összejön a feljogosított sémájú személlyel – ezt úgy nevezik: sémakémia, az egyik probléma a másik problémát kiegészíti, és a pár patologikus, kóros egyensúlyt alkot.” 


A Tudományos Stand Up jegyeivel harminc napig visszanézhetők a streamek, emellett létezik egy bérletrendszer is, amit tematika vagy évad szerint választhat a vásárló, ezáltal három hónapig válnak számára elérhetővé az előadások.


A krízis új arcai – a kezdettől a végig

Április 22-23-án tartják meg az MCSE (Magyar Családterápiás Egyesület) 35. vándorgyülését, ami idén online esemény lesz. Az előadások mellett workshopok, kerekasztalok és esetmegbeszélők gazdagítják a programot. A vándortalálkozó tematikája a krízis új arcai.


A programsorozat célja, hogy bemutassa a vírushelyzetben dolgozó terapeuták munkáját.


A részvétel előregisztrációhoz kötött. Illetve február 23-ig várják még lelkes előadók jelentkezését is. 


Érzelmek és érzelemszabályozás jelentősége a mindennapokban

Március 5-én, szombaton az érzelmekről és az érzelemszabályozás mindennapi jelentőségéről tartanak workshopot, amit elsősorban gyermekekkel foglalkozó szakemberek számára ajánlanak. A témakört több aspektusából is érinti a foglalkozás, például a szülők és a gyermekek érzelemszabályozási zavarait egyaránt tárgyalja.

A workshop az érzelmek evolúciós szerepével és a gyermekek fejlődésében gyakorolt hatásával is foglalkozik.
Egyben célja felkészíteni is a résztvevőket például egy szorongásos vagy dühkitöréses gyerekkel kapcsolatban felmerülő konfliktusos helyzetre. 

A workshop maximum húsz fővel, a Zoom felületén zajlik majd, előregisztrációhoz és jegyvásárláshoz kötött. 


Művészeti műhely

Pécsen már tavaly elindult az a líraműhely, amit Orbán Jolán és Mohácsi Balázs neve fémjelez.

A következő alkalom március 16-án, szerdán, este 6-tól, online formában tartják meg. Érdemes előre felvenni a kapcsolatot a szervezőkkel, hogy bevegyenek a  csoportba.


A műhely célja, hogy alkalmat kínáljon az olvasó és a költő találkozására, és diskurzust indítson a kortárs líra és kultúra terén. 


Résztvevők:

Kiss Georgina irodalomtörténész, költő, kritikus, a Leőwey Klára Gimnázium tanára

Mekis D. János irodalomtörténész, irodalomkritikus, a PTE BTK Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék oktatója

Mohácsi Balázs költő, műfordító, kritikus, a Jelenkor folyóirat szerkesztője

Orbán Jolán irodalmár, a PTE BTK Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék oktatója

Papp Katinka irodalomtörténész, a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium tanára


Create Account



Log In Your Account