Mihez kezdj a nyári szünetben? 8+1 ötlet a hasznos időtöltéshez

Jáger Luca
2024.06.27.

A vizsgaidőszak a végéhez közeledik, a hőség már kínoz minket, ez pedig csak egyet jelenthet: újra itt a nyár. A várva várt, mégis hirtelen ránk szakadt kb. kéthónapnyi szabadságunk mámorától az első pár hétben talán nem is tudunk megszabadulni, jönnek a kocsmatúrák, grillpartik, bulik, vagy a maratoni sorozatozások otthon… És ez így is van rendjén. De egyre többen tapasztaljuk, hogy július vége felé beüt a krach, ami augusztusra kisebb pánikká érik, mert rájövünk, egész nyáron nem csináltunk semmi értelmeset, s ilyenkorra jó eséllyel szidjuk érte magunkat. Annak érdekében, hogy ettől megkíméljünk – és ne csak szúnyogcsípést, hanem értékes tapasztalatokat és élményeket is gyűjthess – készültünk 8+1 ötlettel, melyek segíthetnek a nyár hasznos eltöltésében. 

Dolgozz!


Valószínűleg ez a legkézenfekvőbb ötlet akkor, ha az embernek sok szabadideje van, és szeretné azt értelmesen felhasználni. Ám most jönnek a kifogások, hogy „nem akarok egész héten robotolni”, „nincs is nekem való állás” és társai. Szerencsére ezt könnyen lehet orvosolni. Először is, tisztázd magadban, mi érdekelne, nézelődj olyan ajánlatok közt. Számos lehetőség akad külföldön is, amik keretében például még fesztiválokon is résztvehetsz – két legyet egy csapásra! Persze a „klasszikus” nyári diákmunkák is ugyanúgy rendelkezésre állnak, lehetsz felszolgáló, fagyiárus, pultos, eladó, bébiszitter, vagy akár biciklis futár, amivel még a napi mozgásodról is gondoskodsz.


A Facebook csoportok mellett megnézheted a számos diákszövetkezet (pl. FürgeDiák, Meló Diák stb.) oldalát, ahol külön részmunkaidős állásokat is lehet keresni, ha nem szeretnéd minden szabad perced dolgozva tölteni.

De ha év közben is te segítesz a többieknek egy-egy nehezebb tananyag megértésében, szeretsz és tudsz jól magyarázni, akkor akár korrepetálhatsz is. Sok internetes oldal szakosodott már erre, melyeken keresztül online magánórákat adhatsz számos tantárgyból. Azonban ne feledd, nem feltétlenül kell végigdolgoznod az egész nyarat. Akármilyen munkát is találsz, akármennyi időre, a megszerzett tapasztalat mindenképp a hasznodra válik. És ne feledd, amennyiben még 25 év alatt vagy, több pénzt gyűjthetsz, hiszen él az SZJA-mentességed… 


Maradj a tudománynál!


Itt az egyetemen is számos lehetőség van kutatásra, a tanulmányokon túlmenő érdeklődés kiélésére, ezért érdemes átböngészni a szakkollégiumok, vagy a Tudományos Diákkör oldalát. Sőt, ha komolyan foglalkoztat ez, még ahhoz sincs késő, hogy beadd a pályázatod a tudományos tevékenységgel kapcsolatos ösztöndíjak valamelyikére.


A nyár kivaló továbbá arra, hogy leülj, és átgondold, milyen témában szeretnéd elkészíteni a szakdolgozatodat.

Az ötletbörze roppant hasznos lehet akkor is, ha nem jövőre leszel végzős. Ha viszont már ténylegesen foglalkozol vele, egy kis csinosítgatásra szánt idő is biztosan megtérül majd év közben. 


Rakj rendet!


Meglepő mennyire jól tud esni, ha rendbe teszed a környezeted. Nyáron pedig nincs kifogás, indítsd el a kedvenc sorozatod vagy lejátszási listád és veselkedj neki, legyen szó szobáról, ruhásszekrényről, esetleg egy kupis fiókról. Szelektáld ki mindazt, amit már nem használsz, nem szereted vagy nincs rá szükséged. Ezeket a dolgokat eladhatod, mellyel egy buli árát is sikerülhet összeszedned, vagy el is adományozhatod, ha a lelked úgy diktálja. Mint általában mindent, a rendrakást is csak elkezdeni nehéz, s ha végeztél, jogosan lehetsz majd büszke magadra. Szintén ennél a témánál maradva készülhetsz már a szeptemberre is. Pakold át az íróasztalod, rendszerezd a jegyzeteid, böngészd át a tantervet, de ami ennél is fontosabb: rakj rendet a gondolataid szintjén is! 


Önkénteskedj! 


Igen tudom, ezért nem jár pénz, így sokan inkább elmennek dolgozni.


De jobban mondva: nem pénz jár érte.

Hanem élmény, tapasztalat, és a segítés öröme, hogy tettél valami jót valakivel, amit nem szabad alábecsülni. Sok új embert ismerhetsz meg, valószínűleg hozzád hasonló érdeklődési körrel, tehát akár új barátokat is szerezhetsz. Itt is számos lehetőséged van, érdemes szintén kutakodni egy kicsit Facebookon, Instán, vagy körbekérdezni ismerősöknél. Amennyiben Pécsett szeretnél önkénteskedni, sok különböző helyen teheted ezt meg, hogy párat említsünk: Nevetnikék Alapítvány, Élmény Tár Tanoda, de akár még az állatkertben is.




Grafika: Munkácsi Zsófia


Pipáld ki a listákat!


Legyen az bakancslista, vagy épp a hosszú ideje halogatott teendők lajstroma, ha már hasznos időtöltési ötletekről beszélünk, itt vannak a sajátjaid. Valósítsd meg, amit csak tudsz – nyilván a lehetőségekhez mérten. Például: régóta halogatod a nyelvvizsga letételét? Nyáron simán beleférhet, még a készülésre is rendesen jut időd. Mindig is szeretted volna átúszni/körbebiciklizni a Balatont, esetleg végigmenni az országos Kékkörön? Vagy csak szeretnél egészségesebben élni és minden héten mozogni valamit? Mi tart vissza? 


Tanulj valami újat!


Tudom, tanulsz egész évben és a nyár a pihenésé, de most nem is tananyagról van szó. Tanulj olyasmit, ami mindig is érdekelt, vagy talán épp mostanában keltette fel a kíváncsiságodat. Ez lehet egy új nyelv, valamilyen készség, például úszás, táncolás, rajzolás, vagy akár a kovászos kenyér sütése. Persze gitározni is tanulhatsz, hogy jobban menjen majd a tábortűz körül...Ha viszont mindezt professzionálisabban szeretnéd megtenni, nézd meg a nyári egyetem nyújtotta lehetőségeket, esetleg válogass a számos akkreditált felnőttképzés és tanfolyam közül.


Művelődj!


Ez szorosan kapcsolódik az előző ponthoz, noha kicsit különbözik is. Rengeteg izgalmas és érdekes kiállítás van az országban, vagy akár külföldön is, melyeket érdemes megtekinteni, a legtöbb helyen élhetsz még a diákkedvezményeddel – amit ugyebár ki kell használni, míg van. Pécsett érdemes megnézni a Zsolnay Kulturális Negyed és aMúzeumok utcájának” (Káptalan utca) kínálatát, vagy a Csontváry Múzeumot.


A nyár egyúttal a szabadtéri színházak, hangversenyek, koncertek és kertmozik időszaka is.

Ha viszont inkább otthonülős típus vagy, az olvasás is jó elfoglaltság lehet. Persze manapság igencsak borsos ára van a könyveknek, de nem kell teljes áron megvenned őket. Kölcsönözhetsz, cserélhetsz, vehetsz használtan (még a Vinteden is), vagy kutakodhatsz vásárokban az ingyen elvihető példányok között. Pécsi lehetőségként említeném, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed telefonfülkéi már mini könyvtárként üzemelnek és a Színház mellett található egy Pocket automata (ez egy olyan automata, amiből könyveket vehetsz viszonylag olcsón és zsebre tehető méretben).


Sőt, július 21-én Pécsre is megérkezik az Alexandra kiadó által szervezett Szépséghibás és Akciós Könyvvásár.

(Aminek persze országszerte több állomása lesz, így akkor sem maradsz le róla, ha épp nem leszel akkor a városban.)


Utazz!


Mondhatnád, hogy „hisz ez a szórakozáshoz kötődik”. Valóban, de közben rengeteg új helyet és embert ismerhetsz meg. Nem kell elhagyni az országhatárokat sem, ráadásul, ha vonattal közlekedsz és olyan kedves a jegyárusító, mint amilyennel legutóbb találkoztam, felhívhatja a figyelmed arra, hogy diákoknak vannak egész jó bérletajánlataik.


Ha szeretsz/ szeretnél utazni, légy résen és ne hagyd ki az erről szóló cikkünket!

+1 Pihenj és töltődj fel! 


Az összes tipp közül ez a legfontosabb, ezért is került a cikk végére. A pihenés éppolyan hasznos tud lenni, mint a fent említett ötletek, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla. Márpedig a nyár erről is szól.


Kapcsolódj ki, sétálj, fesztiválozz, strandolj, érezd jól magad, hogy újult erővel vághass majd neki a szeptembernek. 


Create Account



Log In Your Account