Low budget nyár

Rudas-Mekkey Csenge
2022.08.15.

Ugyan már a nyár nagy része eltelt, de azért még hátra van egy kis idő, amit érdemes kihasználni Pécsett és környékén. És mivel valószínűleg többen mentetek már egy fesztiválra vagy nagyobb utazásra, diákként nem olyan mindegy, hogy mennyi pénzt költötök. Itt van ezért egy kis összefoglaló alacsony költségvetésű programötletekkel, a teljesség igénye nélkül, ami remélhetőleg megment pár forintot nektek a következő ösztöndíj érkezéséig.

Természetesen elengedhetetlen egy ilyen listán megemlíteni a csodás Orfűt. Aki járt már itt, annak nem kell magyarázni, hogy miért fontos minél többször kijutni a szabadstrandokra, aki pedig még nem volt, annak bakancslistára tűzendő.


A 185 forintos buszjegy nagyon is megfizethető, de kibiciklizni is jó program a kiépített útnak köszönhetően, utána pedig jutalom megmártózni a tóban.


Remek büfék is vannak, ám igazán low budget akkor lesz ez az út, ha előtte jól felszerelkezünk mindenféle nassolnivalóval. Kutyagazdiknak az Árnyas Partot a kedvencekkel is érdemes kipróbálni. Szintén Orfűn található a Kistó Strand, ahova szerencsére (az aktuális félévre vonatkozó matricával ellátott) PTE-s diákigazolvánnyal ingyenes a belépés. A szépen kiépített homokos tópartról kényelmesen besétálhatunk a vízbe, két röplabdapályán is lehet meccsezni, és természetesen itt is lehet vízibiciklizni.


Amikor nincs kedvünk kizötyögni Orfűre, de csobbanni akarunk a kánikulában, akkor kötelezően ajánlott meglátogatni a Pollack Strandot.


Ez egy egymedencés nyitott uszoda, de PTE-s diákoknak ide is ingyenes a belépés, ami jó érv amellett, hogy eljárjunk néha úszni.


Mivel a víz sportos hőmérsékletű, a strand melletti füves területen jól tud esni egy napozás – persze szigorúan naptejjel bekenve. Itt is van lehetőség röplabdázni, illetve edzeni a szabadtéri eszközökön. Aki pedig híve az esti fürdőzésnek, annak jó hírünk van, az uszoda késő estig nyitva tart. Tartanak edzéseket is itt, ezért néha bonyolulttá tud válni a nyitvatartási idő, de szerencsére folyamatosan értesítik a vendégeket a közösségimédia-platformjaikon.




Grafika: Rudas-Mekkey Csenge


Természetesen nyáron nem csak strandolni lehet. Akik nagy melegben is mozgékonyak, kitekerhetnek például a Malomvölgyi-tavakhoz mindössze félóra alatt.


Vannak kialakított pihenőhelyek, kis kilátótornyok, így a környék bármely pontjáról príma panoráma tárul elénk.


Sajnos a víz nem alkalmas fürdésre, de a mellette lévő parkerdő megér egy sétát. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, remek helyszín szalonnát sütögetni a barátokkal, mivel több tűzrakóhely is van.


A sütögetés szerelmeseinek egyébként nem kell a Tettyénél messzebbre menni, hogy helyszínt találjanak egy jó kis tábortüzes, pokrócos, zenehallgatós összejövetelhez. Az egyik legközelebbi ilyen pont a Tettye kutyafuttatója. A kutyasétáltatók nem mindig legnagyobb örömére gyakran verődnek össze itt kisebb-nagyobb társaságok.


Ha estére a csapat nem fáradt el túlzottan, akkor innen már csak pár percet kell felfelé gyalogolni, és a Balázs-pihenőnél gyönyörű látványként fogad a kivilágított Pécs.

Ha kicsit nyugalmasabb dolgokra vágyik valaki, a Pollack Strand mellett nem messze található a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertje. Szerencsére egész évben van miért idelátogatni, de nyáron különösen. A kerten végigsétálva láthatunk kaktuszvirágzást, hallhatjuk a békák koncertezését, és szembejöhet néha pár mókus.


Meglepő dolgokba ültetett növényekbe ütközhetünk – például bakancsban lakó kövirózsákba –, kedves kis részletek és díszek bukkannak fel mindenhol.


Eseményeken és előadásokon is részt lehet venni, illetve a kert növényeit szaporítják, amik közül válogathatunk is, hogy hazavigyünk egy kis darabot az élményből.


Create Account



Log In Your Account