James Cameron akváriuma, avagy megjelent az Avatar 2

Kozma Lilla
2023.01.15.

Az Avatar minden idők legsikeresebb, legnagyobb bevételt elért filmje – bár ez megbillenni látszott 2019-ben, amikor megjelent a Marvel-univerzum egyik nagy korszakát lezáró, Bosszúállók: Végjáték című film. A 2009-es, közel háromórás rész után először nem is számítottunk folytatásra, majd felröppent a hír, miszerint a rendező, James Cameron bizony dolgozik a következő részen. Ez mégis annyira hihetetlennek tűnt a rengeteg – szám szerint hat – halasztás után, hogy a megjelenést illetően csak az első hivatalos előzetesek után lehettünk biztosak. 2022. december 14-én pedig véget ért a várakozás, és azt kell hogy mondjam, megérte!

A film látványvilága ugyanolyan, ha nem kidolgozottabb, mint az elsőé, gyönyörű színekkel, helyszínekkel, emellett pedig sokkal részletesebben megismerkedhetünk Pandora bolygójával és lakóival. A film ismeretlen helyszínre kalauzolja a nézőt, ahol a víz népével találkozhat, melynek tagjai szigeteken laknak, vízzel körülvéve, nem pedig fákon, mint az első rész erdőlakói, és repülés helyett többnyire úszva közlekednek.

Az első részben a magasságok domináltak, a gyönyörű panoráma, itt pedig a vízbe merülve egy teljesen más látványvilág tárul elénk, amit előtte még nem ismertünk, de egyszerűen nem lehet betelni a szépségével.

Persze ehhez a 3D is sokat hozzátett.

Ahogy már az előzetesből is kiderült, Jake-nek és Neytirinek gyerekei születnek, így nem meglepő, hogy a család kerül a film középpontjába. Az ő védelmük lesz elsődleges Jake számára, aki bármit képes feláldozni szeretteiért. A cselekmény egyáltalán nem volt erőltetett, inkább kreatívnak mondanám, ami méltó folytatása volt az első résznek és megalapozása a következő filmeknek, amik hivatalosan is készülőben vannak, és amikre kétévente lehet számítani.


Grafika: Rudas-Mekkey Csenge 

Elriasztó lehet egy több mint háromórás mozira elmenni – igaz, James Camerontól már megszokhattuk a hosszú filmeket –, de itt egyáltalán nem érződött az idő. Annyira magába tud szippantani az Avatar világa, hogy a néző a rengeteg történés és a sűrű cselekmény miatt egyszer csak arra lesz figyelmes, hogy hirtelen véget ér a film. De ha moziba mennénk, nem ajánlatos a büfében nagy kólát vásárolnunk, mert esélyes, hogy nem bírjuk majd egy ültő helyünkben végignézni a filmet, és be kell iktatnunk egy gyors mosdólátogatást.

Persze az emberek is újból bemutatkoztak, de megint csak nem pozitív értelemben. Ahogy az első részben megtapasztalhattuk, mennyire nem számít nekik az élővilág, és képesek ész nélkül irtani a természeti kincseket, úgy folytatták A víz útjában. Több rész emiatt is volt nagyon szomorú, de közben az egész nagyon tanulságos is volt, hiszen

felhívta a néző figyelmét, hogy mennyire rossz, ami a mi világunkban is történik, és hogy meg kell állítani ezeket a folyamatokat, védeni kell az élővilágot.

Akiknek tetszett az első rész, valószínűleg ezt a filmet is szeretni fogják, hiszen ugyanolyan látványos, izgalmas és eseménydús lett, ami még rengeteg lehetőséget tartogat magában a jövőre nézve.


Create Account



Log In Your Account