Bögrék és zoknik végeláthatatlan hegye: a karácsonyi ajándékozás minősége

Nagy Borbála
2022.12.27.

Közelegnek az ünnepek, amivel együtt jár a meghittség, a családdal töltött idő, a sok finom fogás, és nem utolsósorban a készülődéssel járó fejetlenség, na meg a stressz, hogy kinek mit ajándékozzunk. Noha ez egyértelműen nem a legfontosabb része a karácsonynak, azért a legtöbben szeretünk kapni, amivel semmi baj sincsen, hiszen az ajándékozás az öt fő szeretetnyelv egyike. Ha kapunk valakitől valamit, azzal azt érezteti velünk, hogy fontosak vagyunk és figyel ránk, és ha mi adunk valakinek ajándékot, jó esetben hasonló hatást szeretnénk elérni.

Az ajándékozás mint szeretetnyelv már egészen kicsi korban megjelenik a gyermekeknél, például amikor a szüleiknek szednek virágot, rosszabb esetben földet, valamint mindannyiunknak van olyan emléke, hogy gondosan összeválogatott tusfürdőkből, parfümökből és hasonló finomságokból készítünk fenséges főzetet édesanyáinknak. Ugyan az ilyen ajándékoknak az anyagi értéke nem túl magas, az eszmei már annál inkább, hiszen ilyenkor tanulja meg a kisgyermek az ajándékozás módját, mit illik, mit nem illik, és hogyan szokás átadni azt, amit készítettünk.

Ilyenkor a reakció is nagyon fontos: ha a szülő elutasítóan viselkedik, az komoly kihatással lehet a fejlődésben lévő gyermek önbecsülésére, és arra, hogyan fog ő viselkedni, ha ajándékot kap.

A legjobb ajándék, amit adhatunk, a saját időnk, hiszen az mindenkinek értékes. Egyre többen ajándékoznak például élményeket egymásnak, egy izgalmas kirándulást, egy közös színházlátogatást vagy esetleg egy interaktív szabadulószobás élményt. Az ilyenekkel általában nem lehet mellélőni, és az emberi agy is könnyebben jegyzi meg az élményeket, mint az ahhoz kapcsolódó tárgyakat. Például egy túrázás alkalmával sem azt jegyezzük meg, milyen király kabát volt rajtunk, hanem hogy milyen volt maga a séta.


Grafika: Kiss Henrietta 

Az ajándékozás gesztusa nemcsak a megajándékozottnak okoz örömet, hanem annak is, aki ad: ha pozitív visszajelzést kapunk valakitől, az elégedettséggel és megnyugvással tölt el minket.

A „jobb adni, mint kapni” mondás is ehhez kapcsolódik, hiszen ha örömet tudunk okozni, az növeli az önbizalmat.

Ráadásul ha ezt olyannal tesszük, aki fontos számunkra, azzal erősítjük a kötődést és a kapcsolatot is.

A legfontosabb az ünnepek alatt, hogy ne feledkezzünk meg az eredeti értelméről: az együtt töltött minőségi időről és arról, hogy szeretteinket nem lenyűgöznünk kell, hanem odafigyelnünk rájuk. Néha egy jó beszélgetés jobb ajándék, mint bármilyen tárgy, és a találkozás öröme amúgy is felülírja az anyagi részét a karácsonynak. 


Create Account



Log In Your Account