Ez neked irodalom? – Új irodalmi sorozat indul Pécsen

Csenki Janka 2023.09.22.

2023. szeptember 30-án indul Pécsen egy új, izgalmas irodalmi sorozat, Ez neked irodalom? címmel, amelynek helyszínét a Szabadkikötő biztosítja. Az eseménysorozat keretein belül olyan írókkal találkozhatunk, akik már publikáltak, de eddig még nem vetült rájuk nagy reflektorfény. A következő félévben találkozhatunk egy Déryné Program drámaíró ösztöndíjas, valamint egy Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíjas íróval, és egy friss kötetes pécsi irodalomtanárral is. Az esemény provokatív elnevezése az első meghívott író, Fehér Enikő javaslatára született meg.

Egy kis kávészünet – Hova menjek a két óra közötti szünetben?

Sudár Dorottya 2023.09.20.

Nem tudod, mit csinálj a két tanórád közötti szünetben? Nem akarsz a suliban ülni, hanem mennél valamerre akár egyedül, akár a barátokkal? Hadd segítsen neked most a PécsiBölcsész Magazin! Összeállítottunk egy listát a karhoz közel eső étkezdékről és kávéházakról, ahova érdemes betérned, amikor csak időd engedi.

Csak egy kérdésem van: R U Mine? – Tízéves az Arctic Monkeys: AM

Anta János Attila 2023.09.19.

Nem hiszem, hogy bárkinek magyaráznom kellene a cikk címében szereplő dalt. Ha megállítanék az utcán egy 15-30 év körüli egyént, akkor biztos képes lenne legalább egy dalt felidézni a sheffieldi Arctic Monkeys zenekartól. Idén éppen egy évtizede adták ki azt a bizonyos lemezüket, ami szupersztár státuszba repítette őket, és misztikumot adott a létezésüknek is.

HEAD PTE – Interjú Pleszkán Petrával és Zsifkó Árminnal

Varga Tímea 2023.09.13.

Újra eljött a szeptember, ismét indulnak az órák, kezdődik a tanulás, és hamarosan jön a következő vizsgaidőszak is. Az egyetem azonban nem csak a tanórákról szól: számos más lehetőséget is kínál az érdeklődő hallgatóknak, amelyek a jövőben akár a későbbi tanulmányaik, illetve a munkavállalás során is hasznosak lehetnek. A HEAD PTE nyújtotta lehetőséggel szeretnénk most megismertetni titeket. A szervezetről annak két új társelnökével, Pleszkán Petrával, a politikatudomány mesterképzés elsőéves, valamint Zsifkó Árminnal, a nemzetközi tanulmányok alapszak harmadéves hallgatójával beszélgettünk.

Megtisztulás – Lazarvs: Blackest (2023)

Anta János Attila 2023.09.10.

Vannak olyan dolgok az éterben, amelyek időről-időre ismétlődnek az életünkben, vagy csak távolodnak tőlünk, hogy aztán újra visszatérjenek. Ilyenek a fesztiválok, a zenei korszakok, az előadók. De hogy mélyebbre is menjünk – és a legkomolyabb helyzetben beszéljünk róla – akár a depresszió, vagy az abból való kigyógyulás. Így éreztem magam az idei Lazarvs lemez után is.

Mérgező fényjáték – A tűzijáték káros hatásai

Endrődi Csaba 2023.08.28.

Ha megkérdezünk valakit, hogy mi jut eszébe augusztus huszadikáról, feltehetőleg a tűzijátékot fogja mondani válaszként. Ez nem meglepő, hiszen már a 19. századtól ünneplik fényjátékkal az államalapítás évfordulóját, és manapság is minden évben káprázatos látványban lehet részünk akár élőben a lakóhelyünkön, vagy Budapesten a Duna-parton, akár a televíziós közvetítést nézve.

Create AccountLog In Your Account