Ne vásárolj semmit! nap

Czirják Linda 2021.11.25.

Életetek során biztosan többször megesett már veletek is, hogy valós szükségleteiteken felül vásároltatok. Valószínűleg, ahogy mások sem, ti sem gondoltatok bele, hogy mekkora hatással is bír egy egy megvásárolt termék. A fogyasztási szokásaink ugyanis környezeti és társadalmi problémákat is generálnak. Az, amit boltban leveszel a polcról, házhoz rendelsz vagy felpróbálsz a próbafülkében mind nyersanyag- és energiateherhet jelent a bolygónak. A hazánkban is (sajnos) nagy népszerűségnek örvendő Black Friday – amit akár a túlfogyasztás ünnepének is csúfolhatnánk – hívta elő a ne vásárolj semmit! nap kezdeményezést, ami igyekszik felvilágosítani az embereket káros vásárlási szokásaikról.  

Tobi színei – egy dokumentumfilm a transzszexualitás szülői oldaláról

Molnár Bence 2021.11.20.

Egy régi VHS-kazetta hangyás kockáin egy anya dédelgeti mellén frissen született gyermekét: „hát mégis lány lettél!”. Másfél évtizednyi ugrás. Rövid falusi snitt, az ebédlőasztalnál apa, anya és lánya egy laptopot és egy terjedelmes papírhalmazt ül körbe. A mozit betölti a vidék és a klaviatúra hangja, azonban az idill csalóka, kimondatlan feszültség vibrál a vásznon. „Hogyan tárgyazzam akkor, nem- és névváltoztatási kérelem?” – bukik ki végül az apából, mire kiül a tanácstalanság a család arcára, az elveszettség a bürokrácia útvesztőiben: magyarabb nem is lehetne a pillanat. Viszont hoppá, ocsúdna és korrigálna magában a mit sem tudó néző: lány fiú. A jelenetben megismerjük a Tobi színei címszereplőjét, Tobit.

Humor, önirónia és interaktivitás: így tanít az év oktatója

Prezsnyák Péter 2021.11.07.

Borda Viktória a PTE BTK szociálpolitika mesterszakján végzett oktatói tevékenységével kiérdemelte az Év Oktató Díjat, amit nagy megtiszteltetésnek és pozitív visszajelzésnek tart munkájával kapcsolatban. Ennek apropóján kérdeztük. Tanári pályáról, kutatási területekről, tanulást segítő módszerekről és arról is beszélgettünk, mire számíthat, aki ezen a szakon szerez mesterdiplomát.

„Szeretek építeni arra, hogy autonóm személyiségek ülnek a kurzuson, akikben megvan valamiféle motiváció” – interjú Szabó Veronikával

Sándor Luca 2021.11.07.

A Pécsi Tudományegyetemen 2021. október 20-án átadásra került az Év Oktatója díj, melyben Szabó Veronika, a Nyelvtudományi Tanszék adjunktusa is részesült. A tanárnőt az elismerés kapcsán kérdeztem korábbi tanítási tapasztalatairól, módszertani meggyőződéseiről és oktatói perspektíváiról.

A szellemszomorító szerzet és a bájos bakfis kísérteties kalandjai, avagy Post Mortem kritika

Mammel Diána 2021.11.07.

Tavaly óta vártam erre a filmre (akkor dobta fel a trailert a YouTube), ezért nem is hezitáltam, amikor olvastam, hogy az Apollóban lesz a premier. Az előzetes alapján egy irgalmatlan jó filmre vettem jegyet. Vigyázat, helyenként spoilert tartalmaz!

PSZIESZTA – A tűzhöz közel

Rónoki Bertalan 2021.11.05.

Október 21. és 22. között újra élőben zajlott le a PSZIESZTA! A tavalyi online programsorozat után ismét a Civil Közösségek Házában gyűltek össze a pszichológus hallgatók és a lelkes laikusok. Idén Tűzhöz közel címmel rendezték meg a főeseményt, melynek egyik része volt, hogy idén a PTE Pszichológia Intézetéhez kötődő szakemberek által összeállított előadásokon lehetett részt venni.

Create AccountLog In Your Account