Útmutató a tanulmányaidhoz

Szabó Dániel
2023.08.13.

Az egyetemen töltött idő nagy részét – jobb esetben – a szakmai ismeretszerzés és a közösségi élet fogja kitenni. Lehetőségek tárháza vár rád, ugyanakkor sok kötelezettség is terhelni fog. Az alábbi összefoglalóban néhány hasznos tanáccsal szeretnénk segíteni a tanulmányi jellegű tájékozódást.

Tárgyfelvétel

A beiratkozást követően a tárgyfelvétel lesz az első nagyobb adminisztrációs teendő. A legjobb megkérdezni néhány felsőbb évest a szakod sajátos jellemzőiről, például hogy kikhez érdemes órát felvenni, mely napok lesznek tele órákkal, vagy melyik félévben célszerű ezt-azt „letudni”. Ezenkívül mindenképpen tanulmányozd a mintatantervedet, de ne feledd, hogy az egyetemen nem kell feltétlenül ehhez tartanod is magad! Alakíts ki úgy egy órarendet, hogy az a legjobban igazodjon az életviteledhez! Néhány kurzus egymásra épül, és csak bizonyos félévekben nyílik meg, ezért ezeket mindenképpen sorban kell teljesíteni.

Háromfajta tárgy létezik: kötelező, kötelezően választható, illetve szabadon választható. Az elsőt egyértelműen teljesítened kell a képzésed alatt. A második azt jelenti, hogy egy megadott tárgycsoportból választhatsz, mely kurzusokat kívánod felvenni. A szabadon választható pedig egyéb, szaktól független tárgyakat jelöl, amelyekből szintén teljesíteni kell párat. Hogy pontosan mire lesz szükséged ezen kategóriákból, azt a Neptun > Tanulmányok > Végbizonyítvány követelmények fül alatt olvashatod el. A legegyszerűbb, ha először felveszel minden, az adott félévhez kötött kötelező előadást, aztán pedig a megmaradt idődet kitöltöd szemináriumokkal vagy egyéb opcionális tárgyakkal.

Ösztöndíjak

Forró téma szokott lenni a hónap elején, hogy az ösztöndíj túl lassan jön, a koleszdíj befizetésének napja pedig túl gyorsan. Ennek ellenére jó, ha minél több ösztöndíjat felhalmozunk, és így kevesebb meglepetés fog érni. Minden nappali tagozatos, államilag támogatott képzési formában részt vevő hallgató számára elérhető a Rendszeres Szociális Ösztöndíj (Szoctám), aminek a követelményei megegyeznek a kollégiumi igényléssel. Főként a családi háttér és az utazási távolság alapján jár, de mindenkinek érdemes próbálkozni vele. Első félévben a kisebb összegű Alaptámogatás is megpályázható. Második félévtől már tanulmányi ösztöndíjat is kaphatsz, ezért érdemes már az első félévben rádolgozni. A szemeszter végén többfajta átlagot is találsz majd a Tanulmányok > Tanulmányi átlagok menüpontban, de a tanulmányi ösztöndíj összegét a KKI-ből (korrigált kreditindex – a szerk.) számolják, ezt érdemes figyelembe venni.

Az általános ösztöndíjakon felül természetesen különleges pályázatok is elérhetők, mint például a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat vagy a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program. Az utóbbi a tanár szakosoknak van fenntartva, akik számára gyakran hoznak létre új ösztöndíjakat, amelyeket a teljesített félévek után fizetnek ki. Ezenkívül lehet pályázni a PTE Intézményi Szakmai, Tudományos Ösztöndíjára, amelynek feltétele a kiemelkedő tudományos, művészeti vagy sportteljesítmény. Amennyiben szeretnél komoly kutatómunkát végezni, az Új Nemzeti Kiválósági Program pénzbeli támogatással hozzájárulhat ehhez.



Grafika: Munkácsi Zsófia

Szakkollégiumok

A PTE-n számos szakkollégium található, amely platformot nyújt a hallgatók számára a kutatásaikhoz, támogatja a közösségi hálójuk építését, elősegíti a szakmai elmélyülést, illetve publikálási lehetőséget is biztosít. E tudományos egyesületek a működésük és a témájuk szerint is különbözőek, és mindegyik a maga szakterületén nyújt hasznos lehetőségeket az érdeklődőknek. A BTK-sok számára releváns a Kerényi Károly Szakkollégium, a Wlislocki Henrik Szakkollégium, a Társadalmi Befogadás Szakkollégium, a Tanárjelöltek Szakkollégiuma, valamint a Szentágothai Szakkollégiumon belül a Katus László Történész Kutatói Klub egyesülete. A szakkollégiumok felvételi eljárása változó, de általában félévente hirdetnek meg jelentkezést a hallgatóknak. 

Mobilitás

A PTE remek mobilitási lehetőségeket kínál minden polgárának, hallgatóknak és oktatóknak egyaránt. Ez azt jelenti, hogy az egyetem kapcsolatrendszerén keresztül lehetőség nyílik külföldi egyetemeken rövidebb vagy hosszabb időt eltölteni tanulmányi, szakmai gyakorlati vagy kutatási célból, költségmentesen. A legismertebb ilyen jellegű kezdeményezés az Erasmus+ program, aminek külön cikket is szántunk a gólyaszámban. Vannak lokálisabb jellegű támogatások is, mint például a CEEPUS, ami egy közép-európai fókuszú program, de a tengerentúlra is utazhatunk számos olyan amerikai vagy távol-keleti egyetemre, amellyel a PTE szerződést kötött. Bár ez nem kimondottan első féléves téma, de elég sokat dob az ember önéletrajzán és egyetemi életén a külföldön eltöltött idő!

Szakmai gyakorlat és specializáció

A legtöbb szak meg fog követelni tőled valamilyen formájú és mennyiségű szakmai gyakorlatot, ám ne aggódj, ez csak a tanulmányok vége felé lesz. A tanár szakosoknak a szakosodás már nem kötelezettségük, de iskolai gyakorlatot nekik is végezniük kell. A specializációválasztás pedig majdnem minden BA-s hallgatónak feladata lesz a második félévében, aminek keretei között egy, az adott szakon belüli területre fognak fókuszálni, vagy pedig minor szakot választanak, ami lehet többfajta BTK-s szak is. Ez remek lehetőség, hogy bővítsétek a bölcsészeti ismereteiteket, ezért szükséges megfontolt döntést hozni: szakmai előmenetelt válasszak, vagy más területnek is legyek a szakértője?


Ha újdonsült gólyaként további hasznos információval szeretnél bővülni, magazinunk készített számodra egy kis segítséget! Keresd a BTK különböző pontjain a Gólyaszámot, tedd zsebre a zöld kis füzetet és vidd magaddal bárhová! 


Create Account



Log In Your Account