Utazás a pszichológia világába, avagy hamarosan indul a Pszieszta

Jáger Luca
2024.03.27.

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét… – ó, szóval még hiányoznak az utasok. Akkor lépjünk egyet vissza. Pszichológus hallgatók vagytok? Vagy csupán érdekel Titeket ez a tudományterület? Szívesen tennétek egy pár napos utazást ebben a világban, ahol szakemberek kalauzolnak el, és műhelyfoglalkozások jelentik a színes megállókat? Akkor rövidesen ezt is kihúzhatjátok a bakancslistáról, öveket becsatolni. – Hamarosan megkezdjük a felszállást. Kezdődik a Pszieszta!

A Pécsi Pszichológus Napokat idén március 21–23 között rendezik meg, és a programsorozat keretein belül számos izgalmas előadás és sok más is várja az érdeklődőket a PTE Pszichológia Intézetében (vagyis a B épületben).

Az esemény hívószava idén a poggyászaink, amely önmagában is kíváncsiságot ébreszt, hát még ha meglátjátok az útitervet!

Kezdés csütörtökön 10 órakor a B/407-es teremben, ahol Prof. dr. Péley Bernadette tart előadást Trauma – kihívás vagy kifogás? címmel. Ugyanitt következik majd Szalai Friderika, aki a mentális kórképek világába vezet be titeket, azon belül is a stigmatizációt érintve.

Innentől útelágazáshoz érkezünk, hiszen a további előadásokkal párhuzamosan (Mi kerül a batyuba a hamuba sült pogácsa mellé – örökségeink gyerekszemmel és Utazás a gyermekvárás kérdései körül – különös tekintettel a nehezített helyzetekre) 13 órától a műhelyek is megnyílnak, ahol Alkoss velünk és Mindfulness foglalkozás, az "Ezt is elviszem magammal" irodalomterápiás műhely, valamint Pszichodráma bemutató várja az érdeklődőket. Ha mindez nem lenne elég egy napra, és képzeletbeli utazásunk jetlage még ébren tart benneteket a késő délutáni órákban is, a Transzgenerációs örökségeink című előadás dr. Koltai Máriától éppen kapóra jöhet.

Pénteken érdemes 9 órakor benézni, hiszen a hallgatói szekció kutatásainak bemutatására kerül sor (ennek eredményhirdetése 13 óra).

A nap elején, 9:30-kor dr. Matuz Andrással robogunk tovább, és – informatika szerelmesei figyelem – megnézzük, Mit rejt a mesterséges intelligencia kognitív koffere. Amennyiben az érdeklődésetek továbbra is fennáll a betegségek és pszichológia kapcsolatát illetően, esetleg foglalkoztat például a bőrbetegségek lélektani vonatkozása, Major Jutta lesz a legmegfelelőbb idegenvezető számotokra, aki a modern pszichoszomatikáról tart előadást.

A délutáni blokkban dr. Szemelyácz János mutatja meg, mit rejt a női retikül. De nem a benzinkutas ajándék kekszek, a 3 csomag zsebkendő, a csavarhúzó – és további olyan dolgok, amelyeket Robinson Crusoe is megirigyelt volna –, állnak majd az előadás középpontjában, hanem a nyugtatók.

A táskákat követően mélyebb vizekre evezünk, a 14:30-as előadásban már a személyes poggyászainkban fogunk kotorászni Helyettesíthetetlen helyek után kutatva, környezetpszichológiai (ön)életrajzok segítségével.

A nap végén általában a nyaralásokon is lehűl a levegő, még a tengerparti vacsorára is elkélhet egy farmerdzseki. Pénteken hasonló lesz a helyzet, ugyanis Flach Richárd egy komolyabb témával zárja majd a napot Öngyilkosság – statisztikától a prevencióig című előadásával. Természetesen a műhely 13 órától ekkor is nyitva lesz, hasonlóan az első naphoz, mindenféle program közül választhattok. Lesz OH-kártyás workshop, szomato-pszichoterápiás saját élményű csoport, jóga és mindfulness a gyakorlatban, valamint affirmatív pszichológiai foglalkozás is.



Ha csak az a fránya, egyetemistákhoz illően zsúfolt napirend nem engedi, hogy benézzetek az eseményekre, van egy jó hírünk.

Mivel a hétvége való csak igazán pihenésre, szombaton is Psziesztázhattok.

Igaz, a nemzetközi hallgatókra tekintettel ekkor már angol nyelven. Az esti bulira alapozva 9:30-tól megkezdhetitek a táncot – ugyan még csak elméletben – a Psychodynamic movement and dance therapy workshop keretein belül. 11 órától Bujtor-Horváth Ivett vár benneteket a következő állomáson Label, abuse, absolution című előadásával.

Egyik program után mentek is a másikra, ezzel háttérbe szorítva minden mást? Ne érezzetek bűntudatot emiatt. Ha esetleg mégis így lenne, ehhez kapcsolódóan is lesz egy program, mégpedig a What is my guilt good for? transpersonal art therapy workshop. Persze hétvégén azért már szeretünk lustálkodni és filmeket nézni, nemde? A Pszieszta keretein belül mindez még tanulságos is lehet dr. Siegler Anna filmklubjában, ahol a Caught in the Net (2020) kerül terítékre. Délután további két előadás lesz még, The Biopsychological aspects of mental fatigue és How the past weighs on the present címekkel.

S amire talán az utazás során a legjobban várunk, a megérkezés, jelen esetben 19 órára tervezve. Na de hova is érkezünk meg? Elég, ha annyit mondok, hogy három napnyi ringatózás után a pszichológia tengerének hullámain végre partot érünk és kikötünk? Kitaláltátok, a Szabadkikötő (Király utca 64.) a végállomás, ahol tombolával és koncertekkel kedveskednek nektek a szervezők.

Pszt, azon kívül, hogy az esemény ingyenes, még azt is megsúgom, hogy az „útleveleitekbe” a három nap során pecséteket gyűjthettek, amiket az infópultnál tombolajegyekre válthattok.

20 órától autentikusan a Pszicholibre, 21-től pedig a Crescendo Selecta szolgáltatja a zenét.

Remek, de nincs valami apróbetű, útiköltség, idegenforgalmi adó vagy egyéb, amivel számolnotok kell? Nyugalom, ebben a három napban a pénztárcátok is sziesztázhat. Csupán egy regisztrációra lesz szükségetek, amelyet online, vagy személyesen a helyszínen is megtehettek minden nap az első esemény kezdete előtt fél órával.

További információkat és részleteket a Pszieszta Facebook-, illetve Instagram-oldalán találhattok.

Remélem sikerült felébresztenem a téli álmából a kíváncsiságotokat, és minél többen kedvet kaptatok a színes programok valamelyikéhez. Itt a tavasz, mozduljatok ki! A last minute utazás során letehetitek a nehéz poggyászokat, kivehetitek belőlük a feleslegesen cipelt dolgokat, így lesz hely bennük annak a sok élménynek és tudásnak, amit majd itt megszerezhettek. Bon voyage!


Create Account



Log In Your Account