Új év, új én, régi étvágy -Hogyan tartsuk be az újévi fogadalmunkat?

Jáger Luca
2025.01.06.

Az újévi fogadalmak toplistáját minden bizonnyal az egészségesebb életmód vezeti. Ilyenkor valóban beleéljük magunkat, hogy meg tudunk változni, innentől kezdve mozgunk, száműzzük az ellenségnek kikiáltott szénhidrátot és persze tudatosan vásárolunk, csak semmi nasi. Tart ez mindaddig, míg a januári szürkeségben megkívánjuk a mentális vigaszt nyújtó édességet vagy pimaszul kacsint felénk a tévénk képernyőjéről egy szelet gőzölgő pizza. De mielőtt máglyára vetnénk a megmaradt bejglinket, szögezzünk le valamit: nem feltétlenül kell mindenen gyökeresen változtatni, ez általában nem is kivitelezhető tartósan. Ugyan télen nehéz elegendő friss zöldséget találni, fagyasztott és szezonális alapanyagokból is jól lehet ügyeskedni. Szépen lassan az egészséges alapanyagokat tartalmazó ételeket is beépíthetjük a mindennapjainkba, hozva egy kis jótékony változatosságot. Erre kínálunk most pár ötletet. 

Reggeli:

Avokádós-tojásos szendvicskrém

  • 2 db tojás 

  • fél avokádó 

  • 2 ek. joghurt (görög joghurttal krémesebb lesz) 

  • só, bors, ízlés szerint zöldfűszerek 

  • citromlé 

A tojásokat főzzük keményre, pucoljuk meg és amikor kihűltek, vágjuk őket félbe. A sárgájákat az avokádóval együtt tegyük egy tálba és villával törjük össze. Adjuk hozzá a joghurtot és a citromlevet majdkeverjük jól össze. A tojásfehérjéket is aprítsuk fel kockákra és keverjük a krémbe. Végül ízesítsük a fűszerekkel és tálaljuk pirítósra halmozva. Kifejezetten jól áll ennek az ételnek egy kis chilipehely-szórás is. 

Ebéd, vacsi, miegymás:

Hamis zöldséges quiche 

A recept attól hamis, hogy nem sós omlós tészta, hanem édesburgonya szeletek szolgáltatják az alapját. 

  • 3 db édesburgonya 

  • 4 db tojás 

  • 1 doboz krémsajt/ricotta/mascarpone 

  • 250 ml zsíros tejszín 

  • egy marék koktélparadicsom, vagy más zöldség, amit szerettek

  • 1 gerezd fokhagyma 

  • 1 kisebb fej lilahagyma felszeletelve

  • 3 marék spenót (lehet fagyasztott is) 

Az édesburgonyákat hámozzuk meg, szeleteljük kb. fél cm vastag karikákra, majd ezeket helyezzük egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljára és oldalára úgy, hogy valamelyest fedjék egymást. A 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük az alapot addig, míg a burgonya már kezd puhulni (kb. 20 perc). Egy tálban keverjük ki a krémsajtot, adjuk hozzá egyesével a tojásokat, reszeljük bele a fokhagymát, ízesítsük és végül öntsük fel a tejszínnel. Vegyük ki a sütőből a burgonyás alapot, rendezzük el rajta a zöldségeket, majd lassan csurgassuk rá a folyékony sajtos masszát. A quiche-t 180-200 °C-on süssük további 30-40 percig. Mielőtt kivesszük a sütőből, tűpróbával ellenőrizzük. Akkor van kész, amikor a belseje már nem folyékony.


Tzatziki, egy mártogatós, ha már unod a hummuszt 

  • 1 db kígyóuborka 

  • 2 tk. citromlé/fehérborecet 

  • 4 kanál görög joghurt 

  • 1 gerezd fokhagyma lereszelve 

  • zöldfűszerek felaprítva (menta, kapor stb.) 

  • só, bors, olívaolaj a tálaláshoz 

Az uborkát mossuk meg és reszeljük le egy nagy lyukú reszelőn. Sózzuk jó alaposan, majd nyomkodjuk meg és hagyjuk állni míg levet ereszt. Egy tálban keverjük ela többi hozzávalót, végül nyomkodjuk ki a felesleges levet az uborkából és ezt is adjuk a mártáshoz. Tálalás előtt locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. A tzatziki kiváló kenyérrel/tortillával, frissítő köret lehet húsok mellé, de akár ropogós zöldségekkel is mártogathatjuk uzsonna gyanánt. 

Coleslaw 

  • egy kis fejeskáposzta (lehet fehér, vörös, vagy fele-fele) 

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 db sárgarépa 

  • fél doboz görög joghurt 

  • 2 ek. fehérborecet, vagy egy fél citrom leve 

  • 2 ek. majonéz 

  • fél tk. mustár 

  • só, bors ízlés szerint 

A káposztát és a répákat tisztítsuk meg, majd reszeljük le, a hagymát vágjuk vékony szeletekre. A zöldségeket sózzuk be és amíg állnak keverjük össze az öntet hozzávalóit. Ezután öntsük a kapott keveréket a zöldségekre és az egészet forgassuk jól át. A kész coleslaw-t érdemes felszolgálás előtt lehűteni. Tökéletes köret, ami jóval különlegesebb bánásmódot érdemel annál, hogy egyszerűen "hamburger kísérőként" hivatkozzunk rá. Néha csak fognám a tálat és betolnám az egészet. Mert ropog, mert színes, mert finom, mert eteti magát. 

Csirkés pesztós tejszínes tészta 

  • 1 csirkemell nagyobb kockákra vágva 

  • 1 gerezd fokhagyma 

  • fél fej vöröshagyma 

  • fél üveg pesztó 

  • 250 ml tejszín 

  • só, bors, fűszerkömény 

  • 500 g tészta (szerintem a farfalle illik hozzá a legjobban) 

Kockázzuk fel a hagymát, reszeljük le a fokhagymát és kevés vajon vagy olajon dinszteljük meg. Ezután ugyanebben az edényben pirítsuk meg a csirkét is, addig, míg kifehéredik. Fűszerezzük, öntsünk rá egy kevés vizet, majd kezdjük el fedő alatt főzni. Amikor megpuhult, adjuk hozzá a pesztót és a tejszínt. A tésztát főzzük ki sós vízben és nagyjából. fél bögre főzővíz kíséretében forgassuk a szószba. Tipp: Tészta helyett rizzsel és párolt quinoával vagy zöldségekkel is nagyon finom ez az étel, azonban ha így tálaljuk csak mellé kínáljuk a köretet és ne keverjük abba bele. A szósz igény szerint feldobható például borsóval.


Fotók: Péter Barbara

Desszertek és nasik

Magos ropogtatnivaló 

  • 150 g lenmag 

  • 4 ek. chiamag 

  • 100 g napraforgómag 

  • 100 g tökmag 

  • 50 g szezámmag 

  • víz, só 

Tegyük egy tálba a lenmagot és a chiamagot, majd öntsünk rájuk kb. 1 dl vizet. Ezt általában érzésre szoktam adagolni. A lényeg, hogy annyi víz legyen rajtuk, hogy megszívhassák magukat és zselés réteg képződjön körülöttük. Ez fogja összetartani a ropogóst. Hagyjuk a masszát pár percig állni, majd adjuk hozzá a többi magot és az egészet simítsuk ki egy sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 2-3 mm vastagságúra. 180°C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 10 percig, vagy amíg már "kopog a teteje", vagyis visszakeményedett. Mikor kivesszük a sütőből, szórjuk meg sóval. Amint kihűlt, lehet is darabokra tördelni és rágcsálni. 

Tipp: Előfordulhat, hogy nagyon apró darabok maradnak majd belőle a végén. Ezeket én egy kis dobozban gyűjtöm és előszeretettel szórom meg velük a salátáimat. 

Túrós süti 

  • 750 g túró 

  • 4 db tojás 

  • 120 g tejföl/görög joghurt 

  • 80 g cukor, vaníliás cukor 

  • 40 g kukoricakeményítő 

  • 1 bio citrom reszelt héja 

  • bogyós gyümölcsök 

Az összes hozzávalót tegyük egy tálba és botmixerrel keverjük őket homogén masszává. Simítsuk a masszát kibélelt tepsibe/tortaformába és szórjuk rá a gyümölcsöket, majd a 175°C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 40-45 percig. 

New York Times mandulatorta -a gluténmentes „csupacsokicsoda”

  • 100 g étcsoki 

  • 100 g vaj 

  • 4 tojást 

  • 1 ek. kakaópor 

  • 100 g darált mandula (nem reklám, de a Lidl-ben jó áron szokott lenni)

  • 100 g cukor 

A csokit és a vajat vízgőz felett olvasszuk fel. (Egy nagy csipet só hozzáadásával még jobban kihozhatjuk a csoki ízét.) A tojásokat válasszuk szét, a fehérjékből verjünk kemény habot miközben apránként adagoljuk hozzá a cukrot. A sárgájákat is habosítsuk ki, majd csurgassuk bele a langyosra hűlt csokis keveréket. Keverjük bele a kakaóport, a mandulát, végül óvatos mozdulatokkal a fehérjéből vert habot is. Simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy 24 cm-es torta/piteformába. A tetejét megszórhatjuk mandulával vagy díszíthetjük alma/körteszeletekkel. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 45 percig. Fontos, hogy csak akkor szeleteljük, ha már teljesen kihűlt, különben nagyon morzsálódik. 


Egyszerű de nagyszerű 

Reszeljünk le egy almát, tegyünk rá pár kanál joghurtot, és szórjuk meg bőségesen fahéjjal. Ha nem akarjuk még elengedni a karácsonyi hangulatot -vagy csak most érkezett meg- mehet mézeskalácsfűszer is. Egy marék fagyasztott bogyós gyümölcs is jól áll neki. Persze pénztárcánkhoz mérten joghurt helyett chiapuding is lehet az alapja a desszertünknek. 


Manapság sok olyasmit lehet olvasni, hogy fehérje kell vagy hogy mérsékeljük a szénhidrátot, aztán mégse mert szükség van rá. A tejtermék egyszer káros, másszor istenített, a tojással egyetemben. A cukor helyből bűnösnek van kinevezve, de az édesítő se épp a legegészségesebb, és akkor nem is beszéltünk még a hústémáról. Nem csoda, hogy ennyi egymásnak is ellentmondó vélemény és javaslat közt a legnagyobb januári eltökéltséggel felvértezett ember is csak kapkodja a fejét a boltban a kalóriatáblázatot figyelve. Ezért most mondanék egy örökérvényű tanácsot, amit a családomban talán a dédnagymamám kezdett először hangoztatni:

"amit az ember megkíván, arra van szüksége, attól baja nem lesz."

Persze ettől senki ne érezze magát feljogosítva egy egész doboz Lindor golyó vagy mekis menü megevésére, mert nem arról van szó. De nem voltak buták régen az emberek, azt ették, amire valóban szükségük volt. Nem hagyták, hogy a sok adalékanyag felhalmozódjon bennük -persze régen jóval kevesebbel is lehetett találkozni belőlük-, nem voltak eltömítve a szervezetük érzékelői. Ma is megtehetjük ezt. Igen, még a kolisok is. Elég a zacskós leves minden második héten és nassolhatunk is, ha jólesik, de lehetőségeinkhez mérten iktassunk be azért mást is az étrendünkbe. Nagyban segít ebben, ha magunk főzünk -hiszen akkor tudjuk is mit eszünk-, ha megkapó köntösbe öltöztetjük a salátát, és ha hallgatunk a szüleink régi mondására: előbb a főtt étel, csak aztán a desszert. 

*minden recept elkészíthető laktózmentes verzióban is, megfelelő tejtermékekkel


Create Account



Log In Your Account