Téli könyv- és filmajánló receptekkel

Istók Sári
2023.12.29.

Amilyen lassan lett vége a nyárnak, olyan hirtelen érkezett el a tél és vele együtt a vizsgaidőszak, a hóesés, valamint az ünnepek. A hideg, bekuckózós napok, amikor az ember inkább otthon ül egy jó meleg teával puha plédek ölelésében, és magához vesz egy könyvet, vagy megnéz egy filmet a szerettei körében. A vizsgaidőszak stresszes hetei után mindannyiunknak szüksége van egy kis kikapcsolódásra, a két ünnep közötti szünet pedig tökéletes idő arra, hogy végre elmerüljünk egy másik világban.

Ebben a cikkben öt olyan műfajt hoztam, amelyek megfelelő kikapcsolódást nyújtanak egy hideg téli éjszakán, valamint öt könnyen elkészíthető receptet, hogy teljes legyen az élmény.

  1. Krimik

Ha a szeretet ünnepéhez kapcsolódó könyvekre gondolunk, a legutolsó dolog, ami eszünkbe jut, azok a krimik. Mindazonáltal pont emiatt lehet izgalmas ezekben a hetekben belekezdeni egy bűnügyi regénybe. Egy ilyen könyv olvasása kimozdít a néha stresszes, megterhelő ünnepi készülődésből és egy teljesen másfajta világba kalauzol el. Miközben a puha takarók alatt egy fűszeres forralt borral a kezünkben ülünk a befűtött szobában, biztonságból követhetjük végig a nyomozó útját egy megoldhatatlannak tűnő gyilkosság ügyében, legyen az az Agatha Christie által megálmodott Hercule Poirot, az Arthur Conan Doyle regényeiből ismert Sherlock Holmes, vagy az erősebb idegzetűeknek Jo Nesbo könyveiben bemutatkozó Harry Hole nyomozó.


Forralt bor

  • Hozzávalók (négy adaghoz): 7,5 dl bor, 8 db szegfűszeg, 2 db ánizs, citrom, 1 db narancs, 2 db fahéj, 2 ek cukor

A narancsot és a citromot szeleteljük fel, majd az összes felsorolt hozzávalót tegyük egy lábasba. Öntsük hozzá és kezdjük el melegíteni a bort. Szórjuk bele a cukrot annak megfelelően, hogy milyen bort választottunk (édes borhoz kevesebb, szárazhoz több cukor). Kis lángon, fedővel főzzük addig, amíg gyöngyözni nem kezd. Szeletelhetünk hozzá még narancsot, és arra öntve tálaljuk.


  1. Novellák

Ha a nagytakarítás, családlátogatás, ajándékkészítés közepette csupán megpihenni van időnk, ám azt értékesen akarjuk eltölteni, egy rövid történet elolvasása tökéletes választás lehet. A novellák lényegét pont a tömör és velős rövidsége adja; amíg sül a vacsora, pont elolvasható, ám emiatt sokkal erősebben hatnak és tovább velünk maradnak. Remek választás lehet Tóth Krisztina bármelyik novellája: hozzánk hasonló hétköznapi emberekről szólnak, akik próbálnak helytállni, értelmet találni az életben. Bagatell helyzetekbe keverednek, úgy tűnik, mintha egy helyben toporognának, ám pont ezek a semmisnek gondolt pillanatok, történések lebbentik fel a fátylat, és mutatják meg a hétköznapiság burka alatt rejlő titkot, rejtett értelmet.


Mandarinos sajttorta pohárkrém

  • Hozzávalók (négy adaghoz): 6 db mandarin, 50 ml barna rum, 90 g porcukor , 200 ml hideg tejszín, 100 g étcsoki, 400 g krémsajt, 15 g kakaópor, 80 g amaretti keksz, 2 marék szeletelt mandula

40 gramm porcukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, majd a megpucolt, gerezdekre szedett mandarint beledobáljuk, és a hozzáöntött rummal kb. 8 percig kevergetjük. Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit, a tejszínt pedig a krémsajttal kikeverjük, hozzáadjuk a maradék porcukrot és a kakaóport. A megolvasztott csokit beleöntjük, majd átkeverjük újra az egészet. Ezután poharakba rétegezzük a krémet a mandulaszeletekkel, a sziruppal és az amaretti keksszel. Végül rászórjuk a szeletelt mandulákat és tálaljuk.



Grafika: Boes Bodza


  1. Önéletrajzok

Az önéletrajzírás egyre felkapottabb lett napjainkban, ismert írók fordulnak el fantáziájuk által megteremtett alakoktól és cselekményektől, és veszik górcső alá saját történetüket, esetleg híres emberek életét dolgozzák fel. Komoly és izgalmas művek születnek ezáltal, amelyek a befogadótól igazi figyelmet és belemerülést kívánnak. A karácsonyi rohanás utáni napok pedig tökéletesek egy ilyen nagyobb lélegzetvételű mű elfogyasztásához”. Nem csupán az adott alkotóról tudhatunk meg többet, bővítve a műveltségünk horizontját, de önmagunkról is, hiszen minden életben vannak alapsémák, amik megegyeznek, legyen az a felnőtté válás, a házasság, a karrierépítés vagy az életcélunk keresése. Joyce Carol Oates Szöszi (2000) című műve – ami Marilyn Monroe életét dolgozza fel, valamint megfilmesített változatban is elérhető –, Karl Ove Knausgard nagyobb lélegzetvételű önéletrajza, a Harcom-sorozat (2009, 2010, 2011), vagy Matthew McConaughey Zöldlámpa (2020) című könyve mind remek választás, ha a sajátunkat kicsit elfelejtve egy másik élet útvesztőiben akarunk bolyongani.


Forró csoki

  • Hozzávalók (két adaghoz): 5 tk kakaópor, 4 tk cukor, 4 tk keményítő, 12 dkg étcsokoládé, tejszínhab, 5 dl tej

Egy kis lábasban keverjük össze a kakaóport, a cukrot és a keményítőt, majd adjunk hozzá tejet. Miután ezt is összekevertük, melegítsük kis lángon folyamatos kevergetés mellett. Adjuk hozzá a feldarabolt étcsokoládét, és melegítsük addig, amíg fel nem olvad benne. Amikor már gyöngyözni kezd, vegyük le a tűzhelyről, és tejszínhabbal a tetején tálaljuk.


  1. Pszichológia

A tél a lelassulás, az önmagunkra figyelés és a csend évszaka. Akik nem bírják a hideget és a sötétséget, azok nehezen barátkoznak meg ezzel az időszakkal, pedig pont ebben rejlik a szépsége. Ilyenkor tanulhatunk a legtöbbet arról, kik is vagyunk valójában. Egy ilyen utazás mellé pedig egy jó pszichológiai témájú könyv kiváló útitárs lehet. Edith Eva Eger A döntés című könyve, ami a pszichológus Auschwitzban megélt tapasztalatait és életfilozófiáját bontja ki, a klasszikus, ám annál aktuálisabb Flow című munka Csíkszentmihályi Mihály tollából, vagy az elvontabb, ám annál elgondolkodtatóbb Tudatállapotok szivárványa Feldmár Andrástól mind megfelelő olvasmány, ha el akarunk mélyedni a saját életünkben is, és megnézni, hol javíthatunk még önmagunkon.


Gesztenyepüré

  • Hozzávalók (négy személyre): 30 dkg főtt gesztenye, 6,5 dkg kristálycukor, 0,5 dl víz, 1 ek rum, 3 kk vaníliaaroma, 2 kk porcukor, 2 dl habtejszín

Főzzük meg a gesztenyéket annyi vízben, amennyi épp ellepi őket. Miután kihűltek, pucoljuk le róluk a héjukat és őröljük apróra őket. Egy edényben keverjük össze a cukrot fél deci vízzel, majd addig melegítsük, míg egyenletes szirupot nem kapunk. Öntsük bele a ledarált gesztenyéket, majd keverjük őket össze. Adjuk hozzá a vaníliaaromát és keverjük hozzá a rumot. A pürét krumplinyomón átnyomva tejszínhabbal a tetején tálaljuk.


  1. Szórakoztató filmek

És ha már karácsony, nem maradhatnak ki a felsorolásból a jó öreg klasszikusok sem. Hiszen ezeket a filmeket, könyveket nem a művészi értékükért fogyasztjuk, hanem a közös nevetés és a régi emlékek felelevenítése céljából. Akár a Reszkessetek betörők!-filmsorozat (1990, 1992, 1997), ami véglegesen összefonódott a karácsonnyal, akár Charles Dickens Karácsonyi éneke (2009), akár egy nosztalgikus Harry Potter-filmmaraton, vagy a gyermekkor emlékére a kedvenc rajzfilmek újranézése. Mind tökéletes választás lehet a karácsony szellemének megidézéséhez.


Kókuszgolyó

  • Hozzávalók: tej, 50 dkg darált háztartási keksz, 20 dkg porcukor, 3 ek kakaó, 10 dkg vaj, 1 ek kávé, 1 mk rumaroma, 1 csomag kókuszreszelék

Keverjük össze a porcukrot, a kakaóport és a kekszet. Adjuk hozzá a rumaromát, a kávét, majd morzsoljuk bele a vajat. Öntsünk hozzá annyi tejet, amennyit fel tud szívni. Miután teljesen összeállt, formázzunk belőle golyókat és forgassuk őket kókuszreszelékbe.



Create Account



Log In Your Account