Tárgyfelvétel KisOkos & Problémabejelentő ív | 2023/24 Tavasz

PTE BTK HÖK
2024.01.24.

A kurzusfelvétel során megannyi problémába ütközhettek az egy gombnyomással megoldhatótól a több ügyintézőt igénylőig. Pánikra azonban semmi ok! A Hallgatói Önkormányzat szakos képviselőivel most is azon leszünk, hogy minden nehézséget segítsünk minél hamarabb áthidalni. Ehhez kérünk Benneteket, hogy először is olvassátok el ezt a kisokost, melyben a leggyakrabban felmerülő problémákat és megoldási módjaikat találhatjátok. Ha a lent találhatónál bonyolultabb vagy más jellegű szituációval szembesültök, jelezzétek felénk a cikkben részletezett módon.

Problémabejelentő ív

(1) A valamely tárgyhoz, kurzushoz kapcsolódó problémát írjátok be a következő kérdőívbe: PROBLÉMABEJELENTŐ ÍV

A kérdőívben meg kell adnotok az email címeteket, szimplán azért, hogy ha további információra van szükségünk Tőletek a bejelentett probléma orvoslásához, tudjunk Titeket keresni. A Neptun kódodra azért van szükség, hogy a Kari Hivatal munkatársai a Neptunban konkrétan be tudjanak Téged azonosítani, hiszen csak név alapján ez nem mindig egyértelmű. Személyes adataidat bizalmasan kezejük, azt harmadik félnek nem adjuk ki.

(2) Ha nem tárgyhoz, kurzushoz kötődő akadályba ütköztök vagy konkrét kérdésetek van, írjatok a bencsik.bonita@pte.hu címre. Mindenképp szerepeljen a levélben a nevetek, szakotok, kezdésetek éve, valamint a Neptun-kódotok! Fontos, hogy az órarendetek összeállításához a kezdéseteknek megfelelő tantervet nézzétek: TANTERVEK

Az egyéni problémák esetében e-mailben fogunk Titeket értesíteni, az évfolyamszintű problémák esetében pedig az évfolyamotok Facebook csoportjában, így kérjük, figyeljétek mindkettőt.
Azért is figyeljétek az e-mail postaládátokat, hátha a tanszék vagy valamely oktató kapcsolatba akar lépni veletek. Ha üzenetet kaptok tőlük, esetleg tegyétek ki azt a szakos csoportotokba, hogy mások is időben értesüljenek és akár kommentben megbeszélhessétek a továbbiakat.

Néhány fontos link


Gyakran ismételt kérdések

Miért nem enged kurzust felvenni?

Ellenőrizd, hogy bejelentkeztél-e aktív jogviszonnyal. Ezt a Neptun - Ügyintézés menüjében teheted meg 2024. január 22 - február 9. között. Passzív jogviszonnyal nincs lehetőséged tárgyfelvételre. Ha önköltséges képzésen vagy, rendezted minden tartozásod az egyetem felé? Ha Diákhitelből finanszírozod a tandíjad, a Pénzügyeknél ebben a félévben is be kell állítanod, hogy Diákhitelből fizeted, mielőtt bejelentkezhetsz és tárgyakat vehetsz fel.

“Jelenleg nincs tárgyjelentkezési időszak”

A tárgyfelvétel 2024. február 1. 9:00-től (OMHV előny nélkül: 13:00) - február 11. 23:59- ig tart.  Az OMHV-t nem kitöltők 13:00-tól tudnak kurzust felvenni.  Február 9. után kurzusonként 2.000 Ft késedelmi díj ellenében tudnak csak felregisztrálni téged a kurzusra. Biztos nem próbálkoztál túl korán? Ha csak nemrég kezdődött a tárgyfelvétel, lehet, hogy a Neptun még nem érzékelte, hogy megnyílt a lehetőség. Várj picit vagy töltsd újra az oldalt. Emellett figyeld a pécsibölcsész Facebook és Instagram ha technikai probléma adódik, arról azonnal fogunk ott írni. A szabadon választott kurzusokat, február 2. 8:00-tól február 19. 23:59-ig vehetitek fel.

Miért nem tudok bejelentkezni a Neptunba?

Biztos jó kód-jelszó párost ütöttél be? Ha ötször hibásan próbáltál bejelentkezni (nem csak a Neptunba, hanem bárhova, ahova Neptun-kód kell - wifi, Teams, Moodle, stb.), a rendszer 6 órára eltilt a bejelentkezéstől. Lehet, hogy túlterhelődött a szerver (ilyenre nem nagyon van példa), próbálkozz kicsit később.
Tipp: Ne gyorsítótárból nyisd meg a Neptunt, hanem a https://neptun.pte.hu/-n keresztül, mivel így arra a szerverre jelentkeztet be, amelyiken hely van. Az alábbi jelszókezelő linken vissza tudod állítani jelszavadat, ezt követően pedig már be tudsz majd lépni: https://password.pte.hu/

Várólistára kerültem…

Több ezer PTE-snek most van a tárgyfelvétel, a rendszer pedig a biztonságos működés miatt csak bizonyos számú felhasználót enged be egy időben. Várj türelemmel. Aki pedig bent van, de már nem használja a Neptunt, legyen olyan jófej, és lépjen ki, hogy helyet adjon másoknak.

Mit tegyek, ha teljes tárgycsoportokat, modulokat nem látok?

Adataid (név, Neptun-kód, szak, évfolyam) és a probléma részletes leírásával fordulj Lajtai Zitához.

Mit tegyek, ha betelt a kötelező tárgy, emiatt nem tudtam felvenni?

Ha csak egy időpont volt, és arra nem kerültél be, a tanszéknek muszáj lesz bővítenie a férőhelyeket vagy új kurzust indítania. Kérdezz körbe a csoporttársaidnál, hányan jártatok így, majd vezessétek fel a fent belinkelt kérdőívbe (az egyéb megjegyzéseknél szerepeljen, hány főt érint a dolog). Ha több kurzus került meghirdetésre az adott tárgyból, de így sem férsz be, tégy ugyanígy. Ha több kurzus került meghirdetésre az adott tárgyból, jelentkezz fel másik időpontra. Ha más időpont semmiképp sem jó, keresd fel az oktatót e-mailben vagy az első hét során személyesen, és kérd felvételed a megfelelő időpontú kurzusra. A tanszéki titkárságon fel tudnak helyezni létszámlimiten túl is, de csak és kizárólag az oktató beleegyezésével.

Mit tegyek, ha betelt egy nem kötelező tárgy, emiatt nem tudtam felvenni?

A kényelmes és hatékony tanulás sok esetben csak kisebb létszámú kurzusok esetén biztosítható (ez kiemelten igaz szemináriumokra). Nézz vissza pár óránként, hátha valaki lejelentkezett, és be tudsz kerülni a helyére. Megpróbálhatsz egyeztetni az oktatóval, hátha felvesz még néhány hallgatót létszámon túl is. Minden évben vannak “sztárkurzusok”, melyek pár perc alatt betelnek, talán majd jövőre… :(

Mit tegyek, ha kötelező kurzusaim ütköznek?

Ha ez sokatokat érint, beszéljetek össze, és e-mailben jelezzétek az oktató felé, vagy az első héten menjetek be az órára, és ott egyeztessetek új időpontot. (Az oktatók a legtöbb esetben nagyon rugalmasak, forduljatok hozzájuk bátran!) Ütközés esetén a kisebb létszámú kurzus időpontjának módosítását kérjétek. Ha esetleg Ti nem mertek írni az oktatónak, kérjétek meg erre a szakos képviselőtöket. Ha előadás ütközik szemináriummal, és az ütközés nem elkerülhető, egyeztess az előadás oktatójával, hogy nem tudsz részt venni, és szerezd meg a jegyzeteket szaktársaidtól, felsőbbévesektől (amennyiben az oktató engedélyezi a hiányzás ellenére a kurzus teljesítését). Szeminárium (főleg gólyaévben) nem igazán oldható meg bejárás nélkül, de itt is megpróbálhatsz beszélni az oktatóval, hátha kiválthatod az órai jelenlétet plusz munkával.

Mit tegyek, ha nem látom valamely tárgyamat a tárgyfelvételnél?

Keresd ki a tárgy kódját a mintatantervből, és keress rá ezzel a Tárgyfelvétel menüben (az összes tárgy listázása helyett). Ha így sem látod, kérdezd meg szaktársaidat, nekik megjelenik-e. Ha senki sem látja, írjátok be a problémát a kérdőívbe.

Hogy tudok szabadon választható (pl. nyelvi, sport-)  kurzusokat felvenni?

A Tárgyfelvételnél ne a mintatanterv opciót válaszd, hanem a “Minden további intézményi tárgy”-at. A szabadon választható kurzusok felvétele 2024. február 2-án 8:00-kor kezdődik és 2024. február 19. 23:59-ig tart.

Mit tegyek, ha a tárgy csak vizsgakurzusként került meghirdetésre?

Ellenőrizd, hogy valóban őszi (páratlan féléves) tárgyról van-e szó. Ha igen, és mégsem látod a tárgyat, írd be a táblázatba a problémát.

Mit tegyek, ha vizsgakurzusra van szükségem, de nem találom?

Ezzel kapcsolatban az érintett tanszéknek írj (elérhetőséget lásd feljebb) akár már most, hogy minél előbb megjelenjen.

Mit tegyek, ha megjelenik a kurzus, de nincsenek órarendi információk?

Ezzel kapcsolatban az érintett tanszéknek írj (elérhetőséget lásd feljebb). Légy türelemmel, hiszen az első hét folyamán még derülhetnek ki információk.

Mit tegyek, ha meg van hirdetve a kurzus, de nem azzal a kóddal, ami nekem kell?

Előfordulhat, hogy más év tanterve szerint ez a tárgy teljesen más, mint ami neked kell.  Ha az érintett tárggyal csúszol, tehát a tanterved szerint már korábban fel kellett volna venned, tehát még a „régi kóddal” kellene felvenned, jelezd akár már most a tanszéki adminisztrátornak (elérhetőségek feljebb). A legtöbb esetben csak hozzá kell rendelniük a Neked kellő kódot a meghirdetett kurzushoz. Győződj meg róla, hogy tényleg arra a kurzusra van-e szükséged, és ha tényleg csak a kód rossz, írd a táblázatba.

Mit tegyek, hogy elkerüljem az átsorolást?

Ha a 2016/2017-es tanévet megelőzően kezdted a tanulmányaidat, győződj meg róla, hogy a tanévben (őszi és tavaszi félévet összesítve) az előírt kreditjeid legalább 50%-át teljesítsd. A 2016/2017-es tanévtől a tanévben félévente átlagosan 18 kreditet kell teljesíteni, vagyis ősszel és tavasszal összesen 36-ot.
Tehát ügyelj rá, hogy ha az őszi félévben kevesebb kreditet sikerült szerezned, most mindenképp vegyél fel annyit, hogy a rád vonatkozó kritériumnak megfelelj akkor is, ha mondjuk egy vizsgád nem sikerül. A kreditmennyiség összegyűjtésén kívül a súlyozott tanulmányi átlagodnak is el kell érnie a megadottat – bővebb információ a TJSz mellékletében („Képzési területekre vonatkozó súlyozott tanulmányi átlagértékek” – https://pte.hu/hallgatoi_szabalyzatok_nyomtatvanyok)


Create AccountLog In Your Account