„Szeretek ebben a támogató, nyitott közegben dolgozni” – Interjú a BTK HÖK új elnökhelyettesével, Kovács Veronikával

Varga Tímea
2023.06.05.

Kovács Veronika ötödéves, magyar-etika szakos osztatlan tanári képzésben részt vevő hallgató már több, mint 2 éve dolgozik a Hallgatói Önkormányzattal együtt azért, hogy a bölcsészhallgatók egyetemi éveit megkönnyítse, színesebbé és tartalmasabbá tegye minden értelemben. Most pedig egy újabb tisztségben is kipróbálhatja magát, miután általános és stratégiai elnökhelyettessé választotta a HÖK küldöttgyűlése. Veronikával HÖK-ös munkájáról, illetve saját karrierjéről beszélgettünk.

Mostanában ez talán egy nagyon aktuális kérdés, de miért éppen ezt a képzést választottad, és miért a PTE-n?


Már általános iskolában is az irodalom volt a kedvenc tantárgyam, és ez a szeretet a gimnáziumra is megmaradt. Gimiben volt két tanárom, Pethőné Nagy Csilla és Bécsi Zsófia (aki jelenleg a BTK oktatója), ők motiváltak arra, hogy a magyar-etika szakpárt válasszam, ami egy nagyon jó döntésnek bizonyult, mert a két tudományterület nagyon jól kiegészíti egymást. 

Az pedig fel sem merült bennem, hogy bármelyik másik egyetemre menjek.


Pécsi vagyok, itt születtem, és egyértelmű volt, hogy itt fogom folytatni a tanulmányaimat az érettségi után: csak a PTE-n jelöltem szakokat.

Most pedig már 5 éve az egyetem hallgatója vagy, volt tehát bőven időd a hallgatói ügyekkel foglalkozni. Mikor és hogyan kezdtél el részt venni a HÖK munkájában?


Most már nagyjából két és fél éve szervesen kapcsolódok a Hallgatói Önkormányzat munkájához. Már az első évben igyekeztem szószólója lenni az évfolyamnak, segíteni a kommunikációt az oktatók és a csoporttársaim között, képviselni az évfolyam érdekeit a tárgyfelvételnél vagy a vizsgaidőpontokkal kapcsolatban. Végül a második évem végén kezdtem először kifejezetten hallgatói képviselettel foglalkozni, kezdetben szakos hallgatói képviselőként. Ezt követően tudományos és kapcsolati ügyekért felelős elnöki megbízott lettem, ami, miután felismertük, hogy egy fontos pozíció a Hallgatói Önkormányzat szempontjából, állandóvá vált. Ebben a tisztségemben az egyik legfontosabb feladatom a Kari Tudományos Diákköri Tanács munkájának támogatása volt. Most pedig a küldöttgyűlés szavazását követően megkaptam a jelenlegi elnökhelyettesi kinevezést.




A korábbi munkád tehát kifejezetten széleskörű volt. Milyen tapasztalatokat szereztél, amit most fel tudsz esetleg használni?


Nagyon szerencsés vagyok, mert azzal, hogy 6 évig járok erre az egyetemre, lehetőségem van arra, hogy sok emberrel megismerkedjek, beszélgessek, és ez mindig értékes tapasztalatot jelent, hiszen sok új lehetőséget, új stratégiákat lehet így megismerni. Ugyanakkor új problémákkal is szembesül ilyenkor az ember, illetve látja azt is, hogy mi az, ami rendszeresen előfordul – emiatt úgy gondolom, nagyon pozitív az, hogy nem az utolsó éveimben kerültem be a hallgatói képviseletbe. Ezenkívül ez azért is előny, mert szerintem hosszadalmas folyamat, amíg valaki rendesen átlátja az egyetemi struktúrát és biztosan tudja, kihez kell fordulnia, ha segítségre van szüksége.


Szerencsére úgy érzem, a karon nagyon segítőkészek mind az oktatók, mind a dékáni vezetés, a felmerülő hallgatói problémákra a legtöbb esetben gyorsan megoldás születik.

Mostantól pedig általános és stratégiai elnökhelyettes leszel. Melyek lesznek a legfontosabb feladataid ebben a tisztségben?


Elnökhelyettesként egy kicsit megváltozik a munkaköröm, hiszen itt már egészen más adminisztratív teendők veszik át a jelenlegiek helyét. A mindenkori elnökhelyettes tagja a Küldöttgyűlésnek, a Kari Tanácsnak, illetve az EHÖK Küldöttgyűlésének, ahol érdekképviseleti szerepkört kell ellátnia. Emellett az elnökhelyettes segíti az elnök munkáját és a döntéshozatalt, javaslatokat tesz, támogatja a munkáját minden lehetséges formában. Ezen kívül természetesen a gólyatábor megszervezésében – ami éppen a HÖK egyik aktuális feladata – szintén aktívan részt fogok venni, hiszen elnökhelyettesként a Szolgáltatási Bizottság vezetője is vagyok, amelyhez a rendezvényszervezés is tartozik. Ebben például sok tapasztalatom van a korábbi pozíciómnak köszönhetően, amit itt is kamatoztatni tudok, de így is rengeteg újdonság vár rám.


Mit szeretsz ebben a munkakörben leginkább?


Ez nehéz kérdés, de talán az emberekkel való kommunikációt mondanám. Szeretek ebben a támogató, nyitott közegben dolgozni. Illetve az egyik legjobb érzés az, amikor egy-egy esemény lezárul és látjuk, hogy a belefektetett munka megérte, mert jól sikerült az adott rendezvény, elégedettek a hallgatók. Nekem ilyen volt ebben a félévben a Magyaros Szakhét.


Egy éved pedig még szinte biztosan van, hogy tovább folytasd a munkát, illetve befejezd a tanulmányaid. Mik a jövőbeli terveid?


Természetesen nagyon fontos számomra a munka, de az elsődleges mégis a tanulás: szeretném támogatni a hallgatókat a tudományos munkában, de az is célom, hogy én magam is kiemelkedően teljesítsek a saját tanulmányaimban. Most a vizsgaidőszakban a lehető legjobb jegyek megszerzése a cél, ősztől pedig az összefüggő tanári gyakorlaton szeretném minél érdekesebben és jobban megtartani az óráimat. Bízom benne, hogy a gyerekek, akiket tanítani fogok, hozzám hasonlóan meglátják majd az érdekeset az általam tanított tantárgyakban.


Képeket készítette: Reif Anna


Create Account



Log In Your Account