SzakdolgozatKisOkos – Mit, hol, hogyan?

Gazdag Viktória
2024.03.29.

Mint minden évben, idén is sok hallgató néz szembe az egyetem egyik legnagyobb megpróbáltatásával: a szakdolgozattal. Sokan bizonyára már tudják, hogy milyen témában írnak, és valószínűleg vannak olyanok is, akik már majdnem befejezték a munkájukat, viszont abban is biztos vagyok, hogy némelyikőtökben vannak még megválaszolatlan kérdések. Éppen ezért, a következő cikkben szeretnék nektek bemutatni 5 helyet, ami megkönnyítheti a dolgozat elkészítését, vagy éppen elősegíti a kikapcsolódást a nagy munkálatokban.

Tudásközpont

Hadd kezdjem a személyes kedvencemmel: a Tudásközponttal. Azonkívül, hogy szakirodalmak rengetegét találjátok meg itt, PTE-s hozzáférést is biztosítanak az egyetemisták számára, ami annyit takar, hogy az ottani számítógépeken olyan tudományos könyvekhez vagy folyóiratokhoz is biztosított az elérésérés, amire az egyetem előfizetett. Így a saját gépen hozzáférhetetlennek tűnő olvasmányok is ingyenesen elérhetővé válnak. 


A másik ok, amiért meleg szívvel ajánlom a helyet, az a motiváló és kulturált környezet.

A beltér gyönyörű, a nyugodt hangulat garantált, a többi egyetemistát látva pedig mindenkinek megjön a kedve a tanuláshoz. Ha mindez nem lenne elég, a könyvtár is részese a nemzetközi eduroam projektnek, így minden PTE-s számára biztosított az internet-hozzáférés. 


Szünet Coffee and Break

Biztosan akadnak olyanok is, akik nem bírnak koncentrálni sem a kollégiumban, sem az albérletben, így hoztam nektek egy nyugalmas kávézót, ahol még a tanulás is élvezetté válik. A Szünet Coffee and Break egy, a Ferencesek utcájában található kávézó, ami tökéletes helynek bizonyul, ha valakinek a finom illatok hatására jön meg az ihlete. A családias légtér motiváló, a környezet rendezett, az étlap bőséges, az ételek és italok fenségesek. A tulajdonosok figyelmet fordítottak a nem hagyományos étrendűekre is, így a vegán, glutén- és laktózmentes termékek egyaránt megtalálhatóak. Ha valaki pedig a szabad levegőn szeretné tölteni az idejét, arra is van lehetőség, hiszen a kávézó terasszal is rendelkezik, ami a tavasz beköszöntével nem utolsó szempont. 



Szolgi

A PTE Szolgáltatói Irodája, ismertebb nevén a Szolgi is a segítségére lehet azoknak, akik a papírmunkát az egyetemen belül szeretnék elintézni.

Számtalan jó árú szolgáltatással kínálkozik az iroda, pár példát említve: fekete-fehér és színes nyomtatás, fénymásolás, scannelés, spirálozás és laminálás.

A Szolgiban lehetőségetek nyílik könyvek, vagy nagyobb terjedelmű anyagok fénymásolására, nyomtatására, ami nem utolsó szempont a szakdolgozatot készítők számára. Viszont, ha valaki jobban szereti a kanapé kényelméből intézni a dolgokat, annak elég elküldeni a Szolgi e-mail címére a dokumentumokat, így csak az átvételhez kell bemenni.

Szenes-bulik

Szerintem egyik PTE-s hallgatónak sem kell bemutatni a BTK-ban található Szenest, ami – habár első gondolatra nem összeegyeztethető a szakdolgozattal kapcsolatos tevékenységekkel – sokban hozzájárulhat a felkészüléshez.


Mint azt tudjátok, időnként szükségünk van egy kis szórakozásra is, máskülönben beleőrülnénk a sok tanulásba.

Erre a célra tökéletes lehetőség a Szenes, ami változatosabbnál változatosabb bulikkal várja a hallgatókat. Azonban akkor sem kell aggódni, ha valaki a nyugodtabb hangvételű összejövetelek híve, mivel a helyiségben biztosított babzsákok és csocsóasztal lehetővé teszi a lazítást. 


Szakdolgozat kötés

A szakdolgozatot nem csak megírni kell, hanem kézzelfoghatóvá is tenni. A városban számos kiadó vállal nyomtatást és kötést egyaránt, ezek közül hoztam nektek egy jó hírnévvel rendelkező pécsi nyomdát, ami számos hallgató munkáját könnyítette meg az évek alatt. Az Xpress Digitalnál jónéhány opció közül lehet választani és akár már egy órán belül a kezünkben tarthatjuk a diplomamunkát. A kötés és a borító mélynyomása három különböző színben is kérhető, így biztosan mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb opciót. Ezenkívül extra szolgáltatást is kínál a hely, mint például többfajta CD-borítót, irattartó zsebet a mellékletek részére, vagy gerincaranyozást. 


Create Account



Log In Your Account