Sorry to Bother You – sötét lónak se füle, se farka

Molnár Bence
2021.08.04.

A Boots Riley rendezte film görbe tükröt tartva mesél nekünk a kilátástalanságról, a kapitalizmusról, a karrierizmusról és a „fekete–fehér” rasszista sztereotípiákról, miközben zabolázatlan kancaként csapong szerteszét. Vajon magyarként mennyire érezhetjük magunkénak az (afro)amerikai problémákat?

Az alaphelyzet igen egyszerű; főszereplőnk, Cassius „Cash” Green (LaKeith Stanfield) anyagi bizonytalanságban él egy garázsban barátnőjével, Detroittal (Tessa Thompson). Itt gyorsan meg is ragadnám az alkalmat, hogy megjegyezzem, hogy a film csak angolul az igazi; a karakterek hangjátékát semmilyen szinkron nem pótolhatja, miközben rejtett és nyilvánvaló utalások rejtőznek mindenhol. 

A beszélő nevek mellett („Cash Green” mint zöld készpénz, Detroit vagy Mr. kisípoljuk) rengeteg apró és megmagyarázatlan „miért?” foglalkoztathat minket; ilyen például a lift megjegyezhetetlen számkombinációja, az önmagától változó fénykép vagy épp a Földet majd’ felperzselő Nap.
De térjünk vissza a történethez: Cash, a pénzszűke miatt telemarketingesnek áll, új munkahelyén megismerkedik belső fehér hangjával („white voice”). Azzal, amit akkor használunk, amikor félreállít a rendőr, és nem akarjuk, hogy agyonlőjön. Azzal, amin egy biztos egzisztenciájú, gondtalan ember szólal meg; egy privilégiumainak tudatában lévő fehér ember. Bizony, ez már kőkemény amerikai társadalomkritika.A film azonban nem elégszik meg azzal, hogy bemutatja Cash vívódását karrierje és emberi kapcsolatai között. Ahogy Cash „fehér hangjával” igazi nagyágyúvá válik, úgy tágul közte és a szakszervezetben jobb munkafeltételekért harcoló barátai között a szakadék, mígnem bekövetkezik az elkerülhetetlen törés.

A ló azonban itt ledobja a nézőt a hátáról, és elindul a teljes őrület. A forgatókönyv fogja és kivágja magát az ablakon, mondván, rá többé már nincs szükség. 
Cash olyan dologba keveredik, ami egyszerűen irrelevánssá tesz minden addigi történést. A film többször is sejteti, hogy valami nagyon nincs rendben a világgal; a főgonosz egy kapzsi multicég fehér vezérének személyében érkezik, és főhősünk lelkére pályázik. Cash szembesül az ördög – a fehér ember – igazi arcával, és előkerülnek a csontvázak a szekrényből. Megrettenve ugyan, de bizonyítékkal felvértezve áll harciasan a nyilvánosság elé, majd esik csúnyán pofára. A piac ünnepelve fogadja a szörnyű gaztett leleplezését, a tőzsde pedig az egekbe repíti a céget, miközben demokrata és republikánus honatyák közösen éljeneznek. 

Kétpárti egyetértés a mai amerikai politikában ritka, mint a fehér holló – süt ezáltal is a megvető szatíra. 
Cash radikális lépésekre kényszerül, mígnem igencsak unortodox módon, pontot tesz a dolog végére.A vége felé már azon kezdtem merengeni, hogy vajon hol csúszhatott ennyire félre a történetet. 

Mégis, kicsit emésztve a látottakat, sajnos be kell vallanom, hogy az elcseszett történet bizony elcseszett valóságon alapul.
Sajnos a látottak rendre visszaköszönnek az amerikai híradásokban; szegregáció, rasszizmus, megbélyegzés, erőszak, demagógia és gyűlölet. Ezért a filmnek elsődlegesen nem számunkra van mondanivalója; mégis, ha hajlandók vagyunk meglátni, mindannyiunk számára ott lapul a ki nem mondott, keserű igazság. Az igazság, amivel nem csak azért kell foglalkoznunk, mert ló képében töri ránk az ajtót.

Fotók: Lapat Lili


Create AccountLog In Your Account