Sokadszorra is PEN – a héten startol a Pécsi Egyetemi Napok

Anta János Attila
2024.05.06.

Elég régóta vagyok már az egyetemen ahhoz, hogy nosztalgiázni tudjak egy ilyen cikk alatt. Bezzeg az én időmben, amikor még a Zsolnay Negyedben volt a PEN! – mondhatnám, és regényeket írhatnék arról, hogy mennyire szűkösen fértünk el ott, mik történtek a Negyed falain belül, és hogy már akkor is mennyire kinőtte a fesztivál a Balokány-ligettel szembeni helyszínt. Nosztalgiázásra viszont nincs idő, vessük is be magunkat a PEN idei felhozatalába!

Az elmúlt években már egy jóval szabadabb helyen, az EXPO Centerben ünnepelhettük meg a félév végét, ráadásul eléggé neves fellépők társaságában.


Jelen írásomban a fesztivál nagyobb neveit szándékoztam gyorsan átfutni, különös tekintettel a pécsi húzónevekre. Idén a szervezők amellett, hogy egy naprakész line-upot állítottak össze, még arra is figyeltek, hogy több tehetséges pécsi zenekar is fellépjen.

Kezdjük mindjárt a 30Y-nal, akiket gondolom, senkinek nem kell bemutatnom. A pécsi alter koronázatlan királyának 2023-ban jelent meg X címmel a tizedik nagylemeze, ami nekem hosszú idő után tényleg igazán nagyot ütött. Emellett számos olyan dal kapcsolódik az életműhöz, amely elengedhetetlen, elég csak a Teremtősre, a Sötét vanra, az Egypárra vagy a Bogozd kire gondolni.


Folytassuk a sort a Punnany Massiffal, akiknek szintén tavaly jelent meg a legújabb lemezük, a Fel Nem, ami nekem azért tetszett, mert számos dalban megtaláltam azt a vibe-ot, ami a Sun Kick és a Körkorkép alatt volt. Harmadikként jöjjön a KACAJ, akik – ugyanúgy, mint a fentebb említett két banda – tavaly adták ki Utólag színezett címmel az első nagylemezüket. A folk elemeket a rock stílusjegyeivel ötvöző zenekar eléggé nagy csujjogtatást hoz a fellépésein, és egyáltalán nem a klasszikus népzenés, popos cuccot nyújtják.




Továbbá fellép még az Analog Balaton, akik az elektronikus zene úttörőinek számítanak itthon, és azt se felejtsük el megemlíteni, hogy velünk lesz a Bagossy Brothers Company is. Érkezik még DESH, a hazai popzene üstököse, mellette pedig jön a Bëlga, akik a Fém Of Bëlga című lemezüket mutatják be. Fellép Dzsúdló, aki tavaly jelentette meg KINCUGI című lemezét, és itt lesz még a Necc Party is, aki hiányolná a 90-es, 2000-es évek ikonikus bulislágereit – meg a Linkin Parkot és a Limp Bizkitet – az arénából. Színpadra lép még Mehringer és a FILC is. A felsorolásból nem hiányozhat az Ivan & the Parazol sem, akik lendületes zenéjükbe jól csempészik bele a beatkorszak és a 70-es évek hedonista rock&rolljának hangulatát. A teljesség igénye mellett fellép még a Valmar, az Esti Kornél, érkezik a Grammy-díjas David Morales is az Egyesült Államokból, valamint Beton.Hofi és az Elefánt is.


A produkciók három színpadon és egy rave helyszínen lesznek, így DJ-kből sem lesz hiány, no meg a helyi arcok is szolgáltatják majd a kattogós talpalávalót azoknak, akiknek igényük van rá, hogy a napsütés mellett kóvályogjanak haza.

Mindig jólesik a félév végén levezetni a stresszt az utolsó nagy roham előtt. Korábban óriási volt a hangulat a Pécsi Egyetemi Napokon, a hajnali buszutak – amikor a sofőrök legnagyobb örömére mindenki énekelt a buszon a fesztiválon megismert barátokkal – még számomra is kellemes emlékeket idéznek.


Elég ideje járok már ide ahhoz, hogy öregnek érezhessem magam, de abban biztos vagyok, hogy a PEN Fesztivál idén sem fog csalódást okozni.

Fotó forrása: PEN Fesztivál Facebook esemény


Create Account



Log In Your Account