Pécsi kocsmakisokos

Anta János Attila
2023.10.24.

Gratulálok, felvettek a PTE-re! Szomjazol, a szemeid már jojóznak, és kezdesz délibábokat látni, miközben épp fedezed fel Pécset. A jó öreg pécsi kocsmák az esetek nagy többségében stabilak, mint az oldalfekvés a sok rövidezés után. Az biztos, hogy van egypár hely, ahol olthatod a szomjad egy jó pofa sörrel, vagy éppen isteni fröccsökkel. Az alábbiakban megismerhetsz pár kocsmát, ahova nyugodt szívvel beléphetsz az év minden szakaszában.

A belvárosi kör – a belvárosi kör olyan egységeket rejt magában, mint a Csinos, a Nappali, a Vasutas, a Zsanér és a Vödör, ahol garantáltan életre szóló élményekben lesz részed!

 

Csinos 

A hely, ahol az alter, a gimis és az egyetemi arcok vegyülnek. Kedves személyzet, olcsó ennivaló, és a fröccs is nagyon finom. A hangulata azonnal elkap, ahogy belépsz. Klasszikus romkocsma, lerúgott bútorok, fazékba hamuzás. A sör mindig hideg, a rövidekben pedig bőséges a választék. Nyáron a limonádé mindent visz, télen pedig a forralt bor, hát kell ennél több?

 

Nappali 

A belváros egyik ékkövének számító Nappali a Nemzeti Színház közelében található. A belső dizájn is nagyon jól kialakított, valamint különleges italokból sincs hiány.


Pécs underground életének jelentős zenekarai is itt szoktak fellépni, a Szabadkikötő mellett. Már csak az a kérdés, hogy te mikor fogsz benézni.

Vasutas 

Az utóbbi évek egyik legkirályabb felfedezése Pécsen. Nagyon finom fröccsök vannak, teljesen egyetemistabarát áron. Ha beesteledik, minden asztalra gyertyát tesznek a dolgozók, menő randihangulatot varázsolva a Vasutasba. Extrán kedvesek a pultosok, és ha összehaverkodsz velük, akkor még tippeket is adnak, miket mondj, hogy elhódítsd a szíved választottját.



 

Zsanér 

A Csinos tulajdonában lévő belvárosi kocsma szinte a Nappalival szemben, a Made In Pécs Café szomszédságában van. A két kocsma (a Csinos és a Zsanér) ártáblája egy és ugyanaz, azonban a beltér egy picit egységesebb képet alkot. Galériával, vintage belsővel és bútorokkal kiváló szórakozást nyújthat, ha éppen a Nappaliban a sor az utca másik oldalán áll, te pedig már nagyon szomjas vagy.

 

Vödör 

Itt olyan árak várnak, amik barátai a pénztárcádnak. A belvárosban található Vödörben meccset nézhetsz, és a haverokkal is beülhettek, ha éppen bezárt valamelyik másik vendéglátó egység. Az italválaszték széles, a Vödör célközönsége pedig kimondottan az egyetemisták.

 

Az egyetemvárosi kocsmák leginkább olyan búfelejtők, ahova simán betérhetsz egy-egy óra előtt, után (vagy helyett), általában kora délutántól éjfélig fixen nyitva tartanak, itt még meccsnézésre is lehetőséged van, ha a sportok rajongója vagy. Ide a MozaIQ, a Sárkánybarlang és a Kiskorsó tartozik.

 

MozaIQ 

Ha meccset szeretnél nézni, esetleg meglepetésbulit szervezni, vagy csak beugranál egy kávéra vagy egy sörre két óra között, akkor bizony a MozaIQ-ban a helyed. Hatalmas kivetítők és légkondicionált beltér vár, szóval ha a sör nem hűsít eléggé, akkor a klíma fog.

 



Kiskorsó 

A társasági élet középpontja a jó öreg Korsó, ahol már annyi barátság köttetett, annyi emlék született, amikre másnap aztán nem emlékeztetek. Etalon. A Kocsma, pontosan így, ahogyan leírtam. Innen szomjasan tuti nem mész haza. Ha egyedül érkezel, mindig lesz társaságod, és mindig tudsz új barátokat szerezni, vagy éppen felfrissíteni a rég elfeledetteket. Tíz percre a BTK-tól, hogy órák után le tudd vezetni a nap fáradalmait egy jó sör vagy bármilyen más ital társaságában.

 

Sárkánybarlang 

Ha kedveled a metálzenét, akkor bizony ennél a helynél nincs is jobb számodra! Egész nap üvölt a totális metál meg a Bon Jovi és a Guns N’ Roses. A Csinostól egy rockerköpésre van a hely egy pincében. Koktélkülönlegességek és bőséges ételek várnak, ha belépsz ebbe a szentélybe.


De vigyázz, itt azért könnyen társaloghatsz órák hosszát egy olyan emberrel, aki már ’88-ban is Iron Maidenen veretett, és azokat a történeteket csak töméntelen mennyiségű töménnyel lehet elviselni!

A peremterületek 

Ezek a kocsmák a város különböző végein helyezkednek el. Míg a Kikötő és a JMO inkább a Zsolnay Negyed felé helyezkednek el, a Club 2 és a Jefferson’s Pub Uránvárosban találhatók meg.

 

Szabadkikötő 

Ha éppen arra lenne dolgod, ugorj be, kalandor, és nem fogod megbánni. Itt ehetsz, ihatsz, nézheted, ahogyan a gyermekek napközben játszanak, ahogy a kutyusok pihennek a nagy melegben, vagy éppen a téli hidegben. Emellett pedig a feltörekvő alter zenekarok és a szaftos, érdekes underground veretések helyszíne a Király utca végén található Kikötő.



 

Jobb Mint Otthon 

Amíg a Pécsi Egyetemi Napok a Zsolnay Negyedben volt, addig a JMO a PEN-es after partykról, vagy éppen a before partykról volt híres. Akik azonban az E78-ba indulnak koncertre, előtte és utána is be szoktak nézni továbbra is. Italkülönlegességnek a vödrös koktélok számítanak, amivel nem árt vigyázni, ugyanis könnyen padlóra tudja küldeni az óvatlan odatévedőt.

 

Club 2 

Az uránvárosi kitérőt elkezdve ide térhetsz be, ahol kényelmes fotelek, kanapék várnak. De vigyázz, mert ha egyszer bekuckóztál, nagyon nehezen kelsz fel innen. A helyre a Laterum kolesz mellett találsz. Elég, ha követed a hangos muzsikát vagy a gitáros embereket arrafelé, hiszen a Club 2 alatt található megannyi próbaterem. A sörválaszték nagy, biliárdozni, dartsozni és csocsózni is tudsz, valamint menő internetes zenegépről pusztíthatod a többi vendég idegrendszerét a muzsikáddal.


Mire vársz még? 

Jefferson’s Pub 

Az uránvárosi kör ezzel be is zárul. Korábban Pokol néven futott, azonban a ráncfelvarrás elérte Uránváros egyik legtávolabb eső kocsmáját is. Közel van? Nem. Viszont hideg a sör, amiből van meggyes is, a fröccs isteni finom, a nagy kerthelyiség pedig tökéletes helyszín arra, hogy barátságok szülessenek az egyetem első heteiben.

 


Fotók: György Panna


Create Account



Log In Your Account