Olvasnivaló fillérekért

Molnár Bence
2021.08.22.

Tomboljon éppen bármilyen időjárás odakint, a könyvvásárlás – az olvasás és az emberi birtoklásvágy szerelemgyereke – sokak számára örök szenvedély. Azonban egyetemistaként nem mindig mindegy, mennyit is költünk egy-egy hobbinkra, különösen akkor, amikor a könyvesbolti (átlag- és medián)árak töretlenül kúsznak felfelé. De szerencsére van arra mód, hogy gazdaságosan kiélhessük könyvvásárlási mániánkat – ráadásként mindezt környezetbarát és társadalmilag tudatos módon! A következőkben olyan pécsi helyeket mutatunk be, ahol értéket közvetítő emberek egyetemista pénztárcának mérik a könyvek kilóját. Helyek, ahova érdemes betérni.

Bazsi, a szekér – Könyvmentők

Hóban vagy tikkadásban, szélben és esőben – Bazsit, a piros szekeret mozdulatlan elkötelezettsége az évek alatt a belváros szerves részévé tette. A Könyvmentők által üzemeltett guruló „könyvesbolt” hétfőtől szombatig árulja portékáit, jellemzően szép- és szórakoztató irodalmat. Klasszikusoktól kezdve útravalókig mindenféle színű, szagú és műfajú könyvet vehetünk itt pár száz forintért, megéri hát megtoppanni pár percre nézelődni, belelapozni pár könyvbe.Retro könyvvásár

Belváros, Király utca 9.

A Csorba Győző Könyvtár által szombatonként szervezett könyvvásár elképesztően széles választékot kínál, bakelitektől kezdve viccesen ősi szakirodalmakon át kortárs és klasszikus szépirodalomig mindent is megtalálunk itt. A visszafogott kapualj sajátos bájú világot rejt, ugyanis a helyhiány miatt a könyvek egy része nincs tematika szerint rendezve, hanem dobozolva van: igazi kaland túrva-fúrva kutatni a minket érdeklő könyveket. A legszebb azonban az ár: minden egy százas! Manapság a könyvesboltokban már nem ritka a 4000 forintos átlagár, egyetemistaként pedig nagyon nem mindegy, hogy egy vagy 40 db könyvvel térünk haza.


Poket – (zseb)irodalmi automata

Belváros, Színház tér (a színház jegypénztára mellett)

Világirodalom a zsebedben – a kezdeményezés szlogenje beszédes: az ország különböző helyein felbukkanó automatákból zsebre vágható méretű irodalmat vételezhetünk. A kínálat ugyan korlátozott, de mindig változik, amiért érdemes vissza-visszanézni egy-egy vágyott darabért. A könyvek ára egységesen 1500 Ft, ezért azonban kurrens könyvesbolti tartalmat kapunk: regényt, antológiát, versválogatást és ifjúsági irodalmat külföldi és magyar szerzőktől egyaránt rejthet a gépezet.


Bagolyfészek

Belváros, Ferencesek utcája 3.

Pécs talán legkülönlegesebb boltja Levente baglyos fészke, mely már több mint húsz éve működik roskadozó polcokkal, több tízezres választékkal. A belvárosban sétálva talán már mindannyian elmentünk egy bizonyos bolt mellett, aminek ajtajában torlasz áll a sok könyv miatt: na, ez a Bagolyfészek! A klasszikus antikvári választék mellett mondhatni különgyűjtemények is akadnak, így több száz mesekönyv és ezres nagyságú társadalomtudományi szakirodalom is válogatható. A párszázas ajánlatok mellett friss megjelenések is kaphatóak baráti áron, érdemes hát benézni.Create AccountLog In Your Account