Nyári fesztiválkalauz – ezekre érdemes menni, ha pénzt szeretnél költeni!

Anta János Attila
2024.06.30.

A VOLT Fesztivál elvesztésével és a koronavírus-járvány okozta zeneipari nehézségekkel a hazai fesztivál-helyzet igen csak átrendeződött. A kérdés az, mi maradt, és azok milyen színvonalon viszik tovább eddigi működésüket?

Évek óta bajban vagyok, amikor ki szeretném választani, melyik fesztiválra menjek el és szórjam el a nehezen megkeresett nyári fizetésemet. Aztán mindig eszembe jut, hogy amióta nincsen VOLT Fesztivál, azóta istenigazából egy kezemen össze tudom számolni, hányszor voltam úgy egy ilyen rendezvényen, hogy nem dolgoztam. Magyarországon korábban számtalan olyan fesztivál volt, ami lefedett bizonyos zenei stílusokat. Így a zeneszerető embereknek bőven volt válogatni való azokból a rendezvényekből, ahol megtalálhatták a kedvenceiket. A koronavírus-járvány azonban az egész zeneipart a feje tetejére állította és bizony ez azt is jelentette, hogy el kellett búcsúznunk – hol kisebb, nagyobb időre, hol pedig örökre – az olyan fesztiváloktól, amelyek itthon már évtizedek óta dübörögtek. 

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg azokat a rendezvényeket, melyeket idén is újra megszerveznek. Maradjunk egyelőre lokálisan; egy ideje már június végén (26-29.) kerül megrendezésre a Pécs szomszédjában lévő Fishing On Orfű. A nagyrészt magyar alterre építő fesztivált senkinek nem kell bemutatni, itt aztán tényleg mindenből van választék, a 30Y-tól kezdve Krúbin át a Lazarvs-ig. Közvetlen a Fishing után rendezik meg ugyanott, a Panoráma Kempingben a Toxic Weekend-et, ahol a punkzenekaroké a főszerep. Idén talán az egyik legnagyobb punk banda, a The Exploited látogat Magyarországra, de jön még a hardcore óriás Madball és a The Casualties is, a hazai punk nagyágyúk mellett (Prosectura, HétköznaPI CSAlódások).


A lokális kört végül az Ördögkatlan zárja, ami valamelyest különbözik az előzőektől, ugyanis itt nem csak zenés programok lesznek, hanem színházi- és irodalmi előadásokon is részt vehetnek az érdeklődők. 

Az ország nagy fesztiváljai közül a legnagyobb egyértelműen a Sziget, ami idén nem igazán tudott „nagy” neveket behúzni – számomra legalábbis Kylie Minogue és Halsey nem számítanak egy fesztivál húzóneveinek, Liam Gallagher pedig – szeressem bármennyire is – nem igazán tudja a hátán elcipelni az egész bulit. 


Grafika: Horváth Anna

Visszatérve a helyi programkínálathoz, a Káptalan Kert eléggé változatos koncertekkel vár mindenkit. Példának okáért lesz Ákos, Margaret Island, Blahalouisiana, Hobo, ByeAlex és a Slepp, Necc Party. Emellett július közepén Azahriah koncertezik az EXPO Centerben.

A város láthatólag elég magasra tette a mércét zenés rendezvények terén. 

Emellett július közepén visszatér a  dunaújvárosi Rockmaraton Fesztivál, ahol a headliner a brit heavy metál egyik legnagyobb zenekara, a Judas Priest lesz, számos külföldi és magyar metálzenekar mellett. De aki kedveli a motoros találkozókat, az a Rockmaraton után ellátogathat a Gerjeni Duna-Rock Találkozóra, ahol fellép az AWS, és a Road

De az itthoni fesztiválpalettán tényleg egy nagy érvágás a VOLT hiánya. Alapvetően az ausztriai NovaRock fellépőbázisából élt a fesztivál és a rock/metál zenekaroknak otthonos terepet szolgáltatott. Helyette a SopronFesztivál jött be a képbe, de korántsem akkora sikerrel, mint elődje volt. 

Ennek ellenére számtalan olyan helyre elnézhetünk itthon, ahol mindenki megtalálhatja a maga zenei ízléséhez illőt. És fesztiválra járni, a kedvenc zenekaraidat megnézni, meginni valamit a számodra kedves emberekkel a nyáron, annál tényleg kevés jobb érzés van a világon. 



Create Account



Log In Your Account