Nincs karácsony ronda pulcsik nélkül!

Csenki Janka
2023.12.17.

Amikor a hideg bekopog az ajtón és elérkezik a tél, a ruhatárunk is átalakul. A nyári ruháinkat eltesszük, helyettük előkerülnek a téli, meleg darabok. Köztük pedig, akarva-akaratlanul, azok a bizonyos pulóverek is. Lehetnek kockásak, csíkosak, kötöttek, horgoltak, hímzettek, zöldek, pirosak. A lényeg, hogy karácsonyi hangulatúak és minél extravagánsabbak legyenek!

A ronda karácsonyi pulcsik már sok helyen tradícióvá váltak, szerves részei az ünnepi hangulatnak. Bár nevük elég lelombozó, megjelenésük figyelemfelkeltő és kétségtelenül mosolyt csal mindenki arcára. Legyen szó kicsikről vagy nagyokról, a karácsony az az időszaka az évnek, amikor nem ciki felvenni azokat a pulóvereket, amikről rénszarvasok és mikulások kacsingatnak ránk, esetleg világító égősorok vannak beléjük ültetve, amik össze nem illő színkombinációkban pompáznak.

A legendák szerint sokáig ezek a ruhadarabok csupán olyan jó szándékú, de félresikerült ajándékok voltak, amelyek az ünnepek elmúltával azonnal eltűntek a ruhásszekrények bendőjében, majd minden évben karácsony napján illemből újra előbukkantak. Sokan kínos mosollyal viselték, és feszengve pózoltak bennük a családi képeken. Mígnem egyszer csak megjött Bill Cosby! Az amerikai humorista a nevét viselő show-ban rendszeresen viselt nem túl ízléses megjelenésű pulóvereket – ezért is emlegetik Cosbyt a ronda karácsonyi pulcsik atyjaként –, melyek szépen lassan egyre népszerűbbé váltak a ’80-as években.

Hogy miért? A nosztalgiának és a divat megtörésének köszönhetően. Ezek a pulcsik viselőjüket visszarepítik a gyerekkorukba, és felidézik bennük azt a karácsonyi hangulatot, amikor izgatottan várták, milyen ajándék kerül a fa alá.

Ezután a Bridget Jones naplója (Bridget Jones's Diary, 2001) adott egy nagy lendületet a jelenségnek 2001-ben. Sokunknak emlékezetes lehet az a jelenet, amikor Bridget először találkozik a felnőtt Mark Darcyval. Mark azt az ikonikus szarvasos pulcsit viseli, ami láttán Bridget azonnal leveszi őt a potenciális partnerek listájáról. A végén mégis mindketten ilyen pulóverben ünnepelnek közösen. A kettejük esetlen, mégis szívmelengető kapcsolata pedig tökéletesen összecseng a ronda karácsonyi pulcsik esszenciájával.


A ronda karácsonyi pulcsi-jelenség mára akkorára nőtte ki magát, hogy 2011 óta nemzetközi világnappal is rendelkezik. Világszerte minden évben december harmadik péntekén ünneplik a létezésüket, különleges megjelenésüket. Az ötlet San Diegoból indult, amikor néhány egyetemista létrehozott egy weboldalt az Egyesült Államok legnevetségesebb karácsonyi pulcsijaival. Azonban ez az ünneplés nem öncélú, nem csupán a magamutogatásról szól.

Azóta partikat, összejöveteleket szerveznek ezen a jeles napon, az este végén pedig a ronda karácsonyi pulcsiknak jótékony céllal búcsút intenek.

Van, ahol a parti belépőjének az ára a pulcsi, van, ahol a partiban viselt pulóvereket ajánlják fel közvetlenül a rászorulóknak, hogy a hidegben legyen, ami felmelegíti a testüket, lelküket. Máshol elárverezik a különleges darabokat, a befolyt összegből pedig különböző civil szervezeteket támogatnak.

A legjobb az egészben, hogy itt nincsenek szabályok. A divat fogalma szertefoszlik, és bátran szabadjára engedhetjük kreatív energiáinkat, elkészíthetjük saját pulcsinkat akár egy régi otthoni vagy egy olcsó turkálós darabot átalakítva. Egy a fontos, mégpedig az, hogy a nevéhez hűen karácsonyi és minél kaotikusabb legyen – de a ronda karácsonyi pulcsik megjelenésének csak a képzelet szabhat határt!



Create Account



Log In Your Account