Neptun guide

Anta János Attila
2023.08.16.

Ha azt gondoltad volna, hogy az egyetemi éveid bulikból, barátságokból és szerelmekből fognak állni... nos, ez valóban így is lesz, azonban tanulni attól még kell, és van egy olyan online felület, amely arra szolgál, hogy a tanulmányi ügyeidet egy helyen intézhesd. Ez a Neptun, amiről már biztos rengeteget hallottál. Lefogadom, hogy több rosszat, mint jót. De azért merüljünk el benne, mert nem árt tudni egy-egy praktikát a könnyebb túlélés érdekében.

A Neptun Egységes Tanulmányi Rendszer 2016 óta szolgál a PTE fedélzetén. Amikor én az egyetemre kerültem, még az ETR-nek (Egységes Tanulmányi Rendszer) nevezett csodán lehetett felvenni a tárgyakat, jelentkezni a vizsgákra és rendezni az egyetemi élettel járó ügyes-bajos dolgokat. Alapvetően a Neptun is ezt a célt szolgálja, csak egy kicsit modernebb köntösben, mint az elődje. 


Nézzük is a tippeket a belépéstől kezdve: a Neptun szerverei egész gyorsan leterhelhetőek egy-egy tárgyfelvételi időszakban vagy vizsgaidőszakban, és könnyen előfordulhat, hogy nem férsz be egy kurzusra, vagy nem tudsz feljelentkezni a vizsgára, mert egy olyan szerverre lépsz be, amin elég sokan szörföznek. Ez szívás, mert már itt megtapasztalhatod az „egyetem malmai lassan őrölnek” mondat igazságát, ami valljuk be, senkinek nem esik jól. Így célszerűbb, ha a neptun.pte.hu címet ütöd be, és kiválasztod a „NEPTUN – Hallgató”  fehér karikát, így automatikusan egy olyan szerverre dob át a böngésződ, amely a legkevésbé leterhelt. 


A főoldalra belépve látunk egy csomó lenyitható fület: Tanulmányok, Órarend, Tárgyak, Vizsgák, Pénzügyek, Ügyintézés – kicsit feljebb pedig át tudunk váltani a Meet Streetre (erről majd később).  

A Tanulmányok fülön főként a képzésünk adatait leshetjük meg, de itt tárulnak elénk a tanulmányi átlagok, az előrehaladásunk, valamint ha eljön az idő, itt tudunk jelentkezni majd a szakdolgozatra is, és itt is tudjuk leadni. 


Az Órarend fül magáért beszél, itt nyomon követhetjük a heti óráinkat – király funkció, hogy ha mondjuk egy óra kéthetente van csak megtartva, akkor ezt mutatja az órarendünk is. 


A Tárgyak fül alatt tudjuk megnézni a felvett tárgyainkat, valamint itt zajlik a félév kezdetének legfontosabb történése, a Tárgyfelvétel is, ahol a képzésünk mintatantervéből és a szabadon választható kurzusokból is választhatunk. Ne felejtsétek el mindig kiválasztani a leugró menüből az aktuális félévet, akkor nem követitek el azt a hibát, hogy rossz tárgyakat vennétek fel.



Grafika: Kiss Henrietta

A Vizsgák fül alatt tudunk feljelentkezni a vizsgákra, valamint ha online mérik meg oktatóink a tudásunkat, akkor azt a Vizsgázás menüpont alatt tudjuk megejteni. 


A Pénzügyek fül az egyik legfontosabb része a Neptunnak. Itt tudjuk csekkolni, ha megkaptuk az ösztöndíjak valamelyikét, vagy – ami ugyan kicsit fájdalmasabb – itt tudjuk befizetni az ismétlővizsgadíjakat. Ami fontos, ezeket a tételeket mindig magunknak kell kiírni, szóval jobb, ha ezt most megjegyzitek, mielőtt szembesülnétek vele egy-egy necces szituban. 


Az Ügyintézés talán mind közül a legfontosabb része a Neptunnak, ez alatt tudunk bejelentkezni az aktuális félévre, itt tudunk kérelmeket/kérvényeket kitölteni, úgymint a hallgatói jogviszony igazolás, itt tudjuk leadni a szoctámot, valamint az Erasmusra való jelentkezést. 


A Meet Street egy olyan „közösségi tér”, ahova az oktatók töltik fel a kurzussal kapcsolatos anyagokat – tematikák, olvasmányok stb. – azonban a Covid óta érdemes figyelni a Microsoft Teams felületét is, hiszen oda is érkeznek majd az órákhoz kapcsolódó dokumentumok.

Összességében nem egy bonyolult rendszer a Neptun, a probléma sokkal inkább a sebességével és a terhelhetőségével van, de ne aggódjatok, hamar bele fogtok szokni abba, hogy egy kis leleményesség szükséges, hogy ki tudjátok játszani a lassú felületet. Minden másra pedig ott a Neptun PowerUp, amiről csak annyit árulnék el, hogy ennek köszönhetően én sem kapok már idegösszeomlást, ha tárgyfelvételre kerül a sor.


Ha újdonsült gólyaként további hasznos információval szeretnél bővülni, magazinunk készített számodra egy kis segítséget! Keresd a BTK különböző pontjain a Gólyaszámot, tedd zsebre a zöld kis füzetet és vidd magaddal bárhová!  


Create Account



Log In Your Account