„Nagy büszkeség, ha te csinálod meg a bulit”

Prezsnyák Péter
2022.04.23.

Vonz a gólyatábor? Szeretsz szerepelni és te lennél az, aki felvezeti a programokat és fokozza a bulihangulatot? Adunk egy tuti tippet: akár már nyáron te lehetsz az, aki az egyetemisták kedvenc helyszínén, Sikondán osztja a lapokat. A BTK ugyanis válogatót indít és keresi új speakerét. A stafétabotot Greff Dóra adja át, aki többek között a Pécsibölcsészek gólyatáborát is hosszú éveken át vezette. Őt kérdeztük speakerségről, a felvételi folyamatáról és várható élményekről.

Mit érdemes tudni Dóriról, a PTE BTK fekete öves speakeréről?


Befejeztem már az egyetemet, pszichológia szakon szereztem alap- és mesterdiplomámat. Elég kalandos volt az elmúlt pár év, Erasmus+ programon is részt vettem. Jártam Finnországban és Olaszországban egyaránt. Mindkettő örök élmény marad. Finnországról nem sokat tudtam előzőleg, de érdekelt a kaland. Sokszor a fővárosban is mínuszok voltak, mégis imádtam minden percét. Utána azért nem ártott a mediterrán légkör sem. Nemcsak az időjárás volt ellentétes, hanem az emberek személyisége is: a finnek introvertáltsága után átütő volt az olaszok extrovertáltsága.


Ami azt illeti, voltak kultúrsokkok mindkét országban, Olaszországban például egyes helyeken külön tábla jelzi, hogy nem szabad dudálni az adott időintervallumban.

Most itt vagyok Pécsen, a szakmámban dolgozom egy nagyobb cégnél, és szeretnék majd egy nap a HR területtel komolyabban foglalkozni. Szerencsére még mindig a PTE család része vagyok, de a helyemre keresünk új speakert. Ezért is fogunk válogatót rendezni. 


Miért pont a pszichológia?


Valamennyire impulzív döntés volt, másrészt tudatos.


Nagyon szeretek emberekkel kontaktban lenni, érdekelnek a mentális folyamatok és családi vonatkozása is van a dolognak.


Úgyhogy passzol hozzám ez a szak. 


Hogy lesz egy pszichológusból speaker? 


Az én utam kissé váratlanul alakult így. Nem mondanám, hogy előre elterveztem, inkább belesodródtam. Amit egy pillanatra sem bántam meg. Mindig kivettem a részem a közösségi életben, lényegében attól kezdve, hogy Pécsre kerültem. Másrészt a színpadon is sokat szerepeltem. Lényegében ismertem már a társaságot és benne voltam a csapatban. 


Végül megkérdezték, hogy nem lenne-e kedvem hozzá. Meglepődtem, de természetesen igent mondtam. Körülbelül 4-5 éve már ennek, azóta mindig beszélek a fontos kari eseményeken.


Nemcsak gólyatáborban, hanem egyéb rendezvényeken is. Egyébként más területeken is szeretek aktív lenni, tagja vagyok például az Improvokál Társulatnak is.




Térjünk ki magára a speaker-válogatóra. Mikor lesz, hogyan lehet jelentkezni rá?


Május 5-én lesz a felvételi, a jelentkezés elindult. A válogató menete egyszerű. A zsűriben valószínűleg négyen leszünk: Fiser Bence és Vendég Bence, a HÖK elnöke, illetve alelnöke, továbbá Hosszú Norbi, legendás elődöm.


Nézőket is szeretnénk, tehát közönség előtt megrendezni a válogatót.

Kinek ajánlanád a jelentkezést?


Mindenkinek ajánlom, aki érez magában késztetést, de tényleg.


Ha megvan a spiritusz és az érdeklődés, bárkiből jó speaker válhat.


Minél többen jönnek, annál jobb. Persze nekünk így a kiválasztás is nehezebb lesz, de álljuk a sarat.


Nézzünk be kicsit a kulisszák mögé. Mire számíthat, aki speakernek jelentkezik?


A válogató egy előzetes tréninggel fog kezdődni, hogy kicsit jobban megismerjük egymást. Ezt követően jön az izgalmasabb rész, én magam is speciális feladatokkal készülök. Nem lőném le a poént, mindent a maga idejében. Alapvetően nagyon örülök neki, hogy megvalósul ez az egész.


Én egyfajta, ún. demokratikus vonalat szeretnék képviselni, hogy azoknak is legyen lehetőségük bekerülni a körbe, akik előtte nem tartoztak ehhez a közösséghez. 

Mi történik, ha valaki nem érzi elég felkészültnek magát ahhoz, hogy nézők előtt beszéljen, de szívesen gyakorolna? Mit tanácsolnál számára?


Igazából ez miatt találtuk ki az előzetes tréningeket is. Ott tudunk gyakorolni, fejleszteni a készségeket. Ha sokan jönnek, akkor még az is előfordulhat, hogy kétkörös lesz a válogató.


Összességében pedig tudunk mutatni olyan technikákat, amelyekkel “lefagyás” esetén is vissza tudnak jönni a speakerek, és folytatni a beszédet. 

Hogyan fogjátok szűrni a jelentkezőket? Lehetséges, hogy valaki “kiesik” a felvételin vagy inkább mentorként lesztek jelen?


Utóbbi. Szerintem aki kicsit is képes elképzelni magát ebben a szerepben, abban ott van a potenciál. Mi azon szeretnénk dolgozni, hogy megtaláljuk ezeket a pontokat és kihozzuk a maximumot mindenkiből.


Annak idején én sem teljesen hittem magamban, nem biztos, hogy magamtól elmentem volna egy hasonló eseményre.


Ennek ellenére csak bátorítani tudok mindenkit, hogy próbálja meg. 


Akkor mondhatni egyből mély vízbe is dobjátok a jelentkezőket.


Igen, belökjük őket a mély vízbe, vagyis aki jön, az szerepelhet a fő megmérettetésen, ahol reményeink szerint ugye közönség is lesz.



Mitől lesz valaki jó speaker? Mi a titkos recept?


Hogy őszinte legyek, én sem tudom. Szerintem az a fontos, hogy engedd el magad, és élvezd.


Ne feszülj rá, lazulj el és akkor minden rendben lesz.


Természetesen szükség van bizonyos készségekre ahhoz, hogy csinálni tudd. A program pedig ott van előtted, ahhoz mindig tudod magad tartani. Egyébként meg jó, ha bele tudod varázsolni a személyiséged is. 


Ha mégis ki kellene emelni három készséget, melyek lennének azok?


Nehéz kérdés, kizáró okok szerintem végülis nincsenek. Ami fontos, hogy tudj játszani a szavakkal, és nem árt az sem, ha nem vagy túl lámpalázas típus.


Egyébként viccesnek sem kell lenni feltétlenül, én sem tartom magam annak.


Még talán a szervezettséget tudnám említeni. Egyfajta készség az is, ha nem érdekel, hogy mit gondolnak mások.


Mi a speaker fő feladata? Egyfajta koordinátorként van jelen vagy motiválja is a hallgatóságot?


Alapvetően az, hogy elmondjuk az információt. Másrészt viszont nehéz kivonni magunkat az események hatása alól. Többször előfordult már, hogy olyan hangulat volt, hogy szinte bármit mondhattam volna a mikrofonba, úgysem hallja meg senki. A legjobb persze az, ha ezt a hangulatot a te szöveged idézi elő.


Nagy büszkeség, ha te csinálod a bulit. Főleg napokon keresztül. 

Mire számíthat, aki felvételt nyer?


Elsősorban a nyári gólyatáborba keresünk embert, de több mint valószínű, hogy az együttműködés nem áll meg itt.


Aki jól szerepel, az további feladatokra is számíthat. Másrészt pedig egyénileg is tudok olyan példákat mondani, amelyek motiválhatóak lehetnek: engem a PEN (Pécsi Egyetemi Napok) szervezői is hívtak már angol nyelvű speakernek, igaz, ez végül nem valósult meg, viszont egy másik nemzetközi program igen. Kinyitja a kapukat az ember előtt az ilyesmi. 




Miben más speakerként részt venni a gólyatáborban, mint gólyaként vagy vendégként?


Nagyobb felelősség, illetve a speaker a seniorokhoz is hasonlítható. Ha kézben tartod a dolgokat, akkor egyszerre tudod irányítani és élvezni is a dolgokat. Ez olyan, mint egyfajta flow-érzés. 


Egy három napig tartó buli azért a hangszálakat sem kíméli. 

Igen, nagyon kell figyelni arra is, hogy beoszd az energiád. Egy maratoni gólyatáborra alapból is előre fel kell készülni, főleg akkor, ha speakerként vagy seniorként fogsz részt venni. Nekem már megvannak a praktikáim, természetesen ehhez is tudok tanácsokat adni.


Milyen hívószavakat használnál ösztönzésképp?


Nagyon menő dolog speakernek lenni. Akár magadtól érzed a késztetést, akár a barátaid próbálnak rábeszélni, ne visszakozz és jelentkezz. Jó buli lesz. Gyertek!

???? A válogató időpontja: 2022. május 5. (csütörtök) 18:00

???? Helyszín: Szenes Klub

⏰ Jelentkezési határidő: 2022. május 1. 23:59


Csekkoljátok az esemény linkjét és töltsétek ki a jelentkezési lapot!

Fotó: Proksza Manó Xavér


Create Account



Log In Your Account