Mit adnak az Apollóban? – Kikapcsolódás a vizsgaidőszakban

Mihályi Emese Dorka
2024.05.23.

A vizsgaidőszakban mindenki el van havazva feladatokkal és tanulnivalókkal, így nem csoda, hogy hajlamosabbak vagyunk egész nap a szobánkban vagy egy könyvtárban ülve a könyveinket bújni. Azonban nem szabad ilyenkor sem teljesen elzárkózni a külvilágtól, különösen most, a jó idő beköszöntével. Ha azonban egyesek nem a természetben szeretnék tölteni a szabadidejüket, azoknak jó kikapcsolódás lehet barátokkal elmenni a város valamelyik mozijába. A következőkben a pécsi Apolló mozi kínálatából szemezgettem azok közül a filmek közül, amelyek leginkább érdekelhetik az egyetemi hallgatóságot és amikre barátokkal, vagy esetleg egyedül is élmény lehet elmenni.

Továbbra is megtekinthető több, 2024-ben Oscar-díjat nyert film, mint például a Téli szünet (The Holdovers, Alexander Payne, 2023), de adni fogják még a Szegény párákat (Poor Things, Yorgos Lanthimos, 2023) május 24-én, és az Érdekvédelmi területet (The Zone of Interest, Jonathan Glazer, 2023) május 28-án. Ezek a filmek eléggé felkapottak voltak ahhoz, hogy ne kelljen őket külön-külön bemutatni, de ha valaki mégsem ismerné őket, azok a belinkelt kritikák alapján tudnak tájékozódni.

Vetítésre kerül még május 30-a és június 5-e között a 12. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál magyar versenyprogramja is.  Hét egymást követő napon összesen 38 rövidfilmet fognak lejátszani, a részletes programért az Apolló mozi oldalát érdemes felkeresni.


Akik eddig nem látták volna a Kék pelikánt (Csáki László,  2024) vagy a Magyarázat mindenrét (Reisz Gábor, 2023), azok most megtehetik május 28-án és 29-én. Ez utóbbi film nagy port kavart a megjelenésekor és erősen megosztotta a magyar filmes közeget társadalmi és politikai mondanivalójával. A Kék pelikán ezzel szemben játékos stílusával és humoros karaktereivel egy tökéletes film lehet a nyárra és a kikapcsolódáshoz.

Végezetül, a mozi repertoárjának része még a Vincentnek meg kell halnia (Vincent doit mourir, Stéphan Castang, 2023), amit május 26-án és június 4-én vetítenek. A film főszereplője, Vincent (Karim Leklou) egyik napról a másikra az egész francia társadalom ellenségévé válik. Mindenki, akivel szemkontaktust alakít ki, meg akarja őt ölni. A történet előrehaladtával a kezdetben Vincentre korlátozódó agresszió egyre nagyobb méreteket ölt, majd a film végére eljön a teljes világégés. 

Játsszák még emellett Anne Fontaine új filmjét, a Bolerót (2024), amely Maurice Ravel (Raphaël Rersonnaz), francia zeneszerzőről szól, és arról hogy miként szerezte leghíresebb darabját, az 1928-ban bemutatott Bolérót. Az Apollóban május 27-én és június 1-én lehet megtekinteni. 

A fent felsorolt filmek mellett természetesen még sok érdekességgel vár a pécsi Apolló mozi, ezért ajánlom mindenkinek, hogy rendszeresen nézzen rá a moziműsorukra


Create Account



Log In Your Account