A tavasz beköszöntével egyre több friss zöldség jelenik meg a piacokon és az áruházak polcain, amelyekből könnyed és vitamindús ételeket készíthetünk. Márciusban a téli zöldségek mellett már felbukkannak az első tavaszi hajtások is, amelyeket széles körben fel lehet használni különböző fogásainkban, illetve néhányat a bátrabbak a saját kertjükben vagy akár a teraszon is fel tudnak nevelni.
A fenntarthatóság és az emberi szervezet számára is fontos tényező a szezonális ételek fogyasztása. Kora tavasszal ezek a zöldségek teremnek: - Spenót - Madársaláta - Rukkola - Póréhagyma - Retek - Sárgarépa - Cékla - Fejessaláta - Patisszon (ez a zöldség népszerű halhelyettesítő vegetáriánusoknak az utóíze miatt, érdemes kipróbálni, én nagyon ajánlom) - Karalábé - Piros kel - Zeller - Medvehagyma (ebben a személyes kedvencem, hogy ingyen hozzá lehet jutni a természetben is. Pécs környékén például Égervölgyben rengeteg nő, némi elővigyázatossággal ki lehet menni bármikor szedni pár csokorral) Ezekből az alapanyagokból nemcsak salátákat, hanem ízletes és teljes értékű főételeket, leveseket is készíthetünk, melyekre hoztunk is néhány példát számotokra. Saláták 1. Friss tavaszi saláta retek és rukkola kombinációjával Hozzávalók: - 1 csokor retek - 2 marék rukkola - 1 fej fejessaláta - 1 evőkanál olívaolaj - 1 evőkanál citromlé - Só, bors ízlés szerint Elkészítés: A retket vékony szeletekre vágjuk, a fejessalátát felaprítjuk, majd a rukkolával egy tálba tesszük. Olívaolajjal, citromlével és fűszerekkel ízesítjük. Egyszerű, de nagyszerű saláta, amely kiváló kiegészítése lehet bármely főfogásnak. 2. Spenótos-madársalátás mix Hozzávalók: - 1 marék friss spenót - 1 marék madársaláta - 1 szál póréhagyma - 1 sárgarépa reszelve - 1 evőkanál balzsamecet - 2 evőkanál olívaolaj Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a spenótot és a madársalátát egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt póréhagymát és a reszelt sárgarépát. Balzsamecetes-olívaolajos öntettel meglocsoljuk, majd alaposan összeforgatjuk. Egyéb szezonális receptek, főételek: 3. Medvehagymás krémleves Hozzávalók: - 1 csokor medvehagyma - 1 közepes fej burgonya - 1 kis fej vöröshagyma - 100 ml tejszín - 2 evőkanál olívaolaj - Só, bors, paprika, petrezselyem ízlés szerint Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágjuk és olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, majd felöntjük vízzel vagy alaplével. Amikor a burgonya megpuhult hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát és pár percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, végül a tejszínt belekeverjük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, néhány percig hagyjuk még főni. 4. Céklás-sárgarépás tócsni Hozzávalók: - 1 közepes cékla - 2 közepes sárgarépa - 1 tojás - 2 evőkanál zabpehely - 2 evőkanál liszt - Só, bors, fokhagyma ízlés szerint - Kevés olaj a sütéshez Elkészítés: A céklát és a sárgarépát lereszeljük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Serpenyőben kevés olajon kis lepénykéket formázva mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Joghurtos vagy tejfölös mártogatóssal tálaljuk. Ezek a szezonális receptek nemcsak finomak, hanem tele vannak a szervezet számára fontos tápanyagokkal is.Érdemes kihasználni a tavaszi zöldségek frissességét és minél több vitamindús fogást beilleszteni az étrendünkbe!