Magyarország Tortája 2021 – A Napraforgó az idei győztes

Bali Cintia
2021.09.02.

Augusztus 20. a magyar államalapítás ünnepe és a magyar katolikus egyház Szent István tiszteletére tartott főünnepe. Azonban nemcsak a vidám és színes ünnepi kavalkád miatt várjuk minden évben ezt a napot, hanem azért is, mert az édesszájúak ekkor kóstolhatják meg először az Ország tortája díj győztesét. 

Bár idén már tizenötödik alkalommal került megrendezésre a rangos megmérettetés, korábban soha nem volt alkalmam megkóstolni a verseny győztesét, pedig engem aztán süteménnyel bármikor kenyérre lehet kenni.

Idén végül úgy döntöttem, hogy elballagok, és zsákmányolok egy szeletet a Napraforgó névre keresztelt díjnyertes tortából, amelyet Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest) készített.




A napraforgómezők által ihletett sütemény minden tekintetben méltó a nevéhez. A felső, joghurtos réteg körte- és mézíze üde nyári hangulatot kölcsönöz, a legjobb része azonban mégiscsak a pirított napraforgómagból és csokoládéból készült alap, amelyen az egész sütemény nyugszik.

Bár a tortámat elmajszolva elégedetten távoztam a pénztártól, meg kell hagyni, hogy majdnem kifordultam a cukrászdából, amikor megláttam, hogy mégis milyen áron vesztegetik egy szeletjét az ország tortájának.

Jobb, ha már most felkészülünk, ez a kóstoló nem egy pénztárcabarát mulatság, ugyanis 850 és 990 forint közti áron juthatunk hozzá egy szelethez. 



A Magyarország tortája díjjal együtt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével ma már évente kiosztják a Magyarország cukormentes tortája címet is, ahol nem csak a küllemet és az ízvilágot értékelik, hiszen a kalóriatartalom és az alapanyagok kiválasztása is igen fontos szerephez jut. A díjat az idei évben a Beszterce rózsája fantázianevet viselő tortának sikerült elnyernie, amely akár az édességet kedvelő cukorbetegek étrendjében is jól megférhet.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének számításai alapján egyetlen szelet mindössze 206 kcal-t tartalmaz, míg szénhidráttartalma csupán 12,4 gramm.

A sárgabarackos ízvilágú torta megálmodója Füredi Krisztián (Tápiószecső, Hisztéria cukrászda), akinek munkáját az Egy a Természettel alkategóriában is elismerték. Utóbbi kategóriát a Vadászati és Természeti Világkiállítás apropóján szintén a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete hirdette meg. A kategória célja elsősorban az volt, hogy olyan új és kreatív sütemények lássanak napvilágot, melyek jellegzetes ízeit a Magyarországon található erdőkben és mezőkön fellelhető alapanyagok határozzák meg. Az említett süteményeket augusztus 20-a óta több pécsi cukrászdában is megkóstolhatjuk. 

A teljes lista megtalálható többek között az Ipartestület oldalán is.

A fotók forrása: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete


Create Account



Log In Your Account