Kulturális körkép – programok a tavaszi hónapokra

Mihályi Emese Dorka
2024.03.27.

Az egyetemi teendők és elfoglaltságok mellett szüksége van mindenkinek egy kis kikapcsolódásra, amikor a barátaival töltheti az időt mindenféle kötelezettségektől mentesen. Pécs szerencsére az elkövetkező hónapokban is rengeteg lehetőséget biztosít a hallgatóknak a szabadidejük eltöltésére, legyen az egy múzeumlátogatás, vagy egy új film megnézése a moziban.

Márciusban és áprilisban több új film is érkezik a pécsi mozikba, többek között megtekinthető a Dűne: Második rész (Denis Villeneuve, 2024), valamint március 15-e után érkezik a Most vagy Soha! (Lóth Balázs, 2024), ami a Petőfi-emlékév alkalmából készült nagyszabású magyar játékfilm. Mindkét filmet vetíti az Apollo és az Uránia mozi is, az előbbiben emellett olyan filmeket tudtok még megnézni, mint az Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest, Jonathan Glazer, 2023) vagy az Egy zuhanás anatómiája (Anatomy of a Fall, Justine Triet, 2023).

A mozik mellett a színházak is tartogatnak izgalmas lehetőségeket.

A Janus Egyetemi Színház két darabja is megtekinthető lesz április hónapban: a Szókratész védőbeszédének bemutatója április 12-én lesz, azonban aki ezen nem tud részt venni, az elmehet rá április 13-án, 14-én vagy akár május elején is. Emellett játszani fogják még április 20-án és 24-én a Karnyónét is. A Pécsi Nemzeti Színházban megtekinthető lesz egész márciusban A király beszéde Lipics Zsolt rendezésében, ami V. György fiáról, III. Eduárdról szól. A darab a 2010-ben megjelent film alapján készült (The King’s Speech, Tom Hooper, 2010). Emellett játsszák még A mi utcánkat március 27-én és április 21-én is. A darabot Szabó Attila írta át színpadra Tar Sándor azonos címmel megjelent novelláskötete alapján. Aki a balettet kedveli jobban, annak a Faust, az elkárhozott című előadást tudom a figyelmébe ajánlani a Pécsi Balett előadásában. 



A jó idő beköszöntével sokan bóklásznak a városban programokra vadászva, élvezve a napsütést.

Ilyenkor érdemes betérni a városi múzeumokba az időszakos kiállításokra. A Janus Pannonius Múzeum most több ilyen lehetőséget is nyújt. A „Ködképek a kedély láthatárán” című képtár május 19-ig látogatható, ahol a Pécsett alkotó művészek művei, valamint a 19. századi Pécsről és annak lakóiról készült képek gyűjteménye várja az érdeklődőket. Továbbá március 31-ig még megtekinthető a Kismányoky Károly munkáiból összeállított posztumusz tárlat is. A művész a Pécsi Műhely tagja volt, képeire több irányzat és ideológia is hatott.

A fentebb felsorolt lehetőségek természetesen csak egy kis hányadát fedik le a Pécs kínálta programoknak.

Mindenkit arra buzdítok, hogy a jó idő beköszöntével töltsön minél több időt a szabadban, akár a város parkjaiban, akár a környező erdőkben, és emellett maga is járjon nyitott szemmel a város programjait illetően.


Create Account



Log In Your Account