Kul-túrázzunk

Rónoki Bertalan
2023.09.25.

Kultúra nélkül mit érek én? Mielőtt szemed lesütve fontolsz sanda választ, hadd nyugtassalak meg; ha a Pannonföld e hűs rögén, a PTE-n leszel bölcsész, nem kell emiatt aggódnod! Pécs egy piciny ékszerdoboza hazánknak, ami telis-tele van meglepetésekkel, mik arra várnak, hogy a frissen érkezett egyetemi polgárok felfedezzék őket.

A kultúra éltető eleme Pécs városának, és hogy mennyire fontos része az egyetemista élet vérkeringésének is, arra Turczi István költő egy korábbi, lapunknak adott interjújából lenne a legegyszerűbb választ találni:


„A kultúra egy olyan légzőnyílás, amelyen át friss oxigén érkezik az emberek tüdejébe, ami által megújulva, szellemileg és érzelmileg megerősödve vethetik bele magukat a hétköznapok küzdelmeibe.”

A továbbiakban a pécsi kulturális élet színe-javát mutatom be nektek, a teljesség igénye nélkül.

 

A mozgóképek világa


Kezdem a legegyszerűbben összegezhetővel, a három mozival. A szinte minden nagyobb városban fellelhető Cinema City aktuális és mainstream filmeket vetít. A hibrid Uránia Moziban vegyesen találhatók meg a vetítéshez kötött beszélgetések, a filmklasszikusok újrajátszása és az új filmek. Ide eddig több alkalommal is volt PTE-s kedvezmény, ami még a diákkedvezménynél is jobban megérte. Általában a félév elején érkezik erről körüzenet. Az igazi különlegességet pedig direkt a kör végére hagytam, ami nem más, mint egy igazi művészmozi, az Apolló! Picit ugorjunk vissza a történelemben, úgy 1912-ig, amikor megépítették ezt a csodás épületet, amit már ekkor kifejezetten hangosfilm-színháznak terveztek. Mostani formáját 2014-ben öltötte, s ez a régió egyetlen művészmozija, amit egy szabad, független, közhasznú, helyi nonprofit alapítvány üzemeltet.


Többségében olyan alternatív filmélményben lehet részünk, amit máshol nem találhatnánk meg (esetleg Budapesten). Mindezt kifejezetten barátságos áron kínálja a mozi.

Az Apollóban rendszeresen vetítenek a Verzió Filmfesztivál (Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál – a szerk.) nemzetközi palettáról válogatott dokumentumfilmjeiből, emellett szakértői beszélgetéseket is szerveznek a nézők számára.




Grafika: Gálfalvi Erika

 

Színház az egész világ!


Pécsen szinte biztosan. Majdnem minden sarokra juthatna egy: OSZIP, Escargo Hajója, JESZ, Harmadik Színház, Nemzeti Kamaraszínház, Nemzeti Színház, Horvát Színház, Bóbita Bábszínház, Márkus Bábszínház, Tandem Színtársulat, Improvokál Társulat, Pécsi Playback Színház. A nagy sietségben még az is lehet, hogy kifelejtettem valamit, bár amennyi van, lehet, hogy épp most született egy új formáció vagy helyszín. Maradjunk itt is a bűvös hármasnál, bár mindegyik érdemelne pár szót. Kezdjük kicsit sem elfogultan a JESZ-szel, azaz a Janus Egyetemi Színházzal. 1996-ban jött létre, végül 2011-ben a Zsolnay Negyedbe költözött, rendszerint lelkes hallgatók bevonásával valósulnak meg darabok. Másodikként egy improvizációs színházat említenék meg számotokra: az Improvokál Társulatot. Minden második héten találkozhatsz velük. Az előadás alkalmával nincs előre megírt szöveg- vagy forgatókönyv, csupán a mindenre elszánt improvizatőrök. Illetve egy igazán izgalmas lehetőség a PISZE, ami egy heti nyitott műhelye, ahol az érdeklődők kipróbálhatják magukat a műfajban. A részletekről a Facebook-oldalukon érdeklődj. És akkor ott van még a Harmadik Színház, a pécsi színházi élet igazi gyöngyszeme, ami a bányász művelődési házból lett a régió színházi életének kiemelkedő helyszíne, Vincze János vezetésével. Az elmúlt időszakban, bajba került anyagailag, de talán ez még kreatívabb megoldásokra ösztönözve a színház dolgozóit.

 

Szabad a színpad!


Pécs a szabadszínpadi produkciókban sem szenved hiányt! Számomra az egyik első élmény ilyen téren a Slam Poetry Pécsnek köszönhető, ami átküzdötte magát a Covid–19 nehézségein is, és jelenleg a Művészetek és Irodalom Házában helyet kapva tölti meg rendszeresen a nagytermet.


Az események három részből állnak: az első a nyitott rész, ahol bárki felléphet bármilyen szöveggel, ezt követi egy showcase, ahol egy meghívott vendég hozza a slamekből és más írásokból álló műsorát, majd zárásul a verseny, ahol általában egy megadott témára írt szöveggel kell jelentkezni.

A dobogósok a Bagolyfészek Könyvesbolt és Antikvárium által felajánlott nyereményekkel gazdagodnak. Illetve a versenyben részt vevő „slamszüzek” – akik életükben először állnak színpadra – is kapnak egy könyvjutalmat. Minden hónap második szerdáján találkozhattok az eseményeikkel.


Az ésatöbbi mostanra a Szabadkikötőbe költözött program, és bármily meglepő, ez is a nyitott részvételiségen alapul, ahol jelentkezhetsz zenével, verssel, stand-up szöveggel vagy monodrámával is akár. Eddig elég kaotikusan változtak az időpontok, de talán mostanra kialakult a kéthavonkénti program. Nem kell hogy hiányold a zenét se! Ugyanis erre is van egy open mic a Trafikban. Az évadkezdés és a részvétel részleteivel kapcsolatban keresd a Pécsi Music Society oldalát, ahol a félév elején mindent megtalálsz majd.

Ha ez mind még kevés volna, a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában és a Civil Közösségek Házában például számos további programot találhatsz.



Create Account



Log In Your Account