Környezetvédelmi akciónap – Mit tehetek én?

Dani Sára
2024.05.18.

2007 óta tartják május 15-én a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónapot (International Day of Action on Climate Change), amely keretein belül a résztvevők a klímaváltozás veszélyeire, illetve a hatások csökkentésének fontosságára próbálják felhívni a figyelmet. Igyekeznek cselekvésre ösztönözni az embereket, ezzel is nyomást gyakorolva a döntéshozókra.

Alapvető tendencia és hozzáállás a legtöbb társadalmi probléma esetében – így a környezetvédelem sem képez kivételt –, hogy sokan rosszul állnak hozzá. Nyilván elismerik a tényt, hogy létezik a probléma, hiszen a csapból is ez folyik, de emellett sajnos úgy gondolkodnak róla, hogy ők nem tudnak mit tenni az ügy érdekében. A kapitalista nagyvállalatok irányítása alatt a felfokozott termelés és a károsanyag-kibocsátás mellett, amit mi magánemberként teszünk vagy tehetnénk, az vajmi kevés, és lemondóan csak tovább zsörtölődünk.

Itt jön képbe a lokalitás. Érdemes kicsiben, a közvetlen környezetünkben elindítani a változást és a tudatos zöld gondolkodást. Ez segít abban, hogy apróbb sikerélményeket érjünk el, és a pozitív hatásait is lássuk a cselekedeteinknek. Így a motivációnk is megmarad, nem mellesleg pedig érzékeljük, hogy mi magunk már kevésbé vagyunk részei a negatív körforgásnak.

Azt hiszem, nekünk bölcsészeknek nem kell bemutatni a vászontáskákat – ha éltetném a sztereotípiákat –, ez már magában is egy jó kezdet a környezettudatossághoz. Hoztam még néhány zöld tippet és ötletet, amiket egyetemistaként könnyedén beépíthettek a mindennapokba.

Közlekedés

Az EU-ban az üvegházhatású gázok több, mint negyede a közlekedésből származik, a rengeteg jármű nagyban hozzájárul a légszennyezéshez a városokban. Ha van rá lehetőségetek, környezettudatos szempontból is fontoljátok meg az utazási opciókat. Erre megoldás a tavaszi, nyár eleji jó időben a biciklis, a rolleres és a gyalogos közlekedés, nem utolsósorban pedig a tömegközlekedés, amiből szerencsére már bőséggel akad elektromos megoldás is. Hosszabb távolságokon érdemes megfontolni a vonatot vagy az autómegosztó szerveződéseket is, például a carpoolingot.

Vízfogyasztás

Ne vedd az iváshoz szükséges vizet!

A karon és a kihelyezett tanszékeken belül vannak ivókutak, ahonnan szénsavmentes, szénsavas, de még melegvizes opciókból is lehet válogatni, így nincs más dolgod, mint hozni magaddal a saját kulacsodat.

Érdemes felkeresni ezeket a kutakat, mert egyszerű, hatékony, ingyen van, és még környezetbarát is.


Grafika: Horváth Anna

A közösségi médián eltöltött idő

Nemcsak egészségügyi hatásai vannak a közösségi médián eltöltött idő redukálásának, hanem bizony a természet is pozitív hatásait látja viszont. A világ hatalmas internethasználatát fedező energiák fosszilis forrásokból származnak. A nagy közösségi média és streaming szerverek fenntartása és használata hetenként több ezer tonna szén-dioxidot bocsát ki a levegőbe.

Kertészkedés

A növények, virágok gondozása nemcsak a környezetre van jó hatással, hanem tudományosan bizonyított, hogy a mentális egészségre is pozitívan hat. Sokan nem mernek belevágni, mert úgy gondolják, ehhez nagy helyre és sok időre van szükség, de egy kisebb konyhakert akár virágládákban, akár az ablakban is megvalósítható. A zöldségek vagy fűszerek termesztése a kiadásainkat is csökkentheti, és úgy is elkezdhető, hogy már eleve elültetett formában szerezzük be a kiszemelt növényeket, és azt gondozzuk tovább.

Edukáció és petíciók aláírása

Tájékozódj a témában és taníts másokat is, oszd meg velük azokat az ötleteket, amiket te is sikeresen tudtál alkalmazni.

Írj alá környezetvédelmi petíciókat és nyílt leveleket, amelyekkel közvetlenül azokat a bizonyos kapitalista nagyvállalatokat célozzák meg.

A UI GreenMetric World University Rankings a világ egyetemeit hatféle szempontból rangsorolja. Megvizsgálja az egyetemek infrastruktúráját, a közlekedést, a vízhasználatot, a klímaváltozásra való odafigyelést és az azzal kapcsolatos kutatásokat, valamint a szeméttermelést.

2023-ban, összesen 1183 intézmény közül a PTE a 23. helyet érte el a nemzetközi rangsorban, a magyar egyetemek közül pedig első lett, így az ország legzöldebb egyetemének számít.

2016-ban a PTE Zöld Egyetem Program is létrejött, amelynek célja szintén az ökológiai tudatos nevelés a tudomány és az oktatás segítségével.



Create Account



Log In Your Account