Szerencsére manapság már többet hallani érzékenyebb témákról. De vajon oda is figyelünk ezekre? Nem mindegy, hogy csak beszélünk róluk, vagy törődünk is azokkal az emberekkel , akiknek ezek a mindennapjaik jelentős részét képezik. . Hiszen nem csak arról van szó, hogy nehéz. Cukorbetegséggel együtt élni már önmagában is hihetetlenül sok kihívással jár. Pedig még nem is beszéltünk arról, hogy mennyi nem kívánt tanács és érzéketlen hozzászólás érkezhet azok felé, akiknek az életük része ez az egészségügyi probléma
A november hónap ugyanúgy szól azoknak is, akik nem élnek együtt ezzel, de nem kell mindjárt nagy dolgokra gondolni. Elég mindössze egy valamit szem előtt tartani: az empátiát. Hogyan lehet ott lenni valakinek úgy egy nehéz helyzetben, hogy igazán támogatni tudjuk és ne jelentsünk plusz terhet az számára? Ennek egy egyszerű módja lehet akár az is, ha olyasmit sütünk, amit ők is bátran fogyaszthatnak. Három olyan receptet hoztam most nektek, amik tökéletesen passzolnak az őszi időszakhoz és akár egy családi vacsora vagy egy baráti összejövetel nagyszerű kiegészítői is lehetnek. 1. Sütőtökös pite - az asztal sztárja Hozzávalók: 180 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt 100 g finomliszt ½ csomag sütőpor 45 g DW 1: 4 ( négyszeres erősségű édesítő, például Dia-Wellness) 1 ek vanília aroma 125 g margarin vagy vaj 1 tojás sárgája 50 g tejföl (amennyit felvesz, ez eltérő lehet) A tökös krémhez: 60 dkg sütőtökpüré 17 dkg tejszín 4 tojás 1 ek keményítő 5 dkg por eritrit 1:4 arányban ízlés szerint adhatunk hozzá pumpkin spice fűszerkeveréket Elkészítés: Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és az édesítőt. A lisztes keverékhez adjuk hozzá a vanília aromát, a margarint, a tojássárgáját és a tejfölt, amiket előtte egy másik tálban keverjünk el. Végül gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztát, majd 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni. Ezután nyújtsuk ki a tésztát és rakjuk a piteformába. Süssük nagyjából 15 percig 180 fokon. Érdemes egy villával kis szúrásokkal ellenőrizni a tészta állapotát. A tökös krémet botmixer segítségével addig turmixoljuk, amíg egy homogén masszát nem kapunk. Ezután mehet a megsült tésztára. Ha szeretnénk, a tetejét díszíthetjük. Végezetül kb. 165 fokon süssük még 40-45 percig. 2. Teljes kiőrlésű Bagel – a rohanós egyetemi napokra Hozzávalók: 400 g teljes kiőrlésű búzaliszt 180 g búzafinomliszt 1 tk só 1 tojás 1 ek növényi olaj/ margarin 340 ml kézmeleg víz 1 csomag instant élesztő A Bagelek tetejére mehet szezámmag vagy mák. (A profik használhatnak everything bagel seasoning-et. ) Elkészítés: Egy tálba mehet a liszt, az élesztő és a só, illetve a víz, a tojás és az olaj. Ezeket addig dagasszuk, amíg össze nem áll. Ha már szépen elválik a táltól tegyük félre kelni 1 órára. Ezután a tésztát osszuk 12 egyenlő részre, formáljunk lyukakat a gombócok közepébe és csináljunk karikákat belőlük. Hagyjuk megint 30 percet pihenni. Forraljunk egy lábosban vizet és tegyünk bele egy evőkanál édesítőt. A Bageleket főzzük a lobogó vízben kb. fél percig. Ezután helyezzük őket sütőpapírra és szórjuk meg a tetejüket. Végezetül a 220 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre. *egy darab Bagel: 177 kcal : 30,6 gramm ch 2,3 gramm zsír 6 gramm fehérje 3. Sajtos rúd – egyszerű, de nagyszerű vendégváró Hozzávalók: 250 g tk tönkölybúza 200 g vaj 250 g túró 125 g sajt a tésztába, a rudak tetejére pedig szintén 125 g 1 ek só fűszerezéshez: paprika, köménymag vagy amit csak szeretnénk Elkészítés: 20 perc alatt 200 fokon süssük készre, ajánlott a légkeverés használata. Remélem senki számára nem bizonyultak ezek a receptek túl nagy falatnak. Ahogy a mondás is tartja, gyakorlat teszi a mestert, és úgysem az volt a lényeg, hogy milyen szép piteformát használtunk vagy milyen tökéletesek lettek végül a bagel-ek. Hiszen többet jelent ez annál, mint pusztán pár óra görnyedés a konyhában. Tettünk valamit valakiért, aki fontos számunkra. A tettek példákat, a példák pedig változást szülnek. Nagy és érzelgős szavak ezek, de mind egy recepttel kezdődtek. Nem is hangzik rosszul, nem? Nem kell mindig nagy dolgokban gondolkodni, sokszor egy kis gesztus is elég lehet.