Karácsony kontra vizsgaidőszak

Endrődi Csaba
2023.12.22.

A december szinte mindenki számára a karácsonyról szól, ami érthető, hiszen a rádiók, az üzletek és a reklámok ünnepi tematikájú kereszttüzében nehéz másra gondolni. Az emberek izgatottan készülődnek a szentestére, azon gondolkodnak, hogy milyen ajándékkal lepjék meg a szeretteiket, hogyan varázsolják még csodásabbá a december 24-ét. A várakozás és készülődés után a karácsony a már jól megérdemelt pihenésről szól – már akiknek. Az egyetemistákat ebben a meghitt időszakban más is foglalkoztatja: kihívás felhőtlenül örülni az ünnepeknek a december végi vizsgaidőszak miatt. Hogyan lehet ilyenkor megőrizni a nyugalmat? Hogyan kellene kezelni a stresszt, és bármiféle aggódás nélkül igazán megélni a karácsonyt? Ebben igyekszünk nektek néhány tanácsot adni.

A legjobb megoldás a tudatos készülődés. Ahogy a karácsonyi ajándékvásárlást sem szerencsés az utolsó pillanatra hagyni, úgy az összes tananyagot sem tanácsos a vizsga előtti pár napban egyszerre megtanulni.

Érdemes ütemtervet készíteni már jóval a vizsgaidőszak előtt, beosztani, hogy mikor, mit és mennyit kell tanulni a kívánt jegyért.

A vizsgákat is érdemes úgy ütemezni, hogy a decemberi és a januári időszakban is legyen lehetőséged nekivágni, hiszen ha valamelyik tantárgy nehezen teljesíthető, akkor szükséges lehet a több alkalom. Sokan profin halogatnak, és mindent az utolsó pillanatra hagynak, még a karácsonyi időszakot is tanulással töltik. Azonban fontos a kikapcsolódás, ami többet használ, mint árt. A két ünnep között már nem érdemes tanulni, fontos inkább pihenni és minőségi időt tölteni a családdal. Kipihenten a tanulás is könnyebben fog menni.


Grafika: Horváth Anna 


Nem muszáj minden időt a tanulásra fordítani.

Segíts a családodnak, süssetek, díszítsetek együtt – ők örülni fognak, te pedig el tudod terelni a gondolataidat a tanulásról és a vizsgákról, ami határozottan jót fog tenni.

Ha képes rá az ember – és nem húzza vissza az ágy –, nagy segítség lehet a koránkelés. Az agy a korai órákban működik a legjobban, így érdemes ide ütemezni a tanulást – ám ez csak akkor hasznos, ha korán lefekszel előző éjszaka.

A közösségi média korlátozása is egy hasznos trükk. Egyrészt azért, mert karácsony csak egyszer van egy évben, ilyenkor fontosabb a családdal foglalkozni, az Instagram tud várni. Másrészt nincs szükséged arra, hogy a szaktársak pánikot keltsenek benned a folyamatos üzenetekkel.

Mielőtt hazamész a családhoz, érdemes lehet a barátaiddal, szaktársaiddal összeülni és közösen átnézni a tananyagot. Ha mások is tanulnak körülötted, akkor kevésbé fog elkalandozni a figyelmed, és jobban fogsz tudni fókuszálni a tanulásra. Így rengeteget tudsz készülni a vizsgákra, aztán pedig stresszmentesen élvezheted a karácsonyt.

Figyelj magadra.

Tarts rendszeresen szüneteket a tanulás során. Oszd be az idődet. Olykor állj fel az asztaltól és sétálj egyet, kérdezd meg, hogy miben segíthetsz a rokonoknak. Alkalomadtán jutalmazd meg magad valamivel, hogy ne veszítsd el a motivációd.

Nincsen mindenki számára tökéletes taktika arra, hogyan egyeztethető össze a vizsgaidőszak a karácsonnyal. Mindenkinek más módszer válik be, de mi reméljük, hogy sikeresen megtaláljátok az egyensúlyt ebben az időszakban. Egy biztos tippet tudunk adni, mégpedig azt, hogy bármilyen nehéz is az egyetem, bármennyi beadandót is kell leadni, próbáljatok meg kikapcsolódni és élvezni a karácsonyt, a szeretteitekkel töltött időt. A jövőbeli énetek meg fogja köszönni.


Create Account



Log In Your Account