JÁTSZ/MA – Egy rövid társasjáték-bemutató

Sudár Dorottya
2024.06.17.

Tombol a nyár, forr a levegő, az ember pedig másra sem vágyik, minthogy a strandon hűsöljön egy finom lángos mellett. Véget ért a félév, így jöhet a jól megérdemelt pihenés. Ez a cikk az iszogatós estéket hivatott egy kicsit felborzolni – természetesen jó értelemben –, hiszen mi társul jobban egy jó hideg korsó meggysör mellé, mint egy társasjáték? A következőkben két rövidebb bemutatót olvashattok olyan játékokról, amik garantáltan feldobják a hangulatot!

1. Robbanó cicák (Exploding Kittens)

„Egy kártyajáték azoknak, akik szeretik a cicákat és a robbanásokat. És a lézersugarakat. És néha a kecskéket.”

Ez a játék egy továbbgondolt orosz rulett, kicsit felturbózva egyedi, vicces elemekkel. A játékosok igyekeznek elkerülni, hogy a pakliból robbanó cicát húzzanak – több-kevesebb sikerrel –, ezzel párhuzamosan rontva a társaik esélyét is, hogy ne robbanjanak fel. A robbanások ugyan kivédhetők, de vajon kinek sikerül minden alkalommal megmenekülnie? 

Négyféle kártyatípust különböztetünk meg egymástól: 

  1. egyszerű lapok, amiket kettesével vagy hármasával lehet aktiválni;

  2. akciókártyák, amikkel másokat szívathatunk meg, ezzel is a nyerési esélyeinket növelve;

  3. hatástalanító lapok, amivel magától értetődően a detonációkat lehet kivédeni;

  4. robbanó cica-kártya, ami maga az időzített bomba.

Ez a kártyajáték 2-5 fővel játszható, de szerintem akkor a legizgalmasabb, ha legalább négyen vagytok. Ez egy gyors és pörgős játék, nem válik vontatottá, hiszen a húzópakliból hamar elfogynak a kártyák. A csavar abban rejlik, hogy hiába csökken a felhúzható lapok száma, a robbanó cicák mindig visszakerülnek a pakliba, így sosem lehet senki teljesen biztonságban.

A társasból többféle kiadás is elérhető az alapjátékon kívül.

Megvásárolható a partipakk, amivel növelni lehet a játékosok számát, valamint plusz kártyákat is tartalmaz. Ha valaki nem szeret cicákat robbantgatni, de felkeltette az érdeklődését a játék, akkor neki találták ki a minyonos változatot.

Ezenkívül a társashoz kiegészítő kártyacsomagok is megjelentek, ilyen például a Zombie Kittens, a Barking Kittens, de akár az NSFW (18+-os) pakk is.


2. Unikornisok, a rémes ménes (Unstable Unicorns)

„Toborozz unikornissereget! Döfd hátba a barátaid! Mától az unikornisok a barátaid!”

A következő kártyajáték, amit hatalmas szívvel ajánlok mindenkinek, az Unikornisok, a rémes ménes nevezetű társas. 

A játék célja, hogy egy kisebb unikornissereget toborozzunk a saját karámunkba, ezzel párhuzamosan pedig akadályozzuk a társainkat saját csapatuk összegyűjtésében.

Hétféle kártyatípust különböztetünk meg egymástól:

  1. Mezei és Pólyás unikornisok – ők az unikornissereg lehetséges tagjai, mezei egyszarvúak képességek nélkül;

  2. Varázslatos unikornisok – szintén a sereget bővítik ezek a lapok, viszont ezeknek az egyszarvúaknak már különböző tálentumaik vannak, amikkel magunkat erősíthetjük, vagy a partnereinket gyengíthetjük;

  3. Varázslat kártyák – ahogy a neve is árulkodik róla, ezek a lapok különféle mágiák, amiket a kijátszás alkalmával aktiválnak a játékosok

  4. Tápolás kártyák – angol nyelven Upgrade lapok, amik a saját karámba helyezhetők, és pozitív hatásúak;

  5. Hányattatás kártyák – angol nyelven Downgrade lapok. A Tápolás kártyák ellentéte, negatív hatásúak. Társaink hátráltatása érdekében az ő karámjukba érdemes behelyezni;

  6. Azonnali kártyák – az alapjátékban ezek a lapok a Nyeh!-kártyák. Ezek az ellenfeleink akcióit tudják blokkolni. Ha nem tetszik egy cselekedet, ami téged gátolna, vagy a játékostársadat erősítené, mondj nemet rá!

Ez a játék 2-8 játékos részére van kialakítva. Külön játékmód van 2 fő esetén, ami épp olyan élvezetes, mint több játékossal. Ez egy hosszabb játék, a sok taktikázás megköveteli az időt. Kiesni nem lehet. Ha valaki el is pusztítja a seregedet, talpra lehet állni, és újat verbuválni. A játéknak akkor van vége, ha a legügyesebb játékos minden akadály ellenére összegyűjti a 6 egyszarvúját a karámjában.

Ebből a társasból is több kiadás készült, valamint számos kiegészítő csomag is kapható a még agyafúrtabb játékélményért.

Minden pakk más és más, van közöttük például fantasy, apokalipszis vagy horror tematikájú, de NSFW változat is készült, ami bővelkedik a felnőtt és a fekete humorban.

Ha esetleg valami nem lenne egyértelmű számotokra a játékokat illetően a szabályfüzet elolvasása után sem, akkor ajánlom figyelmetekbe a Mit játsszunk? YouTube-csatornát (katt ide), ahol Zoli és Réka kalauzol el benneteket a társasok világába, és zanzásítva ismertetik a játékokat.



Create Account



Log In Your Account