Játék a semmiből – 2020 bejött az Among Usnak

Fábián Patrik
2021.08.07.

Az Among Us sikere legjobban a hazai Follow the Flow együttes sztorijával modellezhető: nem tudja senki, honnan jött, mégis hihetetlenül rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert. Igaz, hogy a játék 2018-ban jelent meg, mégis 2020 májusában robbant be igazán, azóta folyamatosan növekszik a felhasználók száma.

Ez elsősorban a felkapott youtubereknek, streamereknek köszönhető, akik megtalálták ezt a filléres, mégis zseniális játékot. Míg januárban alig ütötte meg az egymilliót az appot letöltők száma, szeptemberben hirtelen negyvenmillió fölé ugrott, és jelenleg több mint százmilliós tömeget tudhat magáénak.

Magyarországon az iskolakezdéssel robbant be a köztudatba, általános iskolásoktól egészen a gimiken át, még az egyetemeken is ezzel játszottak.

Voltak olyan általános iskolák, ahol be akarták tiltani, ugyanis még óra közben is ezzel foglalatoskodtak a diákok, de volt, ahol szünetekben még a pedagógusok is csatlakoztak hozzájuk.

De miről is szól az Among Us? A modern környezetbe ültetett „gyilkosos játék” letisztult és egyszerű szabályokkal várja az izgalomra vágyókat. Az egész történet az űrben játszódik, és a felhasználóknak feladatokat kell megoldani, melyekkel helyrehozhatják a meghibásodott műszereket.

Egyszerre 4-10 ember indíthatja el a játékot, ami az első pillanatokban véletlenszerűen kisorsolja a szerepeket. A csapat nagy része egyszerű asztronauta lesz, akik az üzemi hibákat igyekeznek mihamarabb elhárítani; mindezt úgy, hogy közben életben kell maradniuk. 

Lesz ugyanis – beállításoktól függően – 1-3 imposztor, akik a végsőkig szabotálni fogják a javítók munkáját, illetve megpróbálnak minél többet kiiktatni.

A játékot abban az esetben nyerhetik meg a „crewmate-ek”, ha minden feladattal végeznek, és legalább eggyel többen vannak életben, mint a minden álcázási készségét bevető, szellőzőbe ugráló imposztorok. A gyilkos csapat csak akkor győzedelmeskedhet, ha végig rejtve marad, nem kelt gyanút, és kivégzi az összes ellenfelét.



A játszma pikantériája, hogy ha valaki holttestet talál, majd jelenti azt, akkor automatikusan összeülnek a résztvevők megbeszélni a történteket. Illetve van egy „emergency” gomb is, aminek lenyomásával bárki összehívhatja a csapatgyűlést, ha vitatható esetet látott. Ekkor elkezdik bepötyögni az infókat a chatszobába: bárki bármit látott, valakit gyanúsnak találnak, vagy éppen ártatlannak, ez mind terítékre kerülhet. Egy rövid diszkusszió után a kétes személyeket akár ki is szavazhatják. Gyakran előfordul azonban, hogy egy vétlen lesz kidobva, aki ezután csak szellemként folytathatja a feladatait.

A feszültség fokozására rengeteg funkció áll rendelkezésre: limitálhatjuk a látóteret, névtelenné tehetjük a szavazást, és a feladatok számával, valamint az imposztorok gyilkolóidejével is lehet babrálni.

Egyelőre három pálya közül választhatunk, a legnépszerűbb a SKELD, ami egy kisebb űrhajó, összesen 14 szobával. A letisztult, fémes környezetben könnyű eligazodni, és az imposztor is könnyen irányíthatja a játékmenetet egy-egy szabotázzsal. Később érkezett a MIRA HQ és a POLUS. Az előbbi egy űrközpont épületében, míg a másik egy bolygó kutatóbázisán játszódik.

Az igazi izgalom viszont ott kezdődik, ha a barátainkkal vetjük bele magunkat az idegőrlő gyanúsítgatásokba. Egy helyiségben egymástól tisztes távolságra köttetnek majd a szövetségek, és felebaráti szeretetünket félretéve, lopott pillantásokkal méregethetjük egymást.



Elképesztő, hogy egy okostelefonra teljesen ingyenes, a Steamen is csak öt euróba fájó alkalmazás képes olyan, eddig rejtett oldalát előhozni az embernek, amit eddig talán a Judy bírónő vagy a Döglött akták nézése közben is csak remélni mert.

Egyik oldalról a gyilkos megtalálása és az életben maradás, másutt a szabotálás és a dicső győzelem euforisztikus vágya képes órákra lekötni a játékosokat.

Ez a siker a piacon is megmutatkozik: naponta bővül a plüssök, táskák, ruházati és használati cikkek kínálata az Among Us témájában. Még a felnőttfilmes ipar is megpróbált a megnövekedett érdeklődésre reagálni, ugyanis az egyik legnépszerűbb erotikus tartalmakat megosztó oldal keresőjébe szeptember 16-án (nagyjából amikor a játék komolyan berobbant) hétszázezren pötyögték be az "Among" és az "Us" szavakat.

Nemrég érkezett a feladatsávot és a szavazatokat elrejtő beállítás, de már előre beígértek egy, még a POLUS-nál is nagyobb játékteret.

Pár feltételezés szerint érkezni fog barát funkció és a színvakokat segítő további bővítés is. Az viszont már most biztos, hogy nagyon sok van a játékban, talán sosem lehet teljesen kész, és pont ezért lesz még nagyon sokáig sikeres a felhasználók körében.



Create Account



Log In Your Account