Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia – fontos dátumok és tudnivalók

Gazdag Viktória
2024.09.20.

A 2024/25-ös őszi félévben is megrendezik az Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciát (TDK), amelyen a tavaszi Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK) szerezhetnek jogosultságot a hallgatók. Erről az eseményről hoztunk nektek egy rövid áttekintőt, amelyben összefoglaltuk a legfontosabb dátumokat, határidőket és tudnivalókat.

Fontos dátumok, jelentkezés:

A konferenciát 2024. november 22-én pénteken tartják, az erre való jelentkezés határideje október 6-a éjfél.

A nevezést elektronikus úton tudjátok leadni, és fontos, hogy a dolgozatokat se felejtsétek el csatolni PDF-formátumban.


Ezt követően október-november hónapban van lehetőségetek az opponensek felkérésére, a dolgozatotok elbíráltatására, az opponensi vélemények kikérésére.


Végül november 22-én 9 és 16 óra között vehettek részt a konferencián.


2025. december-január között van lehetőség az első alkalommal résztvevő hallgatók regisztrációjára az OTDT online rendszerében, illetve ugyanebben az időszakban tudjátok feltölteni a pályamunkáitokat is.

Nevezési feltételek:

A konferenciára azok a hallgatók jelentkezhetnek, akik még nem szereztek MA képzésben diplomát, valamint nem záróvizsgáztak. A másoddiplomás levelező alapképzésben tanuló hallgatók közül a második szakjukat folyamatos jogviszony keretében végzők vehetnek részt.


A jelentkezéshez szükséges a kitöltött és aláírt jelentkezési lap, aktív hallgatói jogviszony-igazolás, a dolgozat rövid összefoglalója (maximum 1000 szóban) és a konzulenssel tett közös nyilatkozat.

A dolgozatról:

A pályaművet négy különböző szekcióban lehet megírni,

amelyekre külön-külön kritériumok vonatkoznak. Ezek követelményeiről hoztunk egy rövid összefoglalót, viszont érdemes az OTDK szekciófelhívásainak formai követelményeiről bővebben is tájékozódni.

Humán Tudományi Szekció:

A pályamunka terjedelme minimum 40 ezer, maximum 90 ezer karakter lehet – szóközzel együtt –, amelybe a lábjegyzetek, a tartalom- és irodalomjegyzékek nem tartoznak bele. A mellékleteket kiegészítő dokumentumként kell csatolni az OTDT rendszerébe.

Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekció:

Az írás minimum 20, maximum 40 oldal terjedelmű lehet, amelybe beletartozik a tartalomjegyzék, az absztrakt és az irodalomjegyzék is. A táblázatokat és ábrákat számozni kell, illetve kiegészítő dokumentumként kell feltölteni – ennek maximum mérete 10 megabájt lehet. A dolgozatban alkalmazott hivatkozásoknak az APA-stílust kell követniük.

Tanulás- és Tanításmódszertani–Tudásmódszertani Szekció:

A fent említett betűtípus és oldalbeállítások csak ajánlások ezen szekció esetében, mivel tudományterületi sajátosságok esetében (pl. matematikai táblázatok) más formátum is alkalmazható.


A pályamű minimum 30 oldal (mellékletek nélkül), maximum 100 oldal (melléklettel). A kiegészítő dokumentumok itt is maximum 10 megabájt nagyságúak lehetnek, illetve egy fájlként kell feltölteni, a hivatkozások esetében pedig APA 7.0 formátumot kell alkalmazni.

Társadalomtudományi Szekció:

A pályamunka minimum oldalszáma 20, maximum 60. Kiegészítő dokumentumok feltöltése nem engedélyezett ebben a szekcióban, azaz a pályamunkában kell szerepelnie a különböző mellékleteknek (legfeljebb 20 oldalban). Az irodalomjegyzék, a táblázatok és mellékletek esetében 10-es betűméret és 1-es sortáv is alkalmazható.


Az ábrákat és táblázatokat itt is számozni kell, a hivatkozások pedig a Harvard-rendszer szerint alkalmazhatóak, azaz a szakmai sztenderdeknek megfelelően.

Fotó: PTE BTK Hivatalos Honlap



Create Account



Log In Your Account