„Hiszen a hallgatókért csináljuk” – Interjú Hidegföldi Anna kulturális referenssel

Endrődi Csaba
2024.02.13.

Szakest, ruhacsere, pizsiparty, társasjáték est. A PécsiBölcsészek jelentős része bizonyára vett már részt ezen programok valamelyikén, de vajon kik és hogyan szervezik ezeket? Milyen rendezvényekre számíthatnak még a hallgatók? A BTK programjairól és a munkájáról Hidegföldi Anna kulturális referenst kérdeztük.

Tudnál egy kicsit mesélni magadról?

Győrből jöttem, most vagyok harmadéves pszichológia szakon. Már kiskoromban eldöntöttem, hogy pszichológiát szeretnék tanulni, és ez pár kitérővel így is lett. Négy évig színjátszóztam a gimnáziumban, nagyon szerettem az ottani közösséget, és éreztem magamon, hogy mennyit tud segíteni az ember fejlődésében a színjátszás. Elgondolkoztam azon, hogy drámainstruktornak menjek, de rájöttem, hogy mindig is jobban húzott a szívem a pszichológia irányába.

Úgyhogy végül amellett döntöttem, aminek örülök, mert nagyon jó oktatóink vannak, és szeretem az egyetem légkörét is.

Már egy ideje te töltöd be a kulturális referensi tisztséget. Tudnál mesélni a feladataidról?

2023 ősze óta dolgozom kulturális referensként a Szolgáltatási Bizottság keze alatt, előtte az akkori Kulturális- és Sportbizottság tagja voltam. Valójában a munkám legnagyobb része a szakestek szervezése, a szervezőkkel való kapcsolattartás, az igények felmérése – például, hogy mit szükséges rendelni, kell-e fotós,  milyen programokat szeretnének. A rendezvények szervezésében Kovács Veronika elnökhelyettessel és Rituper Rachel sportreferenssel közösen veszünk részt. Ilyen esemény például a társasjáték est vagy a ruhacsere, amit valaki elnevezett bölcsész turkálónak, és ez nekem nagyon tetszik. Eddig mindegyik programunk jól sikerült, a hallgatói visszajelzések alapján mindegyiket nagyon szerették.

A következő félévre is vannak ötleteink: szeretnénk egy kreatív napot tartani, ahol például vászontáskákat vagy ékszereket készíthetnének a hallgatók. Igyekszünk minél több programmal színesíteni az bölcsészhallgatók életét.

Amikor felkértek kulturális referensnek, nagyon megörültem neki, bár szeretem a Szeneses bulikat és programokat, viszont azt vettem észre, hogy vannak olyan hallgatók, akik nem feltétlenül járnak el ezekre. Arra jutottunk a Bizottság tagjaival, hogy jó lenne olyan programokat rendezni, ami őket is megfogja. Az első pizsiparty után jöttünk rá, hogy van igény a chillesebb, barátkozós programokra. A társasjáték est is ezért jött létre. A ruhacsere szintén hasonló elképzelés volt, plusz a fenntarthatóságot is elősegíti.

Nagyon tetszett a hallgatóknak az ötlet, hogy az egyetemen belül turizhatnak, a megmaradt ruhákat pedig jótékonysági célra használjuk fel, ami szintén nagyon pozitív.

Milyen tapasztalatok segítenek téged a munkád során?

Már a gimnáziumban is segítettem programokat szervezni. Ott is programkoordinátori szerepet töltöttem be a különböző bálok rendezésében, ez a tapasztalat pedig nagy segítség volt számomra a munkában. A seniorság is sokat hozzátett abban a tekintetben, hogy könnyebben beszélek a hallgatókkal, megtalálom velük a közös hangot. Így tisztában lehetek azzal, hogy mi az, amit jónak tartanak, mi az, ami nem tetszik nekik, ezt pedig a későbbiekben figyelembe tudom venni a programok tervezése során.

Mit gondolsz, melyik volt eddig a legnépszerűbb programotok?

A ruhacsere határozottan sikeres volt, illetve a tavalyi félévben szerveztünk egy sörpong bajnokságot, amire nem csak a BTK-ról, hanem más karokról is jelentkeztek hallgatók. Hamar beteltek a helyek, és mindenki nagyon jól érezte magát.


A ruhacsere és a társasjáték est mellett lesz még valami más, rendszeres program?

Még megy az ötletelés, de én ezt a kreatív napot szeretném megvalósítani, ami majd a tavaszi félévben kerül először megrendezésre. Valójában attól függ, hogy rendszeres esemény lesz-e, hogy mennyire mutatkozik népszerűnek a hallgatók körében. Az eddigiek alapján úgy látszik, hogy lenne rá igény. Vannak még ötletek, de azokat nem szeretném előre elárulni.

Hogyan születnek a programok, ki szokott lenni az ötletgazda?

A bizottsági meetingek során mindenki bedobja a saját ötleteit, és megbeszéljük, hogy mi az, ami megvalósítható, majd eldöntjük, hogy ki legyen a program felelőse. Általában közösen szervezzük, mindannyian dolgozunk vele.

Milyen a közös munka a Szolgáltatási Bizottság többi tagjával?

Szerintem jól tudunk együttműködni. Én főleg Bálinttal és Patrikkal, a Szenes programkoordinátoraival kommunikálok, amikor a Szenest foglaljuk le egy-egy tervezett programhoz. Ők is nagy segítséget jelentenek, mert mindig számíthatunk rájuk, főleg a szakestek szervezésében.

Hogyan zajlik a szakestek szervezése?

Először is a szakos képviselők számára tartunk egy tréninget, ahol tájékoztatást kapnak a szakestek szervezésről, például hogy mely napokon lehet a félévben rendezvényt tartani. Ezután ki kell tölteniük egy űrlapot. Ebben benne van, hogy kik a szervezők, és milyen támogatást szeretnének kapni a HÖK-től – például, hogy fotóst, DJ-t szeretnének-e. Össze kell írniuk, hogy nagyjából mi lesz a menetrend, mit terveznek. A programokat ők találják ki, viszont mindig átbeszéljük közösen, hogy mi az, ami működhet, hogyan lehet azt jól megvalósítani. Ezeket én továbbítom a HÖK-elnöknek és elnökhelyettesnek. Ha bármi kérdésük van, azt megválaszolom. Mindig jelen vagyok a szakesteken, ha kell, akkor segítek az új képviselőknek az előkészületekben, de általában csak felügyelek. Amúgy is sokat járok a Szenesbe, mert nagyon szeretem, így viszonylag hozzá vagyok szokva az éjszakázáshoz.

Van bármi, ami nehézséget okoz vagy amin változtatnál a munkáddal kapcsolatosan?

Az idei évben szerveztem először egyedül a szakesteket, ami az elején nehéz volt. A múlt félévben ezt főleg Haincz Krisztián csinálta, én akkor csak segítettem neki. Ő tanítgatott, megmutatta, hogy mi hogyan működik pontosan, rá támaszkodhattam, ha kérdésem volt. Ez a félév talán ebben volt nehéz – most én voltam a felelőse a dolgoknak, de nagyon élveztem, és nem gondolom, hogy lenne bármi kiküszöbölhetetlen nehézség. Valamint rendszeresebb kommunikációt szeretnék tartani a szervezőkkel, hogy tisztább legyen nekik, hogy milyen segítségeket kaphatnak ahhoz, hogy gördülékenyebben menjen a munkájuk.

Ezen kívül örülnék neki, ha a hallgatók megosztanák velünk, hogy milyen programokat szeretnének, hiszen a hallgatókért csináljuk.

A jövőben ezen is szeretnék változtatni.


Fotók: Székely Eszter 


Create Account



Log In Your Account