Ikonikus filmkarakterek

Siska Lili
2024.09.30.

Legyen az Hamupipőke, Harry Potter, Vakegér a Shrekből vagy Dr. Szöszi, rengeteg felejthetetlen karakter van a filmtörténetben, akiket nem csak nézni szórakoztató, hanem beöltözni a szívünkhöz közel álló karaktereknek is – ahogy azt az idei gólyatábor résztvevői is tették. Olyan ismertető következik, amelyben igyekeztem a filmkultúrában központi szerepet betöltő karaktereket felsoroltatni, ám képtelen voltam elvonatkoztatni szubjektív véleményemtől.   Reményeim szerint az alábbi sorok a nyugalom megzavarását nem, vagy csak kis mértékben okozhatják. A szereplők filmjeit javasolt (újra) megtekinteni, kritizálni, sokat beszélgetni róla.

Szuperhős szekció

Deadpool az utóbbi pár évben robbant be igazán a köztudatba. A feszülős, vörös-fekete szerkó azonban nem csak egy meg nem értett szuperhőst rejt. Ő jön, lát, felborít minden szabályt, majd ellovagol a naplementében egy unikornison (vagy valami hasonló őrültséget tesz). A karakter teljes mértékben megreformálta a szuperhős szó jelentését. Amellett, hogy mérhetetlenül vicces, esetenként felháborító is tud lenni, és inkább könyvelné el az ember egy skizoid főgonosznak, semmint a világ megmentésére alkalmas személynek. Ám pont ebben van zsenialitása véleményem szerint, és éppen ezért érdemes megnézni a Deadpool-filmeket, mert bár újhullámos hős (amennyiben az önálló filmeket tekintjük), rekordgyorsasággal helyet foglalt az őt megillető helyen az ikonikus karakterek asztalánál, és szerintem elmozdíthatatlan onnét.

Neo karaktere elsősorban kérdéseket vet fel az emberben, amennyiben szuperhős mivoltáról beszélünk. Azonban ha a Mátrixban igenis ilyen minőségében van jelen, akkor beleillik a „héroszi” szerepbe. Ő a kiválasztott, akinek a vállát nem kevesebb, mint az egész világ sorsa nyomja, ezzel párhuzamban pedig egyfajta messiás-szerepet is felvesz a filmben. Ebből a szempontból klasszikus szuperhős, akinek egy nagy cselekedetet kell végrehajtania életében – bár ebben az esetben ez elég is.

Magányos hős szekció

James Bond, az örök klasszikus. Nem elég, hogy kiválóan képzett kém, emellé angol és jóképű is. Annyi ikonikus megformálása volt már a 007-es ügynöknek, és mindegyik tökéletes volt. A karaktere vicces (az a drága angol humor…) és dinamikus, sőt sorsa nem egy fordulatban bővelkedik.

Django talán első blikkre nem illene a „magányos hős” kategóriába, hiszen szinte az egész filmen keresztül állandó segítője Dr. Schultz, ám a karakter tekintetében nála magányosabbat nemigen találok. Django kegyetlen, és erre minden oka meg is van. Rengeteg elviselhetetlen fájdalmat kell megélnie, így a film vége felé kibontakozó fináléért már szinte könyörög a néző. Bár a karakter nem éppen könnyen emészthető – ahogyan a film sem egy ilyen témát dolgoz fel –, amennyiben a néző ráérez az esszenciájára, könnyedén szimpatikussá válhat.


Fotó: Lukács Media

,,Skatulyákba aligha zárható ikonok” szekciója

Jack Sparrow már csak azért is helyet kapott ebben az ismertetőben, mert lassan egy évtizede próbálom megtanulni azt a futást. Ám komolyabb oldalról nézve megállapítható, hogy borzasztóan primitív köntösbe van bújtatva egy kifejezetten összetett karakter, hiszen egy udvariatlan kalózként ismerjük meg – és bár ezt a tulajdonságát szerencsére meg is tartja –, később kiderül, hogy igenis képes olyan érzésekre, amelyeket egy „csúnya, gonosz tengeri patkány” még hírből sem ismerne, ellenben a rummal…

Barbie karaktere egészen pici koromra nyúlik vissza.

A rajzolt Barbie filmek örökké különleges helyet fognak elfoglalni a szívemben – és szerintem még sok nőtársaméban –, hiszen ez a karakter volt az első nagy ráébredésem, hogy tényleg akármire képes vagyok.

És amikor kijött az új film, egy egészen más Barbie-val, egy kicsit féltem. De aztán felismertem Margot Robbie karakterében az összes olyan hercegnőt, balerinát, festőművészt és tündért, akiken felnőttem, és akik nagyon hasonló üzenetet közvetítettek tizenéve gyermeknyelven, mint most felnőttesebb szavakkal.

Magyar szekció

Pelikán József nagyon fontos karakter a magyar filmművészetben, nem csak zseniálisan komikus személye miatt, hanem mert egy kifejezetten fontos szeletét tükrözi – főleg görbe tükörként – a magyar történelemnek. Olyan karakter, akit mindenkinek ismernie érdemes, mert vicces, abszurd helyzetekben mutatja be az akkori sajátos túlélési módszereket.

Grabowskit akár még a magányos hősök közé is sorolhattam volna, de tiszteletreméltó szerepet tölt be a magyar filmművészetben, így mindenképpen itt a helye. Ő egerek között a Da Vinci, patkányok réme, macskák veszte. Az egérkémek egérkéme, akiben tökéletesen keveredik a hősi szerep és a ránk annyira jellemző szarkazmus. Nem tudok nagyon mást mondani, mint hogy Nepp József nagyot alkotott vele is.

Rengeteg ikonikus filmhős van és nincs elég szó arra, hogy az összesről írjak. Ám ez ne állítson meg titeket abban, hogy minél több filmet nézzetek, ismerjetek meg. 


Fotó: Lukács Media



Create Account



Log In Your Account