Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot? – Határidők, tudnivalók, jótanácsok

Gazdag Viktória
2024.05.18.

A vizsgaidőszak minden egyetemista számára maga a megtestesült pokol. A folyamatos tanulás, a szoros határidők és a stressz sokat kivesz belőlünk. Alig jut időnk bármire, állandóan csak a vészesen közelgő számonkérésekre tudunk gondolni. Éppen ezért összefoglaltam a legfontosabb határidőket és tudnivalókat, amiket a vizsgaidőszakról tudni érdemes, illetve pár tippel is készültem, hogy könnyebb legyen a felkészülés.

Vizsgaidőszak GYIK

Ebben a félévben a záróvizsgák időszaka április 22.–május 10., az általános vizsgaidőszak pedig május 13.–június 21. között tart.

Tárgyanként három alkalommal lehet vizsgázni, ezekre a Neptunban jelentkezhettek. Feljelentkezni a számonkérés kezdete előtt 24 órával, lejelentkezni pedig 36 órával lehetséges.


Az eredményekről az oktatók a Tanulmányi Rendszeren keresztül értesítik a hallgatókat, ezek határideje szóbeli vizsga esetén a vizsgát követő napon 12:00 óráig, írásbelinél a harmadik munkanapon 15:00 óráig esedékes. A hallgatók természetesen kifogásolhatják az eredményeket, erre a vizsgaidőszak lezárását követő 14 munkanapon belül van lehetőség az oktatónál vagy a tanszékvezetőnél.


Ezeken túl a BTK honlapján egyéb fontos információkat is megtaláltok a vizsgaidőszakkal kapcsolatban.

Tippek a vizsgaidőszak átvészelésére

Mint azt már fentebb említettem, ez az időszak minden egyetemista számára fáradalmas. Ennek okán szeretnék megosztani veletek pár hasznos tanácsot, hogy könnyebb legyen a felkészülés:


  1. Alakíts ki egy rendszert!

Rengeteget segít, ha előre beosztod, hogy milyen tárgyra mikor és mennyit fogsz készülni. Ezzel áttekinthetőbbé válik a felkészülés és a vizsgaidőpontok időzítése is. Fontos kiemelni, hogy ne hasonlítsd magad mások tanulási rutinjához, mert ami másnak bevált, nem biztos, hogy neked is kézenfekvő lesz.


Grafika: Szabó Dalma

  1. Ne halogass!

Ez az a tanács, amit bizonyára már mindenki hallott a tanulmányai során, viszont korántsem olyan egyszerű betartani. A vizsgaidőszak tipikusan az az időszak, amikor a tanulás helyett minden más fontosabbá válik, viszont muszáj időben elkezdeni készülni rá. A „majd holnap nekiállok” típusú mondatokat mellőzni kell, ebben pedig egy jól megtervezett és kivitelezhető időbeosztás rengeteget segíthet.

  1. Szövegkiemelő minden mennyiségben!

Ha eltérő színű szövegkiemelőket használsz, merőben megkönnyíted a saját dolgod. Alakíts ki egy logikus rendszert, amit követni tudsz és ezáltal készülj fel az adott vizsgára. Bizonyított tény, hogy a színek segítségével egyszerűbb felidézni a leírtakat, és lehet, hogy pont ez fog megmenteni egy nehezebb tárgynál.

  1. Pihenj és aludj eleget!

Ebben az időszakban az agyunk tele van egy csomó információval, amit nem lehet egyszerre feldolgozni. Az alvás és a pihenés is nagy szerepet játszik a megfelelő felkészülésben, mivel esténként az agyunk elmélyíti a tanultakat. Nem jó megoldás, ha éjszakába nyúlóan tanulsz és úgy indulsz neki a másnapi vizsgának. Helyette aludj egy jót, így a tanult anyag nagyobb eséllyel mélyül el, és még kipihent is leszel.

  1. Koncentrálj másra is!

A sok tanulás mellett hajlamosak vagyunk megfeledkezni önmagunkról és a számunkra fontos emberekről, tevékenységekről. Azonban a kikapcsolódásra is időt kell szakítani, hiszen enélkül beleőrülhetsz a felkészülésbe. Adj magadnak pihenőnapokat, amiket olyan emberekkel töltesz, akikkel jól érzed magad. Szánj időt a hobbijaidra, olvass, sétálj, hallgass zenét, csinálj akármit, ami boldogságot okoz, a lényeg, hogy koncentrálj másra is!


Create Account



Log In Your Account