HEAD PTE – Interjú Pleszkán Petrával és Zsifkó Árminnal

Varga Tímea
2023.09.13.

Újra eljött a szeptember, ismét indulnak az órák, kezdődik a tanulás, és hamarosan jön a következő vizsgaidőszak is. Az egyetem azonban nem csak a tanórákról szól: számos más lehetőséget is kínál az érdeklődő hallgatóknak, amelyek a jövőben akár a későbbi tanulmányaik, illetve a munkavállalás során is hasznosak lehetnek. A HEAD PTE nyújtotta lehetőséggel szeretnénk most megismertetni titeket. A szervezetről annak két új társelnökével, Pleszkán Petrával, a politikatudomány mesterképzés elsőéves, valamint Zsifkó Árminnal, a nemzetközi tanulmányok alapszak harmadéves hallgatójával beszélgettünk.

Elmagyaráznátok, kérlek, hogy pontosan mit is takar a HEAD PTE rövidítés, mi is ez a szervezet?


Zsifkó Ármin: A HEAD a House of European Affairs and Diplomacy diákszervezet rövidítése, ami elsősorban az Európai Uniót érintő szakpolitikákkal, valamint az EU-s diplomáciával foglalkozik.


Pleszkán Petra: A HEAD PTE része a HEAD franchise-nak, így nem csak Pécsen működik ez a diákszervezet, hanem az ország számos más egyetemén is, többek között az NKE-n, az ELTE-n, az SZTE-n és a Corvinuson is. Ezen hálózat pécsi szervezetének lettünk egy évre a társelnökei Árminnal.


Mikor alakult meg ennek az országos hálózatnak a pécsi szervezete, illetve ti mikor és miért csatlakoztatok hozzá?


P.P.: 2021 tavaszán indult el a HEAD PTE, és bár az alapításban nem vettem részt, engem az elsők között vettek fel, az első toborzáskor csatlakoztam a szervezethez. Ez még a Covid alatt történt, és talán ezért is már akkor úgy éreztem, fontos számomra, hogy részt vegyek egy egyetemi közösségben, ami egyben szakmai is, ezért mindenképpen szerettem volna jelentkezni.


Zs.Á.: Én pedig fél évvel Petra után csatlakoztam, ekkor már (a Covid-ot követően) személyesen zajlottak a programok és a szakmai képzések, amelyek miatt szerintem érdemes csatlakozni ehhez a szervezethez.


Bár az alapításkor ezek szerint nem voltatok jelen, de tudtok esetleg valamit arról, hogy milyen céllal alapították meg a franchise pécsi szervezetét?


Zs.Á.: A HEAD franchise része a Youth Business Group ernyőszervezetnek, ami különböző diákszervezeteket tömörít magába – ezeknek az a célja, hogy minél több nívós magyar egyetemen jelen legyenek, és becsatornázzák a kompetens hallgatókat a magyar közszférába, civil szervezetekhez, illetve európai uniós szervekhez. Ezzel a céllal jött létre a HEAD PTE is.




Mit gondoltok, miért és kinek érdemes csatlakoznia egy ilyen diákszervezethez?


P.P.: Bár a szervezet fő profiljából úgy tűnhet, hogy ez kifejezetten a nemzetközi tanulmányok, illetve politikatudomány szakos hallgatók számára lehet érdekes, szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem csupán nekik érdemes csatlakozni – a BTK számos szakirányáról, illetve az ÁJK-ról is vannak tagjaink. A szervezetünket négy szekció működteti: az Event Management, akik a külsős rendezvényeink szervezésével foglalkoznak; a Foreign Office szekciónk, akik a belsős képzéseket szervezik, illetve a partnerekkel való kapcsolattartásra fókuszálnak; a PR, azaz Public Relations szekció, akik a kreatív feladatokat végzik, és a közösségi média platformokat kezelik; valamint a HR, azaz Human Resources szekció, akik az új tagok bevonásán és a közösségi programok szervezésén dolgoznak. Így mindenki megtalálhatja a számára érdekes feladatot, és fontos tapasztalatot szerezhet akkor is, ha nem feltétlenül az EU-s intézményekben képzeli el magát a jövőben.


Zs.Á.: Szerintem azért is érdemes csatlakozni a HEAD PTE-hez, mert ez a szervezet olyan tudást nyújthat a hallgatók számára, amelyekkel nem feltétlenül találkoznak az egyetemi órákon.


Ezek nemcsak az EU-ra vonatkozó képzések, hanem olyanok is, amelyek különböző soft és hard skilleket fejlesztenek. Ilyenek például a vitaképzések, vagy a kommunikációs technikai tréningek, amik az előadás- és elemzéstechnikát is fejlesztik. A szakmai programok mellett tehát rendkívül sok készségfejlesztő tréninget is nyújtunk.

Milyen programokat, képzéseket szervez a HEAD PTE? Ezeken bárki részt vehet, vagy csak a tagok számára elérhetőek?


P.P.: A tagok számára van egy úgynevezett Talent Programunk, ami egy négy féléves képzést nyújt. Az első félévben általában a szervezet működésével ismerkednek meg a hallgatók, míg a második félévben soft skill képzéseken, illetve EU-s aktuálpolitikával kapcsolatos ismereteket közvetítő képzéseken vesznek részt. A harmadik és negyedik félévben pedig az érdeklődési körüknek megfelelő szakirányok közül választhatnak: a politikai elemzői, a szakdiplomáciai vagy a jogi szakirány kiválasztása után ennek megfelelően vehetnek részt képzéseken. Ezenkívül a tagoknak számos tanulmányi kiránduláson volt már lehetősége részt venni, többek között az Igazságügyi Minisztériumban, Brüsszelben és Strasbourgban is jártunk már.


Zs.Á.: Azonban minden félévben rendezünk nyitott előadásokat is, amelyek az Európai Uniót érintő főbb témakörökkel foglalkoznak – ezek pedig minden egyetemi hallgató számára látogathatóak.


Mint újonnan megválasztott elnökök, milyen tervekkel, elképzelésekkel vágtok bele ebbe az évbe?


P.P.: A következő év számos Európai Unióval kapcsolatos eseményt tartogat, hiszen Magyarországé lesz a soros  elnökség, illetve júniusban az európai parlamenti választásokra is sor kerül


– mi erre szeretnénk fókuszálni annak érdekében, hogy minél több egyetemista lássa, mennyire fontos például az, hogy szavazzanak, illetve, hogy tisztában legyenek a jogaikkal. Ennek kapcsán számos programmal készülünk.

Zs.Á.: Kiemelném még a HEAD franchise országos konferenciasorozatának megszervezését, amelynek mi 2024 tavaszán leszünk részesei. Ennek középpontjában Magyarország mint az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége fog állni. Ezenkívül részt fogunk venni olyan eseményeken, programokon, amelyek az EP-választásokkal kapcsolatosak.


Ha valaki ezek után úgy dönt, hogy szeretne csatlakozni a szervezethez, hol tud tájékozódni, hol érheti el a HEAD PTE-t?


Zs.Á.: Jelen vagyunk az Instagramon és a Facebookon is, de kifejezetten az előbbit ajánlom, mert itt heti rendszerességgel kerülnek fel posztok a képzéseinkről, leírással és képekkel. Ha ezeken a platformokon fordulnak hozzánk, akkor igyekszünk mihamarabb válaszolni a kérdésekre.


P.P.: Emellett szeptember folyamán találkozhatnak velünk az érdeklődők a BTK campusán, terv szerint pedig még a KTK és az ÁJK campusokon is ott leszünk, ahol érdekes kvízekkel és nyereményjátékokkal várjuk az egyetemistákat.


A HEAD PTE-re való jelentkezés 2023. szeptember 11-én indul, az ehhez kapcsolódó infóestre szeptember 27-én fog sor kerülni. Az eseményről további információk: https://www.facebook.com/events/s/infoest/707806854514688/ 

Fotó: Reif Anna


Create Account



Log In Your Account