Hasznos infók kezdőknek

Szabó Dániel
2023.08.16.

Az egyetemi önállóság elsajátítása elsőre talán szíven üthet titeket, kedves elsőévesek, ugyanis a legtöbb esetben nem kaptok egyértelmű utasításokat az időszakokkal vagy az adminisztrációval kapcsolatban. Aggodalomra viszont semmi ok! Néhány gyakran ismételt kérdésre szeretnénk választ adni ebben a kis összefoglalóban.

Tájékozódás

Segítséget kérni sohasem szégyen! Azért vannak a tapasztaltabb kollégák, hogy asszisztáljanak nektek egy-egy kérdésben. Ha kételyed támad, ilyen sorrendben fordulj másokhoz: szaktársak > oktatók > tárgyfelelősök > Tanulmányi Osztály, de természetesen útközben beiktatható bármilyen releváns személy és a BTK segítő szervei is. Ilyen például a BTK Szolgáltató Iroda (Szolgi), amely minden ügyben segítséget nyújthat, nyomtathatsz és szkennelhetsz is, rendezvényekre kaphatsz jegyet, ráadásul egyből az Ifjúság úti campus főbejárata mellett található. Fordulhatsz kérdésekkel több BTK-s irodához (Karrier Iroda, Külkapcsolati Iroda), de akár az EHÖK-höz is mehetsz, akik többek között az ösztöndíjakkal foglalkoznak, vagy a KTI-hez, akik a diákigazolványt intézik (elérhetőségeiket lásd a cikk utolsó bekezdésében – a szerk.).

PTE-s hozzáférések

Egyetemi polgárként rengeteg új lehetőséged lesz! Ezek a legtöbb esetben Neptun-kóddal vagy diákigazolvánnyal érhetőek el. Az online terekben a belépési mód vagy maga a Neptun-kód, vagy pedig ennek az e-mail-szerű változata: „NEPTUN-KÓD@tr.pte.hu”. Ezen módokon beléphetsz például kollégiumi hálózatokra, hozzáférsz az egyetemi wifihez (Eduroam), használhatsz online adatbázisokat (pl. Szaktárs), de még az egyetemi oktatás gyakori online felületein is alapvető belépési kód (pl. Teams és Moodle).

Könyvtárhasználat

Lehet, hogy eddig nem kedvelted, most valószínűleg ráébredsz majd a könyvtárba járás bájaira. A PTE remek könyvtárakkal rendelkezik, néhány BTK-s specialitással is. Rengeteg könyvtári állomány áll a hallgatók részére, amelyek ékköve a Tudásközpont, mely minden diplomás képzésnek nyújt segédanyagot. A BTK-n az Ifjúság úti Tóth József Kari Szakkönyvtár és a Rókus utcai Társadalomtudományi Szakkönyvtár is rendelkezésre áll. Használatukhoz szükséged lesz egy könyvtártagságra, amely természetesen ingyenes, évente kell megújítani. Igyekezz mindent időben visszavinni, mert késedelmi díjak sajnos még mindig vannak. A könyvtárak állományának egy része online is elérhető, így otthonról is kényelmesen hozzáférhetünk az információhoz.

Szabadon választhatók

Tantárgyfelvételnél érhetnek meglepetések, ezért érdemes nem az utolsó pillanatban gondolni rá. Fontos információ, hogy a szabadon választható kurzusok általában nem a rendes tárgyfelvételi időszak kezdetén vehetők fel, hanem ehhez képest egy kis késéssel. Erről az egyetem honlapján a Hallgatóinknak > Tanulmányi információk > A tanév ütemterve menüpont nyújthat segítséget, vagy Neptunon az Információ > Időszakok fül alatt tájékozódhatsz. Ha más karra vonatkozó kurzusban gondolkodsz, akkor a saját időbeosztásuk szerinti tárgyfelvétel lesz releváns.

Ügyintézés

Előbb-utóbb szükséges lesz bizonyos papirizációkat végezni, ami első alkalommal talán bonyolult folyamatnak tűnhet. Ugyanakkor ne feledd, az egyetem mindig törekszik az adminisztráció átláthatatlanságára, azaz egyszerűsítésére! Amennyiben tanulmányokkal kapcsolatos problémáid akadnak, kreditigazolás vagy jogviszony-igazolás kell, akkor a Tanulmányi Osztály (Ifjúság útja 6.) lesz a célpontod. A legtöbb ösztöndíjjal kapcsolatban már az EHÖK-höz kell menni (Vasvári Pál utca 4.). A Központi Tanulmányi Iroda (Dohány utca 1-3.) végzi a pénzügyi adminisztrációt, de fontos, hogy a diákigazolványhoz kapcsolódó ügyeket is itt fogod elintézni. A folyamat még ősszel lezárul, de a kérelem benyújtása és a kézhez kapott igazolvány között el fog telni pár hét. A kérelmet Neptunon kell beadni, de szükséges lesz hozzá még egy újonnan létrehozott vagy frissített NEK-adatlap is, amit a Kormányhivatal intéz.


Ha újdonsült gólyaként további hasznos információval szeretnél bővülni, magazinunk készített számodra egy kis segítséget! Keresd a BTK különböző pontjain a Gólyaszámot, tedd zsebre a zöld kis füzetet és vidd magaddal bárhová!



Create Account



Log In Your Account