Ha karácsony, akkor szabad a… – különleges receptek a karácsonyi időszakra

Csenki Janka
2024.12.16.

A karácsonyi készülődés és az ünneplés kéz a kézben jár a kalóriákkal. Aligha lehet megúszni ezt az időszakot anélkül, hogy olykor túl szaladjunk egy-egy ételadaggal. De ilyenkor nem számít, hiszen karácsonykor szabad – igyekszünk megnyugtatni magunkat, és legalizálni azt az extra tányér halászlevet vagy plusz szelet bejglit. De tényleg ennyit számítana ez a bűvös december? Hiszen, ha az év maradék 11 hónapjában és 3 hetében ügyet sem vetünk arra, miből eszünk és mennyit, akkor nem karácsonykor fogjuk megváltani a világot. Szóval szabad! Nem érdemes túlzottan rágörcsölni erre az időszakra, bár tény, hogy nem árt odafigyelni a túlevésre sem. Leginkább azért, hogy ne legyünk rosszul két étkezés között. Nézzünk pár izgalmas receptet, amivel megszínesíthetjük a karácsonyi receptpalettánkat!

Haláli fogások

Harcsabrassói

Sok háztartásban az ünnepek idején elmaradhatatlan főétel a hal. Ez a finomság azonban sokféle formában kerülhet az asztalra. Egy újfajta elgondolás szerint még brassói aprópecsenyeként is. Erre a csuda receptre a Street Kitchen oldalán leltem rá, adtak egy izgalmas csavart a klasszikus brassói aprópecsenyének, amelyben a hagyományos sertéshúst omlós, szaftos harcsafilé váltja fel. Praktikus és gyors elkészítésének hála pedig az ünnepi előkészületeket is jelentősen megkönnyítheti.

Hallal töltött káposzta

Mind a töltött káposzta, mind a hal, tipikus eleme a karácsonyi étlapnak. De gondoltátok volna, hogy ez a kettő nem csak különálló elemként kerülhet terítékre, hanem egy fogásként is? Ha egy kis változatosságra vágytok, vagy épp kísérletező kedvetekben vagytok, érdemes esélyt adni ennek az újragondolt finomságnak is. 

Köretek

Párolt lilakáposzta

A nehéz ételek és a számtalan fogás mellé köretek tekintetében érdemes lehet zöldségekben gondolkodni. A lilakáposzta tökéletes társa lehet szinte bármilyen sültnek, kezdve a kacsától, libán át egészen a sertésig. Ennek a káposztafélének pedig az az igazán nagy előnye, hogy bátran lehet kísérletezni vele, és kipróbálni különböző ízkombinációkban. A lilakáposzta köztudottan jó barátságot ápol a vörösborral – nem csak az édes-savanykás és a gyümölcsös ízvilág tekintetében, de a zsírosabb fogások kiegyensúlyozásában is jó választás. Ezen kívül pedig különböző gyümölcsökkel színesíthetjük, úgymint az alma, birsalma, áfonya vagy narancs. 

Édesburgonya-saláta 

Rántott hal kísérőjeként a majonézes kukorica- vagy krumplisaláta, egy klasszikus megoldás, melyek egyszerre telítő, mégis frissítően könnyed köretek. Viszont, ha szeretnénk kicsit kilépni a keretek közül, és új ízekkel stimulálni az ízlelőbimbóinkat, a majonézes alapú salátát készíthetjük édesburgonyával is. 

Desszertek

Vaníliasódós mákos guba 

Családomban nagy ünnepi kedvenc a mákosguba. Egyszerű, de nagyszerű, ami mégis mindig csak karácsony tájékán kerül fel az étlapra. Az utóbbi években viszont elkezdtük felturbózni a klasszikus száraz kifli-tej-mák-méz kombinációt. A sütőben elkészített verziója ugyan leheletnyivel több időt vesz igénybe, azonban megéri adni neki egy esélyt, hisz ízvilága is annyival összetettebb lesz ezzel a csavarral. 

Málnás-pisztáciás zserbó 

Az elmúlt évben igen nagy népszerűségnek örvendett a pisztácia, mint különböző ételek különleges alapanyaga. Természetesen a karácsonyi menübe is beépíthető, akár a klasszikus desszertek újragondolásával is. Ilyen lehet például a zserbó. Már novemberben szembejött velem egy málnás-pisztáciás zserbó recept, ami rögtön felkeltette az érdeklődésemet. A zserbó önmagában egy isteni sütemény, ez a verzió pedig a pisztáciarajongók álma lehet. 

Bejgli

Mindemellett azonban nincs karácsony bejgli nélkül!

Bizonyára mindnyájunknak megvan a magunk preferenciája a mákos vs. diós bejgli kérdésben, azonban lehet ezt még tovább fokozni. Elsősorban kombinálhatjuk őket aszalt gyümölcsökkel – a diósat sárgabarackkal, naranccsal vagy vörösáfonyával, illetve a mákosat szilvával. Ezentúl pedig a karácsonyi vásárok nagy kedvencét, a sült gesztenyét is elkészíthetjük töltelék formájában. A gesztenyés bejgli üdítő újítás lehet, és még az is előfordulhat, hogy lekörözi a hagyományos mákos és diós tölteléket is. Emellett pedig egzotikusabb vizekre is hajózhatunk, és kipróbálhatjuk kókuszos formában is. 

Likőrök

A finom fogások leöblítésére vagy épp kísérésére pedig jó, ha lapul egy kis likőr is behűtve a háztartásban. És mi sem izgalmasabb, mint ha ezt magunk készítjük el! Nem csak koccintásra tökéletes, de ajándékként is megállja a helyét. Szerencsére a kreativitásnak ez sem szab határt, hiszen saját ízlésünk szerint játszhatunk az ízkombinációkkal. Alapnak érdemes egy semlegesebb ízvilágú alkoholt választani, ilyen lehet például a vodka (már csak költséghatékonyság szempontjából is), vagy akár a rum, ami ugyan karakteresebb ízű, azonban remek összetevője desszertneműeknek is. Számtalan recept fellelhető inspirációként. A mindmegette.hu-n például igazán színes likőrgyűjteményre lelhetünk, legyen szó tojás-, csoki-, vagy gyümölcsös változatról. 

Remélem ez a kis ötletgyűjtemény hozzájárul az ünnepi hangulat megteremtéséhez, színesítéséhez, és mindannyian találtok valami ízléseteknek valót! Kellemes ünnepeket mindenkinek!


Create Account



Log In Your Account