Gyógyító mancsok – A kutyaterápia alapjai és hasznosítási lehetőségei

Matos Sára Anna
2024.09.16.

A kutyaterápia egy olyan állatasszisztált terápiás forma, amely során képzett kutyák segítenek elérni a kitűzött terápiás célt. Az ilyesfajta gyógyításnak rengeteg előnye van, az eszköztára és hasznosítási lehetőségei pedig meglepően széleskörűek. Szeptember 19-én a Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata egy kutyaterápiával kapcsolatos eseményt szervez, ahol szőrös barátainkkal együtt járjuk körbe a fentebb említetteket. Ha érdekel titeket a kutyaterápia, esetlegesen az, hogy milyen út vezet odáig, hogy te magad is kutyaterápiával foglalkozhass, vagy csupán szereted az állatokat, mindenképpen ott a helyed az eseményen!

Miben rejlik az állatok gyógyító ereje? Milyen problémákban lehet segítségünkre az ember legjobb barátja?


A kutyák terápiás közegben is megmutatkozó ereje talán abból fakadhat, hogy négylábú társaink segíthetnek megteremteni a kapcsolatot, valamint a megfelelő kommunikációt ember és állat között. A mentális és fizikai egészségügyi problémák kezelésében is igen hatékony módszernek bizonyul, az elmúlt években hazánkban is egyre népszerűbbé vált.


A kutyák segíthetnek oldani a szorongást, elősegíthetik az oldódást, valamint a relaxációt is.

Többek között erről és ehhez hasonló tartalmakról hallhattok majd bővebben az eseményen, amely egy kerekasztal-beszélgetés keretén belül fog megvalósulni, ahol ti magatok is feltehetitek az érdekesebbnél érdekesebb kérdéseiteket!




Grafika: Munkácsi Zsófia


A Gyógyító mancsok tematikájú esemény során az egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara vendégül lát három, a témában jártas előadót: Hajdú Virágot, aki pszichológus végzettséggel rendelkezik, és a kutyaterápia klinikai hasznosításáról fog mesélni, Koller Viktóriát, aki az állatterápiát a gyakorlati oldaláról megközelítve mutatja be, valamint Szabó Ildikót, aki jelenleg is önkéntesként hasznosítja tudását a prágai Motol Kórház Gyermekonkológiai Intézetének falain belül.


Az eseményen azonban nemcsak az előadókkal, de képzett kutyusokkal is találkozhattok,

akik mutatnak nekünk egy kis ízelítőt abból, hogyan is dolgoznak ők a mindennapok során. Így Villámmal, Lumossal és Bellával is találkozhattok, sőt mi több, ellátogat hozzánk Monroe, a kopasz cica is!


Az előadás szeptember 19-én 17 órakor kezdődik, otthonául pedig a PTE BTK B/214-es terme fog szolgálni, ahova mindenkit sok szeretettel várnak az előadók!


A kerekasztal-beszélgetés teljesen díjmentes, azonban figyeljetek arra, hogy a jelentkezés regisztrációhoz kötött, a linket itt találjátok!


Create Account



Log In Your Account