Guide: Amit érdemes tudni a TDK-ról – és amiért hasznos megnézni érdeklődőként

Szabó Dániel
2024.04.17.

Az egyetemista lét pontosan annyira szól a közösségi életről, mint a tudományos és értelmiségi világban való elmerülésről. Soha többé nem lesz annyi ideje az embernek megismerni a választott tudományát, irodalmat olvasni és előadásokra járni, mint az egyetemi képzése kezdeti szakaszában. Szerencsére a Tudományos Diákköri Konferenciák keretein belül össze tudjuk kötni a kellemeset a hasznossal – a rendezvényeken lehetőségünk nyílik szocializálódni, érdekes kutatásokkal találkozhatunk, illetve akár magunk is bemutathatjuk tudományos munkánk eddigi gyümölcseit. Idén április 26-án 8 és 14 óra között rendezi meg karunk a konferenciát, ahol minden érdeklődőt szívesen látnak. Amennyiben kíváncsi vagy valamely előadásra, esetleg a jövőben szeretnél szerepelni is, ez a cikk nyújthat némi segítséget tájékozódás gyanánt.

Mi az a TDK? 
Felsőoktatási intézmények minden páros év szemeszterében rendeznek eseményeket, amelyeken hallgatók bemutathatják kutatásaik eredményét oktatóiknak és a közönségnek. Ennek változatai a Kari TDK, amelyet tavasszal tartanak, illetve az Intézményi TDK, amelyre ősszel kerül sor. A kettő között csupán annyi a gyakorlati különbség, hogy az ITDK-n nem osztanak ki helyezéseket. Mindkettő ad viszont lehetőséget a továbbjutóknak részt venni a rendezvény országos fordulóján, amely minden páratlan év tavaszán kerül megrendezésre. A KTDK és az ITDK tehát idén, az OTDK legközelebb jövőre zajlik le. 

Miért érdemes részt venni nézőként? 

Elsősorban későbbi aktív résztvevőként szolgálhat hasznos tapasztalatként, hiszen így betekintést nyerhetünk a rendezvény folyamatába, a kutatások értékelésének kritériumaiba, milyen témákban érdemes kutatni stb.


Meghallgatni egy-egy szekciót viszont jövőbeli versenyzés nélkül is értékes tudás jelent, hiszen mélyebb betekintést nyerhetünk saját tudományterületünkbe, más szakok előadásai pedig szélesebb képet adhatnak a bölcsészet és társadalomtudományok világába.

Összehasonlítani egyes tudományterületek munkamódszerét mindenképp gyümölcsöző tudást jelent!


Miért érdemes részt venni előadóként? 

A TDK-k nagyszerű lehetőséget adnak, hogy számunkra kedves témákat közönség és szakmai vélemény előtt feldolgozzunk, elmerüljünk a tudományosságban. Mivel ezeken a rendezvényeken jelenik meg a hallgatóság színe java, szakmai elismerést is nyerhetnek az előadók. A helyezések ugyan mellékesek – itt tényleg a részvétel fontos, OTDK-ra jutni viszont eredményes módszer az akadémia lépcsőfokainak megmászásában. Mindemellett TDK-s munkát szakdolgozatként is fel lehet használni, így akár két feladatot is teljesíthetünk egyben.



Hogyan tudok jelentkezni? 

Először is témát, illetve konzulens oktatót kell választanod. Amennyiben biztos vagy a kutatásod alapjaiban, meg kell írnod egy értekezést, amelyet az aktuális felhívásban közölt időpontig be kell nyújtanod –


előreláthatóan az őszi ITDK-ra szeptemberig lesz szükséges ezzel elkészülni.

Jelentkezésedet a karunk felelőse, a Kari Tudományos Diákköri Tanács rendezi, érdemes őket kérdésekkel is felkeresni. Amennyiben mindennel elkészültél, az őszi rendezvényen szóban is be kell majd mutatnod a kutatásodat.


Hogyan álljak hozzá? 

Kereshetsz saját témát, vagy fordulhatsz az oktatóhoz is ötletért – tiéd a döntés! Annyit tarts szem előtt, hogy legyen a felvetett kérdés számodra is érdekes, ugyanakkor tudományterületed módszerei szerint kutatható. Oktatót is úgy keress, hogy a témád lehetőleg a szakterületéhez tartozzon, illetve akinek kedvelted az óráit, szívesen dolgoznál vele együtt. TDK-hoz fogni az első két szemeszterben nem érdemes, hiszen hozzá kell szokni a tudományterületek sajátosságaihoz, illetve az akadémikus környezethez.


A lényeg: legyél kitartó!

Mikre kell odafigyelnem? 

A munka írása közben nem lehet megkerülni az olvasást, a gondolkodást és az önálló következtetések levonását. Kritikusan kell szemlélned a saját teljesítményed is, nem lehet minden elsőre tökéletes. Kezdd el időben a munkát! Ha részt szeretnél venni ősszel, még nem késtél el, de nem érdemes sokat halogatni. Tudományterületektől függően változnak a követelmények, ezeknek mindenképp nézz utána a KTDT/OTDT honlapján. Ugyancsak fontos elem a prezentáció: mindenképp készülj fel alaposan, gyakorolj ismerősökkel, esetleg előzetesen az oktatóddal is, hogy az elvárásoknak megfelelően adhass elő.


Hol találkozhatok a TDK-hoz hasonlóan kari tudományossággal? 

A BTK-n félév közben, akár kurzusok keretei között is foglalkozhatsz interdiszciplináris kérdésekkel. Ajánlom a KTDT által szervezett Bölcsész Akadémia és Bölcsész Doktorandusz Akadémia campus kredites kurzusokat, ahol oktatóinktól és PhD képzésben résztvevő fiatal kutatóktól hallgathatunk előadásokat. Hasznos részt venni rajtuk, hiszen közelebb kerülhetünk több tudományág módszereihez és közösségéhez.


A tavaszi KTDK programterve április 26-án: 

    •  Anglisztika (09.00 A 425)
    •  Irodalomtudomány (09.00 E 527)
    • Nyelvtudomány (április 25. 10.00 D 549)
    •  Politikatudomány és Szociológia (09.30 A 330)
    •  Történettudomány - Egyetemes és magyar történelem az ókortól a 19. századig (09.00 Ró M 115)
    •  Történettudomány - Egyetemes és magyar történelem a 20. században (09.00 Ró M 207)
    •  Média -és filmtudomány (09.00 Zsolnay-negyed E25 301)
    •  Filozófia és Esztétika (09.00 B 135/2)
    • Személyiségpszichológia (09.00 B 214)
    •  Klinikai -és egészség pszichológia (09.00 B 218)
    • Kognitív pszichológia (09.00 B 403)
    •  Szociálpszichológia (08.00 B 405)
    •  Fejlődéspszichológia (09.00 B 209)
    •  Neveléstudomány (09.30 B 129)
    •  Szociális munka (április 25. 08.00. Ró M 316)
    •  Kulturális antropológia (április 25. 09.00 Ró M 319)

    Az eseményről az alábbi linket tudhatsz meg többet: https://btk.pte.hu/hu/ktdt



    Create Account



    Log In Your Account