Gólyatábor – menni vagy nem menni?

Fábián Patrik
2023.08.09.

Mint ötszörös válogatott gólyatáborozó, én bizonyosan az előbbi lehetőség mellett tenném le a voksomat. Ha valami méltó nyitánya lehet az egyetemi tanulmányaitoknak, akkor az maga a gólyatábor!

A háromnapos rendezvény Pécsett, a Szalay László Kollégiumban kerül megrendezésre, így a szállás, az étkezés, a programok és az esti diridáré is abban a városban lesz, ahol hamarosan meg is kezditek a tanulmányaitokat. Ne aggódjatok, nem traktállak titeket a száraz infókkal, az a célom, hogy megmutassam, hogy a tábor olyan élményekkel, barátokkal és hasznos tudnivalókkal lát el, amit semmiképp nem szabad kihagyni!

Hogyan épül fel a mi gólyatáborunk? Amikor megérkeztek Pécsre, a mindig mosolygós seniorok már a busz- és vonatállomáson várnak titeket. Véletlenül sem tudjátok őket elkerülni, hiszen a vakító piros pólójuk és az először indokolatlannak tűnő közvetlenségük már kilométerekről észrevehető. Nagy lelkesedéssel és hanggal invitálnak majd mindenféle ismerkedős csapatjátékra, beszélgetésre, míg el nem indultok a tábor helyszínére.

Miután elfoglaltátok a szállást, egy percre sem lesz megállás! Nagy valószínűséggel a szobatársaitok ugyanolyan vagy hasonló szakokon fognak tanulni, mint ti, nem mellesleg ők lesznek a gólyatábori csapattársaitok, így már ott elkezdődhet az ismerkedés. Higgyétek el, hogy egyszerűbb, mint az egyszeregy. A „Hogy hívnak?” és a „Honnan jöttél?” kérdésekkel nem lehet melléfogni, majd rövidesen úgyis az érettségi és a szakválasztás miértje kerül előtérbe.


Az egyik legnagyobb változás, amin a gólya átesik a tábor során, hogy lebontja a nyilvános ordibálással kapcsolatos korlátait. Amint kilép a táborból, már nem tartja furának a különféle mondókák üvöltését, képes bármilyen helyzetben teljesen indokolatlanul random szövegeket skandálni, és feltétlen reflexként tudja majd a „nincsen hangotok” hívószavakra a megfelelő választ. Az ujjal való pólófestést új szintre emelve a hátatokra is felkerül a nevetek, és innentől elkezdődik a kínos memóriajáték, ami az utolsó napon sem érhet véget, mert az egyik, ha nem a legnehezebb feladat: megjegyezni a sok új ismerős nevét.

Az viszont biztos, hogy rengeteg közös élménnyel gazdagodtok, ami az év kezdetekor nagyon hasznos lehet.

Nem kell majd azon aggódnotok, hogy ki mellé üljetek az órákon, kivel menjetek a szemeszternyitó bulikra, vagy csak szimplán kik lesznek azok a szaktársak, akikkel a legnagyobb valószínűséggel fogtok eltévedni az egyetem útvesztőiben egy-egy terem keresése közben.

Visszatérve a gólyatábori programhoz: biztos vagyok benne, hogy bennetek is felmerült a kérdés, hogy „Vajon minden kötelező?”. NEM! Nagyon fontos, hogy tudjátok, a táborban egy olyan feladat sincs, amire bárki kötelezne titeket. Az biztos, hogy a seniorjaid lelkesíteni fognak, hogy vegyetek részt mindenben, hogy menjetek játszani, imprózni, énekelni, de tiszteletben tartják a határaitokat. Nem győzöm hangsúlyozni: az egésznek az a lényege, hogy jól érezzétek magatokat.

Miért éri meg eljönni?

A tábor alatt rengeteg hasznos információra tehettek szert: a seniorok rengeteg bölcsességgel és tanáccsal látnak majd el. A harmadik napon meglátogatnak titeket leendő oktatóitok és a hallgatói képviselők is. Közvetlen és kötetlen, középiskolai tanár-diák kapcsolatokat meghazudtoló módon tudtok majd egy sör mellett beszélgetni velük, érdeklődni a képzésről és magáról az egyetemről is.

Most térjünk rá a bulikra.

Kihagyhatatlan esti programokkal várnak a szervezők, ugyanis a helyi zenekarok és lemezlovasok mellett neves hazai előadók és DJ-k is megmozgatják a táborozókat.

Az ellazulni vágyókat és az új táncmozdulatok teremtőit nagy mosollyal várják esténként is a pultosok, akik készek akár a leghihetetlenebb alkoholfogyasztási szokásainknak is eleget tenni. Azonban fontos tudnotok, hogy van pár varázsszó, amiknek a használatával garantáltan elnyeritek a pultosok, a szervezők, a seniorok és minden munkatárs szimpátiáját. Így hangoznak: „szeretnék” és „köszönöm”. Ha ezeket észben tartjátok, akkor biztosan nagy mosollyal állnak rendelkezésetekre.


Minden napra készülünk programokkal, egy pillanatig sem fogtok unatkozni. Még különleges zenés tornára is számíthattok: gondoskodunk róla, hogy extra energiával induljon nap! Ezután már rutinszerűen jön a gólyatánc, ami fáradtan is elengedhetetlen összetevője a napnak. Ezt követően csapatvetélkedőket és izgalmas játékokat szervezünk, de ez legyen egyelőre titok! Mint mindig és mindenhol a gólyatáborban, az a fontos, hogy jól érezzétek magatokat.

Remélem, hogy sikerült meggyőzni arról, hogy a tábor egy nagyon fontos kiindulópontja lehet az egyetemi éveiteknek. A cikk írása közben bennem is felelevenedtek az emlékek. Gólyaként engem elragadott a tábor szellemisége: hogy mennyire nyitott, érdeklődő és figyelmes ez a több száz egyenpólós egyetemista. Garantáltan egyedülálló élmény, hogy ennyiféle ember, akik pár nappal ezelőtt még nem is ismerték egymást, ilyen jól tudják magukat érezni együtt.

A táborban megtanultam, hogy mi az a „tökmindegy”, és mennyit jelent az, hogy „PTE – család”. Felejthetetlen élmény a mai napig, amit nem cserélnék el semmire.

Fotók: Füsi Dániel


Create Account



Log In Your Account