Ez neked irodalom? – Új irodalmi sorozat indul Pécsen

Csenki Janka
2023.09.22.

2023. szeptember 30-án indul Pécsen egy új, izgalmas irodalmi sorozat, Ez neked irodalom? címmel, amelynek helyszínét a Szabadkikötő biztosítja. Az eseménysorozat keretein belül olyan írókkal találkozhatunk, akik már publikáltak, de eddig még nem vetült rájuk nagy reflektorfény. A következő félévben találkozhatunk egy Déryné Program drámaíró ösztöndíjas, valamint egy Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíjas íróval, és egy friss kötetes pécsi irodalomtanárral is. Az esemény provokatív elnevezése az első meghívott író, Fehér Enikő javaslatára született meg.

A felolvasóest hiánypótló pécsi sorozatnak ígérkezik. Célja, hogy olyan kortárs írókkal ismertesse meg a közönséget, akik pályakezdők, de publikáltak már, viszont még nem jelent meg kötetük, esetleg friss kötetes szerzők. Ilyenkor ugyanis félően egyszerű eltűnni az irodalmi süllyesztőben, kívül maradni az elismert irodalmi szférán. A felolvasóest teret biztosít arra, hogy az írók műveikkel még több lelkes olvasóhoz elérjenek.

Az Ez neked irodalom? első vendége szeptember 30-án Fehér Enikő lesz. Enikő jelenleg doktoranduszhallgató a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, emellett televíziós újságírást tanul. Vers- és prózaírásban egyaránt tevékenykedik, valamint alapító tagja a Háttérzaj irodalmi körnek, munkatársa az Új Forrás folyóiratnak és a prae.hu művészeti portálnak. Meghasadt majális című novellájával idén bekerült a PesText shortlistjébe.



Az est fő programja a felolvasás, ezáltal a közönség megismerheti a meghívott írók szövegeit, munkásságát, perspektíváját és művészetét. Ehhez kapcsolódóan lesz beszélgetés, reflektálás a szövegekre, valamint a kortárs irodalomra, Rónoki Bertalan moderálásával. Az egyébként is különleges eseményeket még színesebbé teszi, hogy minden találkozón jelen lesz egy zenész, aki hozzájárul az est egyedi hangulatához.

Az első alkalommal, szeptember 30-án Pécs legmagasabb szájharmonikása, Kemény Viktor biztosítja a zenei aláfestést. Ez a művészeti kavalkád jó egy-másfél órás kikapcsolódást nyújt, közben pedig elgondolkodtató témákat ültet a fejünkbe, amik a hazaúton is elkísérnek majd.

A sorozat a házigazda, Rónoki Bertalan fejéből pattant ki, aki a PTE-n végzett társadalomtudományi szakon, ahol rendszeresen publikált a PécsiBölcsész, az UnivPécs és a PTE EHÖK Magazin 1367-ben is. Saját versei jelentek meg, többek között a MŰÚT-ban, a Pannon Tükörben és az Irodalmi Jelenben is. Ezenkívül a Swimathon 2023 keretében a Játszó-Tér Egyesület nagykövete, ahol olvasásnépszerűsítő programokhoz gyűjtenek adományokat.

Bertalan a pályakezdő, kortárs alkotók bemutatását fontosnak érezve hozta létre ezt a sorozatot. A nonprofit kezdeményezést jelenleg két szponzor támogatja: a pécsi Block Coffee Room és a Bagolyfészek Antikvárium.


Az esemény linkjét ide kattintva találjátok meg. 


Create Account



Log In Your Account